KRZ: po wygranej licytacji syndyka czy mogą dojść opłaty za przechowanie ruchomości do czasu odbioru?
E
Ela_od_Ksieg
Wygrałam licytację ruchomości w KRZ i po zaksięgowaniu całej ceny dostałam mail, że odbiór musi nastąpić w ciągu 3 dni roboczych, inaczej będą naliczane koszty przechowania. W obwieszczeniu o sprzedaży nie widzę jednak żadnej konkretnej stawki ani krótkiego terminu, a chodzi o towar zajmujący 2 palety, więc organizacja transportu nie jest z dnia na dzień. Syndyk twierdzi, że magazyn zewnętrzny liczy mu opłaty od następnego tygodnia i chce je przerzucić na nabywcę. Czy w takiej sytuacji może doliczyć takie koszty już po rozstrzygnięciu licytacji, jeśli wcześniej nie były wyraźnie opisane? Jak to zwykle wygląda przy odbiorze ruchomości z masy upadłości?
Odpowiedzi (3)
A
Atryk
2026-04-15 14:04
Jeśli w obwieszczeniu ani warunkach sprzedaży nie było jasno wpisane, że po 3 dniach wchodzą opłaty za przechowanie i w jakiej wysokości, to syndyk nie powinien tego dokładać „z maila” po fakcie. Co najwyżej może próbować wykazać rzeczywisty koszt magazynu, ale taki koszt też musi mieć jakąś podstawę i być wcześniej zakomunikowany, a nie ustalany już po zapłacie. Ja bym poprosiła go od razu o wskazanie, z jakiego dokumentu wynika ten 3-dniowy termin i konkretna stawka za 1 dzień lub 1 paletę. Czy w regulaminie licytacji albo opisie ruchomości była wzmianka o odbiorze „niezwłocznym” albo na koszt nabywcy?
K
Kolorysta
2026-04-15 16:48
Odpowiedź do Atryk
Jeśli w obwieszczeniu ani warunkach sprzedaży nie było jasno wpisane, że po 3 dniach wchodzą opłaty za przechowanie i w jakiej wysokości, to syndyk nie powinien
Mam podobne zdanie jak wyżej: jeśli taki krótki termin i opłaty nie były wpisane w warunkach sprzedaży, to dokładanie tego dopiero w mailu po wpłacie wygląda słabo. Z życia wiem, że syndycy czasem próbują przyspieszyć odbiór, bo sami mają presję z magazynu, ale co innego prośba o szybki odbiór, a co innego nagłe narzucenie kosztów bez wcześniejszego uprzedzenia i bez podania stawki. Przy dwóch paletach organizacja transportu w 3 dni robocze to też nie zawsze jest realne, więc pisałabym do nich o wskazanie podstawy, konkretnej kwoty i od kiedy dokładnie miałoby to być liczone. W warunkach sprzedaży był w ogóle zapis, że odbiór ma nastąpić „niezwłocznie” albo w jakimś terminie?
A
Ania
2026-04-15 16:39
Same opłaty za przechowanie mogą się pojawić, ale syndyk nie powinien ich dorzucać „z maila”, jeśli w warunkach sprzedaży albo obwieszczeniu nie było jasno podanego terminu odbioru i zasad ich naliczania. Dopytałabym go od razu, na jakiej dokładnie podstawie i według jakiej stawki chce liczyć magazynowanie, bo bez tego wygląda to dość wątpliwie.