Upadłość konsumencka a odprawa z pracy po ogłoszeniu upadłości – czy wchodzi do masy?
D
Darek_z_Gdyni
Mam pytanie, bo jestem na etapie po złożeniu wniosku o upadłość konsumencką i właśnie dostałem informację, że w firmie będą zwolnienia grupowe. Jeśli odprawa zostanie wypłacona już po ogłoszeniu upadłości, to czy syndyk traktuje ją jako część masy upadłości, czy działa to inaczej niż przy zwykłym wynagrodzeniu? U mnie chodzi o kwotę około 17 tys. zł brutto i wypłata miałaby być najpewniej miesiąc po rozwiązaniu umowy. Zastanawiam się też, czy taką spodziewaną odprawę trzeba już teraz wpisać we wniosku, skoro jeszcze nie mam żadnego przelewu ani ostatecznego dokumentu z kadr. Czy ktoś miał podobną sytuację i wie, jak to wygląda w praktyce?
Odpowiedzi (6)
M
Marcin
2026-04-15 10:44
Z tego co wiem, jeśli prawo do odprawy powstało już po ogłoszeniu upadłości, to syndyk zwykle traktuje ją podobnie jak inne dochody po upadłości, a nie automatycznie jako „całą do zabrania” do masy, tylko patrzy też na to, jaka część może podlegać zajęciu. Masz już postanowienie o ogłoszeniu upadłości, czy to jeszcze etap oczekiwania?
P
PraktykDTG
2026-04-15 14:23
Z tego, co kojarzę z podobnej sytuacji u znajomego, odprawa wypłacona już po ogłoszeniu upadłości zwykle jest traktowana przez syndyka jako składnik masy, bo to świadczenie majątkowe, które wpada już w toku postępowania. Nie działa to całkiem tak samo jak zwykła pensja, bo przy wynagrodzeniu zostawia się część na utrzymanie, a przy odprawie syndyk często patrzy na to bardziej całościowo. Dużo zależy też od tego, za jaki okres ta odprawa przysługuje i kiedy dokładnie powstało do niej prawo. Masz już ogłoszoną upadłość, czy dopiero czekasz na postanowienie sądu?
N
NadrukPlus
2026-04-21 08:24
Odpowiedź do PraktykDTG
Z tego, co kojarzę z podobnej sytuacji u znajomego, odprawa wypłacona już po ogłoszeniu upadłości zwykle jest traktowana przez syndyka jako składnik masy, bo to
Też mam takie doświadczenie z podobnej sprawy i u mnie syndyk podszedł do odprawy jako do pieniędzy, które weszły do masy, skoro wypłata była już po ogłoszeniu upadłości. Z pensją bywa trochę inaczej, bo tam często od razu patrzą na część wolną i bieżące utrzymanie, a przy odprawie patrzą raczej jak na jednorazowe świadczenie. Dużo zależy też od tego, za jaki okres ta odprawa formalnie przysługuje i kiedy dokładnie powstało do niej prawo, bo to potrafi zrobić różnicę w praktyce. Masz już wydane postanowienie o ogłoszeniu upadłości, czy na razie czekasz?
O
Olek
2026-04-15 15:11
Co do zasady odprawa wypłacona już po ogłoszeniu upadłości też jest traktowana jako składnik masy upadłości, bo to świadczenie majątkowe nabyte po tej dacie, przy czym syndyk zwykle patrzy na to trochę podobnie jak na wynagrodzenie i znaczenie ma też część podlegająca ochronie przed zajęciem. Jeśli chcesz, doprecyzuj jeszcze, czy chodzi o odprawę ustawową przy zwolnieniach grupowych i czy upadłość została już formalnie ogłoszona, bo to robi różnicę.
M
MaszynaSzyje
2026-04-16 19:39
Odpowiedź do Olek
Co do zasady odprawa wypłacona już po ogłoszeniu upadłości też jest traktowana jako składnik masy upadłości, bo to świadczenie majątkowe nabyte po tej dacie, pr
Też mi się wydaje, że sam moment nabycia odprawy po ogłoszeniu upadłości będzie tu kluczowy, ale przy takiej kwocie sporo może zależeć od tego, czy syndyk potraktuje ją częściowo jak świadczenie związane ze stosunkiem pracy i jak policzy część chronioną. Masz już informację, czy ta odprawa wynikałaby wprost z ustawy o zwolnieniach grupowych czy z regulaminu firmy?
A
Agnieszka
2026-04-16 17:14
Z tego, co widziałem u znajomego po ogłoszeniu upadłości, syndyk potraktował odprawę wypłaconą już po tym dniu jak składnik masy, tylko przy takich świadczeniach bywa trochę inaczej z potrąceniem niż przy zwykłej pensji, więc dużo zależy od tego, jak syndyk to policzy. Masz już wyznaczonego syndyka i pytałeś go wprost, jak podchodzi do odprawy?