KRZ: czy wadium po wygranej licytacji syndyka automatycznie zalicza się na poczet ceny?
K
KrzysiekPoRobocie
Dzień dobry, analizuję ogłoszenie o sprzedaży ruchomości przez syndyka i mam wątpliwość dotyczącą rozliczenia wadium po ewentualnym wyborze mojej oferty. W regulaminie wskazano termin zapłaty ceny, ale nie jest dla mnie jednoznaczne, czy wpłacone wadium zostanie automatycznie zaliczone na jej poczet. Czy syndyk powinien wyraźnie potwierdzić takie zaliczenie przed dokonaniem przelewu końcowego? Interesuje mnie również, czy wpłacenie pełnej ceny bez potrącenia wadium może później powodować problemy przy rozliczeniu albo wydaniu przedmiotu sprzedaży. Chciałbym ustalić tę kwestię formalnie przed złożeniem oferty.
Odpowiedzi (3)
A
Agnieszka
2026-04-19 09:59
W praktyce zależy to od brzmienia regulaminu sprzedaży, bo czasem jest tam wprost zapisane, że wadium zwycięzcy zalicza się na poczet ceny, a czasem trzeba dopłacić całość i czekać na zwrot. Czy w ogłoszeniu albo regulaminie jest osobny punkt o losie wadium po wyborze oferty?
M
MaszynaSzyje
2026-04-19 10:20
Zwykle wadium wpłacone przez wygrywającego jest zaliczane na poczet ceny, ale dobrze sprawdzić dokładne brzmienie regulaminu, bo czasem syndyk opisuje to osobno w warunkach sprzedaży albo w informacji po wyborze oferty. Czy w tym ogłoszeniu jest zapis, co dzieje się z wadium oferenta, którego oferta została wybrana?
J
Julka
2026-04-19 10:40
To zależy od dokładnego brzmienia regulaminu sprzedaży, bo czasem jest tam wprost zapis, że wadium oferenta wygrywającego zalicza się na poczet ceny, a czasem opisują tylko zasady jego zwrotu albo przepadku. Jeśli nie ma tego jednoznacznie, dobrze byłoby przed przelewem końcowym poprosić syndyka o krótkie potwierdzenie, jaką kwotę pozostaje dopłacić po uwzględnieniu wadium. W praktyce chodzi bardziej o uniknięcie pomyłki w kwocie przelewu niż o spór co do samej zasady. Czy w regulaminie jest osobny punkt o rozliczeniu wadium po wyborze oferty?