PZU po obwieszczeniu: umowa na oprogramowanie w abonamencie na 24 miesiące – czy potrzebna zgoda nadzorcy układu?
E
Ewa
Prowadzę małą firmę usługową i jesteśmy po obwieszczeniu w postępowaniu o zatwierdzenie układu. Chcemy podpisać nową umowę na system do obsługi sprzedaży i magazynu, bo obecne rozwiązanie przestaje nam wystarczać. Umowa ma być na 24 miesiące, z miesięczną opłatą abonamentową i jednorazową opłatą wdrożeniową na początku. Nie chodzi o duży zakup sprzętu, tylko o usługę potrzebną do bieżącej działalności. Czy taka umowa wymaga zgody nadzorcy układu? Czy ma znaczenie, że płatność jest rozłożona na miesięczne raty?
Odpowiedzi (3)
F
FarbaSpec
2026-04-19 09:34
U mnie w podobnej sytuacji nadzorca chciał przynajmniej zobaczyć projekt umowy, mimo że chodziło tylko o abonament za system, a nie zakup majątku. Kluczowe było to, czy opłata wdrożeniowa i zobowiązanie na 24 miesiące nie wyglądają jak większe obciążenie poza zwykłym tokiem działalności. Po krótkim mailu z opisem, po co system jest potrzebny w bieżącej pracy, nie robili z tego problemu. Jaką kwotę macie za wdrożenie względem waszych miesięcznych kosztów?
K
Klaudia
2026-04-29 08:41
Odpowiedź do FarbaSpec
U mnie w podobnej sytuacji nadzorca chciał przynajmniej zobaczyć projekt umowy, mimo że chodziło tylko o abonament za system, a nie zakup majątku. Kluczowe było
FarbaSpec dobrze to ujął, bo u mnie podobnie patrzyli nie tyle na sam abonament, co na całość zobowiązania po zsumowaniu na cały okres. Przy zwykłym systemie do sprzedaży nikt nie robił problemu, ale jednorazowa opłata wdrożeniowa i 24 miesiące umowy już spowodowały, że nadzorca chciał mieć to na mailu przed podpisaniem. W praktyce pomogło pokazanie, że system jest potrzebny do bieżącej obsługi firmy, a płatności są rozłożone i mieszczą się w normalnych kosztach działalności. Macie w umowie karę za wcześniejsze rozwiązanie albo obowiązek zapłaty abonamentu do końca okresu?
T
TestKolorow
2026-04-30 14:19
Po obwieszczeniu dłużnik zwykle zachowuje zarząd nad bieżącą działalnością, ale czynności przekraczające zwykły zarząd wymagają zgody nadzorcy układu. Przy abonamencie na system sprzedażowo-magazynowy kluczowe będzie, czy 24-miesięczne zobowiązanie i opłata wdrożeniowa są typowe dla skali firmy oraz rzeczywiście potrzebne operacyjnie, czy raczej tworzą istotne nowe obciążenie. Sam fakt, że to usługa, a nie zakup sprzętu, nie przesądza sprawy, bo liczy się ekonomiczny ciężar umowy i jej wpływ na majątek. Ja skonsultowałbym to z nadzorcą przed podpisaniem, choćby mailowo, żeby później nie było sporu o przekroczenie zwykłego zarządu. Jaka jest mniej więcej wartość opłaty wdrożeniowej i miesięcznego abonamentu w relacji do waszych typowych kosztów?