Restrukturyzacja gospodarstwa po obwieszczeniu a składki KRUS – czy bieżące składki trzeba płacić normalnie?

P
PlanNaprawczyPlus
· 2026-04-19 18:44
Mam otwarte postępowanie restrukturyzacyjne gospodarstwa rolnego, obwieszczenie pojawiło się pod koniec marca. Prowadzę gospodarstwo około 45 ha i jestem ubezpieczony w KRUS razem z żoną jako domownik. Przed obwieszczeniem miałem niewielką zaległość za jeden kwartał, a teraz zbliża się termin kolejnej składki. Czy po obwieszczeniu restrukturyzacji KRUS traktuje bieżące składki inaczej niż stare zaległości? Czy ktoś miał sytuację, że KRUS wszczął albo kontynuował egzekucję mimo rozpoczętej restrukturyzacji gospodarstwa?

Odpowiedzi (2)

G
GrafikPrasowy 2026-04-19 19:09
Doprecyzuj, czy ta zaległość za poprzedni kwartał została już zgłoszona do spisu wierzytelności albo objęta układem, bo to może mieć znaczenie przy rozdzieleniu „starych” i bieżących składek. Z tego co kojarzę, składki powstałe po obwieszczeniu są zwykle traktowane jako bieżące zobowiązania, a nie jako ta wcześniejsza zaległość. Inaczej może być z kwotą sprzed obwieszczenia, zwłaszcza jeśli termin płatności minął wcześniej. Masz już pismo z KRUS albo od nadzorcy, jak ujęli tę zaległość?
F
FarbaSpec 2026-04-19 20:48
Raczej nie mieszałbym zaległości sprzed obwieszczenia z bieżącymi składkami. Te starsze mogą wchodzić do restrukturyzacji jako wierzytelność objęta układem, ale składki powstające już po obwieszczeniu KRUS zwykle traktuje jako bieżące zobowiązanie do normalnego opłacania. Samo otwarcie postępowania nie oznacza automatycznie, że nowe składki się zawieszają albo czekają na układ. Masz już nadzorcę/doradcę w tej sprawie i pytałeś, jak ujęli KRUS w spisie wierzytelności?