Leasing ciągnika po obwieszczeniu restrukturyzacji gospodarstwa rolnego – czy mogę podpisać nową umowę?
G
Gosia1978
Po obwieszczeniu restrukturyzacji gospodarstwa rolnego muszę wymienić ciągnik, ponieważ obecny sprzęt nie nadaje się już do dalszej pracy. Zastanawiam się, czy w takiej sytuacji mogę podpisać nową umowę leasingu na maszynę rolniczą, jeżeli jest ona potrzebna do bieżącego prowadzenia gospodarstwa. Nie mam pewności, czy taka umowa będzie traktowana jako zwykły koszt prowadzenia działalności, czy jako zobowiązanie wymagające dodatkowej zgody. Interesuje mnie też, czy leasingodawca zwykle sprawdza fakt obwieszczenia i czy może z tego powodu odmówić zawarcia umowy. Czy ktoś miał podobną sytuację w praktyce przy restrukturyzacji gospodarstwa?
Odpowiedzi (5)
D
Drukarniarz
2026-04-15 14:58
Co do zasady po obwieszczeniu restrukturyzacji można zawrzeć nową umowę leasingu, jeśli ciągnik jest faktycznie potrzebny do bieżącego funkcjonowania gospodarstwa, ale taka czynność zwykle wykracza poza zwykłe koszty i często wymaga oceny pod kątem wpływu na masę układową oraz zgody nadzorcy albo zarządcy. Masz już wyznaczonego nadzorcę układu i pytałeś go o stanowisko w tej konkretnej sprawie?
A
Ania
2026-04-15 16:48
Odpowiedź do Drukarniarz
Co do zasady po obwieszczeniu restrukturyzacji można zawrzeć nową umowę leasingu, jeśli ciągnik jest faktycznie potrzebny do bieżącego funkcjonowania gospodarst
Też mi się wydaje, że sam fakt, iż ciągnik jest potrzebny do normalnej pracy gospodarstwa, nie zamyka tematu, ale przy restrukturyzacji problemem może być już samo wejście w nowe zobowiązanie, a nie tylko to, czy sprzęt jest potrzebny. Dużo pewnie zależy od tego, na jakim etapie jesteś i czy nadzorca albo sąd już zajmowali stanowisko przy podobnych wydatkach. Jeśli leasing ma realnie utrzymać produkcję, to sytuacja wygląda inaczej niż przy zakupie „na poprawę komfortu” czy wymianie na lepszy model. Masz już jakąś informację od nadzorcy, jak patrzy na podpisanie nowej umowy w trakcie postępowania?
S
Serwisant
2026-04-15 16:03
Co do zasady po obwieszczeniu można zawierać nowe umowy, jeśli są potrzebne do normalnego prowadzenia gospodarstwa, ale leasing ciągnika może już wykraczać poza zwykłe bieżące koszty, więc dużo zależy od rodzaju restrukturyzacji i treści układu. Masz już nadzorcę albo doradcę, który widział warunki tej planowanej umowy?
D
Darek
2026-04-15 16:08
U mnie było tak, że po obwieszczeniu sama potrzeba wymiany sprzętu jeszcze niczego nie załatwia, bo nowy leasing potrafi już wejść w temat zobowiązań powstałych w trakcie restrukturyzacji, a nie zwykłego bieżącego kosztu. Dużo zależy od tego, na jakim etapie jesteś i czy nadzorca albo sąd nie będzie chciał tego wcześniej zobaczyć, bo potem leasingodawca też potrafi robić problem. Jeśli ciągnik jest faktycznie potrzebny, żeby gospodarstwo normalnie działało, to da się to sensownie uzasadnić, tylko dobrze mieć to od początku poukładane w papierach. Masz już wyznaczonego nadzorcę i konsultowałeś to z nim?
K
Kamil
2026-04-15 16:19
Samo to, że ciągnik jest potrzebny do bieżącego prowadzenia gospodarstwa, nie oznacza jeszcze automatycznie, że po obwieszczeniu możesz swobodnie podpisać nowy leasing, bo to już bywa traktowane jako zaciągnięcie nowego zobowiązania, a nie zwykły koszt działania. Masz już wyznaczonego nadzorcę układu albo doradcę restrukturyzacyjnego?