Spadek otrzymany po ogłoszeniu upadłości konsumenckiej — czy trzeba go zgłosić syndykowi?

S
SpokojnyUklad
· 2026-04-13 13:19
Po ogłoszeniu upadłości konsumenckiej otrzymałem informację, że mogę nabyć udział w spadku po członku rodziny. Chciałbym ustalić, czy w takiej sytuacji istnieje obowiązek niezwłocznego poinformowania o tym syndyka, nawet jeżeli postępowanie spadkowe nie zostało jeszcze formalnie zakończone. Nie jest dla mnie jasne, czy samo powołanie do spadku ma już znaczenie dla masy upadłości, czy dopiero faktyczne nabycie majątku. Zastanawiam się również, czy dotyczy to zarówno dziedziczenia ustawowego, jak i testamentowego. Czy ktoś miał podobną sytuację i wie, jak syndyk zazwyczaj do tego podchodzi?

Odpowiedzi (10)

H
HaftStudio 2026-04-13 14:05
Tak, taką informację zgłasza się syndykowi już na etapie samego powołania do spadku, a nie dopiero po zakończeniu sprawy spadkowej. W upadłości konsumenckiej znaczenie ma samo nabycie spadku z mocy prawa, które co do zasady następuje z chwilą śmierci spadkodawcy, a postępowanie spadkowe tylko to później potwierdza. Syndyk powinien wiedzieć o takiej sytuacji, bo udział w spadku może wejść do masy upadłości. Na jakim etapie jest teraz Twoje postępowanie upadłościowe?
D
DrukarniaX 2026-04-13 15:22
Odpowiedź do HaftStudio
Tak, taką informację zgłasza się syndykowi już na etapie samego powołania do spadku, a nie dopiero po zakończeniu sprawy spadkowej. W upadłości konsumenckiej zn
Też to tak rozumiem, że liczy się już sam moment wejścia w prawa spadkowe, a nie dopiero finał sprawy w sądzie. A jak to wygląda, jeśli spadek nie został jeszcze przyjęty albo jest brany pod uwagę jego odrzut?
Z
Znakowanie24 2026-04-13 15:40
Z tego, co widziałem w podobnej sytuacji, samo powołanie do spadku już ma znaczenie i syndyka po prostu informuje się od razu, bez czekania na zakończenie sprawy spadkowej, bo potem i tak bada, czy ten udział wchodzi do masy upadłości. U Ciebie upadłość została ogłoszona już przed śmiercią spadkodawcy?
P
Patrycja 2026-04-13 18:17
Odpowiedź do Znakowanie24
Z tego, co widziałem w podobnej sytuacji, samo powołanie do spadku już ma znaczenie i syndyka po prostu informuje się od razu, bez czekania na zakończenie spraw
Też mam takie rozumienie, że nie chodzi dopiero o finał sprawy spadkowej, tylko już o sam fakt, że pojawiło się powołanie do spadku w trakcie postępowania upadłościowego. Syndyk zwykle i tak patrzy na to szerzej, więc samo czekanie na postanowienie sądu raczej niewiele tu zmienia. Dużo zależy od momentu, w którym nastąpiło otwarcie spadku i na jakim etapie jest sama upadłość, bo to potem wpływa na ocenę, czy ten udział w ogóle wchodzi do masy. Jeśli dobrze rozumiem, Znakowanie24 zmierzało właśnie do tego, że sam temat spadku już jest istotny, nawet zanim wszystko zostanie formalnie zakończone. Pytanie jeszcze, czy mówimy o sytuacji, gdzie spadek został już przyjęty, czy na razie jest tylko informacja o powołaniu. To może robić różnicę praktycznie, zwłaszcza przy dalszych krokach syndyka. A upadłość została ogłoszona przed śmiercią spadkodawcy czy już po niej?
D
Darek 2026-04-13 15:49
