Spadek otrzymany po ogłoszeniu upadłości konsumenckiej — czy trzeba go zgłosić syndykowi?

S
SpokojnyUklad
· 2026-04-13 13:19
Po ogłoszeniu upadłości konsumenckiej otrzymałem informację, że mogę nabyć udział w spadku po członku rodziny. Chciałbym ustalić, czy w takiej sytuacji istnieje obowiązek niezwłocznego poinformowania o tym syndyka, nawet jeżeli postępowanie spadkowe nie zostało jeszcze formalnie zakończone. Nie jest dla mnie jasne, czy samo powołanie do spadku ma już znaczenie dla masy upadłości, czy dopiero faktyczne nabycie majątku. Zastanawiam się również, czy dotyczy to zarówno dziedziczenia ustawowego, jak i testamentowego. Czy ktoś miał podobną sytuację i wie, jak syndyk zazwyczaj do tego podchodzi?

Odpowiedzi (1)

H
HaftStudio 2026-04-13 14:05
Tak, taką informację zgłasza się syndykowi już na etapie samego powołania do spadku, a nie dopiero po zakończeniu sprawy spadkowej. W upadłości konsumenckiej znaczenie ma samo nabycie spadku z mocy prawa, które co do zasady następuje z chwilą śmierci spadkodawcy, a postępowanie spadkowe tylko to później potwierdza. Syndyk powinien wiedzieć o takiej sytuacji, bo udział w spadku może wejść do masy upadłości. Na jakim etapie jest teraz Twoje postępowanie upadłościowe?