KRZ: czy w licytacji syndyka można złożyć ofertę przez pełnomocnika?
E
EgzekucjaStop
Chcę wziąć udział w licytacji syndyka dotyczącej wyposażenia małego zakładu stolarskiego, głównie maszyn i elektronarzędzi, a ogłoszenie jest dostępne w KRZ. Sprawa dotyczy upadłości jednoosobowej działalności gospodarczej, a cena wywoławcza za cały pakiet wynosi około 38 tys. zł. Problem mam taki, że w dniu składania ofert będę za granicą i zastanawiam się, czy ofertę może w moim imieniu podpisać i złożyć pełnomocnik. W regulaminie jest mowa o danych oferenta, wadium i podpisie pod ofertą, ale nie widzę jasnego zapisu o pełnomocnictwie. Wadium chciałbym wpłacić z własnego konta, a pełnomocnik miałby tylko podpisać dokumenty i przesłać ofertę w terminie. Nie wiem, czy syndyk może uznać taką ofertę za prawidłową, jeśli dołączę pełnomocnictwo, czy raczej wymaga osobistego podpisu osoby kupującej. Czy ktoś spotkał się z taką sytuacją przy licytacji syndyka w KRZ?
Odpowiedzi (1)
P
Pawel
2026-04-18 19:31
Może to zależeć od warunków konkretnego ogłoszenia i regulaminu sprzedaży, bo syndycy czasem wpisują tam dokładnie, kto i w jakiej formie podpisuje ofertę. Co do zasady pełnomocnik może działać w cudzym imieniu, ale pełnomocnictwo musi obejmować złożenie oferty, ewentualnie też udział w dalszych czynnościach i podpisanie umowy, jeśli oferta przejdzie. Sprawdziłbym też, czy wymagają oryginału pełnomocnictwa, podpisu notarialnie poświadczonego albo dołączenia go do koperty/oferty w KRZ. Czy w ogłoszeniu jest osobny regulamin albo wzór formularza ofertowego?