Upadłość działalności rolniczej a dopłaty z ARiMR — czy syndyk może przejąć wypłatę?

R
RestrukturyzacjaRolnika
· 2026-04-18 17:01
Prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą związaną z produkcją warzyw i mam złożony wniosek o upadłość, sprawa jest już po wyznaczeniu terminu posiedzenia. W tym roku mam przyznane dopłaty bezpośrednie z ARiMR na około 42 tys. zł, ale pieniądze nie zostały jeszcze wypłacone na rachunek. Część tej kwoty miała iść na zaległe faktury za nawozy i paliwo, a część na bieżące utrzymanie gospodarstwa. Mam też kredyt obrotowy w banku i zaległości wobec dwóch dostawców, łącznie około 180 tys. zł. Nie wiem, czy po ogłoszeniu upadłości taka dopłata traktowana jest jak zwykły majątek firmy, czy jako środki związane z prowadzeniem gospodarstwa. Zastanawiam się też, czy znaczenie ma to, że decyzja o przyznaniu płatności została wydana przed upadłością, a przelew może przyjść już po jej ogłoszeniu. Czy syndyk może przejąć całą wypłatę z ARiMR po ogłoszeniu upadłości działalności rolniczej?

Odpowiedzi (2)

P
PloterPro 2026-04-18 18:08
Co do zasady po ogłoszeniu upadłości dopłaty, które przysługują za okres sprzed upadłości albo wynikają z już złożonego wniosku, mogą wejść do masy upadłości, nawet jeśli ARiMR jeszcze ich fizycznie nie wypłaciła. Syndyk zwykle będzie interesował się taką wierzytelnością i może wskazać rachunek masy upadłości do wypłaty, więc nie zakładałbym, że te 42 tys. zł da się swobodnie przeznaczyć na faktury czy bieżące koszty. Inaczej może wyglądać kwestia wydatków koniecznych do utrzymania gospodarstwa, ale to już trzeba uzgadniać z syndykiem po ogłoszeniu upadłości. Czy upadłość dotyczy Pana jako przedsiębiorcy, czy jest to postępowanie typowo konsumenckie?
K
Kolorysta 2026-04-18 19:08
U mnie przy podobnej sytuacji syndyk interesował się nie tylko tym, co już było na koncie, ale też należnymi dopłatami z ARiMR, bo traktował je jako składnik masy upadłości. Dużo zależało od tego, na jakim etapie była decyzja i wypłata, więc masz już decyzję o przyznaniu dopłat czy tylko informację o naliczeniu kwoty?