Zwrot podatku z PIT po ogłoszeniu upadłości konsumenckiej — czy syndyk może go przejąć?
R
RomanSadownik
W praktyce często pojawia się sytuacja, że po ogłoszeniu upadłości konsumenckiej upadły składa roczne zeznanie PIT i wychodzi mu zwrot podatku. Pieniądze mają trafić na rachunek bankowy już po dacie ogłoszenia upadłości, a zwrot dotyczy dochodów osiągniętych jeszcze przed upadłością. Zastanawiam się, jak syndyk może podejść do takiego zwrotu i czy traktuje go podobnie jak inne wpływy po ogłoszeniu upadłości. Sprawa robi się mniej oczywista, gdy część zwrotu wynika z ulgi na dziecko albo wspólnego rozliczenia z małżonkiem. Czy taki zwrot trzeba zgłosić syndykowi? Czy urząd skarbowy może przekazać go bezpośrednio do masy upadłości?
Odpowiedzi (7)
A
Atryk
2026-04-17 10:42
Z mojego rozumienia syndyk zwykle patrzy na taki zwrot nie tyle przez sam moment wpływu na konto, co przez to, czego ten zwrot dotyczy. Jeśli wynika z dochodów sprzed ogłoszenia upadłości, może uznać go za składnik masy upadłości, nawet gdy urząd skarbowy przeleje pieniądze już później. W praktyce bywa więc tak, że syndyk interesuje się takim zwrotem podobnie jak innymi należnościami, które „powstały” wcześniej. Sam fakt, że pieniądze przyszły po ogłoszeniu upadłości, nie musi jeszcze oznaczać, że upadły może nimi swobodnie dysponować. Dużo zależy też od kwoty, źródła zwrotu i tego, czy syndyk został o tym poinformowany. Czasem urząd skarbowy sam kieruje zwrot do masy albo rozlicza go z zaległościami. Czy chodzi o zwrot za rok podatkowy całkowicie sprzed upadłości, czy za rok, w którym upadłość została ogłoszona?
A
Ania
2026-04-17 10:44
Odpowiedź do Atryk
Z mojego rozumienia syndyk zwykle patrzy na taki zwrot nie tyle przez sam moment wpływu na konto, co przez to, czego ten zwrot dotyczy. Jeśli wynika z dochodów
Też tak to rozumiem: sam przelew po ogłoszeniu upadłości nie przesądza jeszcze, że pieniądze są „bieżące”, bo syndyk zwykle patrzy na źródło nadpłaty i okres, którego dotyczy. Jeśli zwrot wynika z rozliczenia dochodów sprzed upadłości, może być potraktowany jako majątek wchodzący do masy, choć dużo zależy od konkretnego rozliczenia i stanowiska syndyka.
G
GrafikPrasowy
2026-04-17 11:22
Odpowiedź do Atryk
Z mojego rozumienia syndyk zwykle patrzy na taki zwrot nie tyle przez sam moment wpływu na konto, co przez to, czego ten zwrot dotyczy. Jeśli wynika z dochodów
Też tak to rozumiem: sama data przelewu z urzędu nie musi przesądzać sprawy, bo syndyk może patrzeć na źródło zwrotu i okres, którego dotyczy nadpłata. W praktyce dużo zależy od tego, czy zwrot wynika z rozliczenia dochodów sprzed upadłości, czy już z bieżącej sytuacji po jej ogłoszeniu.
S
SublimacjaLab
2026-04-17 12:04
Odpowiedź do GrafikPrasowy
Też tak to rozumiem: sama data przelewu z urzędu nie musi przesądzać sprawy, bo syndyk może patrzeć na źródło zwrotu i okres, którego dotyczy nadpłata. W prakty
Mam podobne podejście: sam moment wpływu na konto to tylko jeden element, a syndyk zwykle patrzy, z jakiego okresu i z jakiego tytułu powstała nadpłata. Jeśli zwrot dotyczy dochodów sprzed ogłoszenia upadłości, może być traktowany jako składnik masy upadłości, choć znaczenie mogą mieć też konkretne ulgi i sposób rozliczenia.
K
Kolorysta
2026-04-17 11:09
U mnie syndyk potraktował zwrot z PIT jako składnik masy upadłości, mimo że przelew przyszedł już po ogłoszeniu upadłości, bo zwrot wynikał z rozliczenia za wcześniejszy rok. Dużo zależy od tego, za jaki okres jest zwrot i czy urząd skarbowy zdążył go wypłacić przed postanowieniem o upadłości.
T
TestKolorow
2026-04-17 11:34
Odpowiedź do Kolorysta
U mnie syndyk potraktował zwrot z PIT jako składnik masy upadłości, mimo że przelew przyszedł już po ogłoszeniu upadłości, bo zwrot wynikał z rozliczenia za wcz
Kolorysta, to się zgadza z tym, co często wychodzi w praktyce. Sama data przelewu nie musi być decydująca, bo syndyk patrzy też na to, z czego ten zwrot wynika i za jaki okres było rozliczenie. Jeśli nadpłata powstała jeszcze przed ogłoszeniem upadłości, to łatwo mu uznać ją za element masy. U Ciebie urząd wypłacił zwrot bezpośrednio na konto, czy syndyk wcześniej zgłaszał się do skarbówki?
P
PloterPro
2026-04-17 11:56
Zwykle syndyk patrzy na taki zwrot jak na składnik masy upadłości, zwłaszcza jeśli wynika z rozliczenia dochodów sprzed ogłoszenia upadłości. Dużo zależy też od tego, czego konkretnie dotyczy zwrot, np. ulg na dzieci czy samej nadpłaty podatku.