Zwrot VAT po obwieszczeniu restrukturyzacji gospodarstwa rolnego – czy urząd może wstrzymać wypłatę?

J
Jarek
· 2026-04-13 20:26
Prowadzę gospodarstwo rolne i po obwieszczeniu restrukturyzacji mam złożoną deklarację z większym zwrotem VAT za wcześniejsze zakupy środków do produkcji oraz części do maszyn. Nie wiem, czy taki zwrot normalnie trafi na moje konto, czy urząd skarbowy może go zatrzymać albo przekazać w inny sposób. Czy ktoś miał podobną sytuację po otwarciu restrukturyzacji gospodarstwa?

Odpowiedzi (3)

K
Kolorysta 2026-04-13 20:53
Samo obwieszczenie o restrukturyzacji nie oznacza jeszcze automatycznie, że urząd skarbowy wstrzyma zwrot VAT, ale w praktyce może sprawdzać, czy nie ma podstaw do zaliczenia go na zobowiązania objęte postępowaniem albo przekazania według zasad restrukturyzacji. Masz już wyznaczonego nadzorcę albo układ został otwarty?
T
TestKolorow 2026-04-14 07:28
Sam zwrot VAT nie przepada automatycznie po obwieszczeniu restrukturyzacji, ale urząd może go wstrzymać do wyjaśnienia albo zamiast na konto przekazać zgodnie z zasadami postępowania restrukturyzacyjnego. Masz już wyznaczonego nadzorcę albo zarządcę w tej sprawie?
M
Maja 2026-04-14 08:49
U mnie po otwarciu restrukturyzacji urząd nie puścił zwrotu od razu na zwykłe konto, tylko sprawdzali, czy nie powinien trafić pod zasady układu albo na rachunek wskazany w postępowaniu, więc często jest z tym więcej formalności i trochę czekania. Masz już wyznaczonego nadzorcę albo dostałeś jakieś pismo w sprawie rozliczeń z urzędem?