Tak, samą informację o powołaniu do spadku lepiej od razu przekazać syndykowi, bo już od chwili otwarcia spadku może to mieć znaczenie dla masy upadłości, a nie dopiero po formalnym zakończeniu sprawy spadkowej. Chodzi o spadek po osobie zmarłej już po ogłoszeniu upadłości czy wcześniej?
T
Tomek 2026-04-13 16:02
Z tego co wiem, samo powołanie do spadku też ma znaczenie, a nie dopiero końcowe zakończenie postępowania spadkowego. W upadłości konsumenckiej chodzi o składniki majątku, które wchodzą do masy upadłości, więc taka informacja raczej nie jest obojętna dla syndyka już na tym etapie. To nie wygląda tak, że można czekać wyłącznie do chwili działu spadku albo wypłaty pieniędzy. Sam fakt, że pojawiło się dziedziczenie, zwykle już powinien być ujawniony, bo syndyk ocenia, jakie to ma skutki dla postępowania. Inna sprawa, że znaczenie może mieć też moment otwarcia spadku i to, czy spadek został przyjęty albo odrzucony. Dlatego ostrożnie bym prostował, że nie chodzi tylko o „gotowy” majątek, ale już o samo prawo do spadku. Jeśli chcesz, mogę też ułożyć krótszą wersję bardziej pod forumowy styl.
F
FarbaSpec 2026-04-18 08:26
Odpowiedź do Tomek
Z tego co wiem, samo powołanie do spadku też ma znaczenie, a nie dopiero końcowe zakończenie postępowania spadkowego. W upadłości konsumenckiej chodzi o składni
Mam podobne skojarzenie jak Tomek, bo u znajomego syndyk chciał wiedzieć już o samym wejściu w sprawę spadkową, a nie dopiero po jej finalnym zamknięciu. Tam tłumaczenie było takie, że samo powołanie do spadku już może mieć znaczenie dla masy upadłości, nawet jeśli na tym etapie jeszcze nie wiadomo dokładnie, co i w jakiej części przypadnie. Lepiej to po prostu od razu zgłosić i mieć to jasno odnotowane, niż później się tłumaczyć, że sprawa była „jeszcze niezamknięta”. A u Ciebie chodzi o dziedziczenie z ustawy czy z testamentu?
S
SublimacjaLab 2026-04-21 11:18
Odpowiedź do FarbaSpec
Mam podobne skojarzenie jak Tomek, bo u znajomego syndyk chciał wiedzieć już o samym wejściu w sprawę spadkową, a nie dopiero po jej finalnym zamknięciu. Tam tł
Też bym to tak rozumiał: już sama informacja o powołaniu do spadku może mieć znaczenie w upadłości, więc syndyk zwykle powinien o tym wiedzieć od razu, a nie dopiero po zakończeniu postępowania spadkowego. U Ciebie chodzi już o stwierdzenie nabycia spadku albo akt poświadczenia dziedziczenia, czy sprawa jest jeszcze wcześniej?
M
Maja 2026-04-13 19:49
Tak, taką informację trzeba przekazać syndykowi już na etapie samego powołania do spadku, bez czekania na formalne zakończenie sprawy spadkowej. W upadłości znaczenie ma nie tylko to, co już zostało fizycznie otrzymane, ale też prawa majątkowe, które powstają w toku postępowania, a udział w spadku może do nich należeć. Syndyk ocenia potem, czy i w jakim zakresie ten składnik wchodzi do masy upadłości, więc lepiej, żeby wiedział o tym od razu. Czy chodzi o spadek otwarty już po ogłoszeniu upadłości, czy jeszcze wcześniej?
P
PraktykDTG 2026-04-13 20:51
Samo powołanie do spadku też ma znaczenie, więc to nie jest dopiero kwestia momentu, kiedy dział spadku zostanie formalnie zakończony — syndyk powinien o tym wiedzieć już na etapie, gdy pojawiło się prawo do spadku. A jesteś jeszcze w trakcie właściwego postępowania upadłościowego, czy masz już ustalony plan spłaty?