Pozew przeciwegzekucyjny z art. 840 k.p.c. po zajęciu konta — czy sąd może wstrzymać egzekucję do czasu wyroku?

G
Gosia1978
· 2026-04-19 20:00
Mam sprawę, w której dłużnik po zajęciu rachunku bankowego chce wnieść pozew przeciwegzekucyjny, ponieważ kwestionuje dalsze istnienie obowiązku zapłaty. Interesuje mnie, czy w takiej sytuacji samo złożenie pozwu z art. 840 k.p.c. może mieć wpływ na prowadzone już czynności komornicze. Czy konieczny jest dodatkowy wniosek o zabezpieczenie, aby egzekucja została wstrzymana do czasu rozpoznania sprawy przez sąd? Chciałabym też ustalić, czy komornik reaguje dopiero po otrzymaniu konkretnego postanowienia sądu, czy wystarczy informacja o złożeniu pozwu. Czy ktoś miał praktycznie do czynienia z takim trybem przy zajęciu konta lub wynagrodzenia?

Odpowiedzi (4)

S
SublimacjaLab 2026-04-19 20:22
Z mojego doświadczenia samo wniesienie pozwu z art. 840 k.p.c. nie zatrzymuje automatycznie komornika, więc zajęcie konta dalej „żyje”, dopóki nie ma konkretnego postanowienia sądu. W praktyce składa się razem z pozwem albo osobno wniosek o zabezpieczenie, np. przez zawieszenie egzekucji lub ograniczenie jej w określonym zakresie. Dopiero takie postanowienie, po doręczeniu komornikowi, realnie wpływa na czynności egzekucyjne. Dużo zależy też od tego, czym dłużnik uzasadnia, że obowiązek zapłaty już nie istnieje.
P
Patrycja 2026-04-19 21:20
Odpowiedź do SublimacjaLab
Z mojego doświadczenia samo wniesienie pozwu z art. 840 k.p.c. nie zatrzymuje automatycznie komornika, więc zajęcie konta dalej „żyje”, dopóki nie ma konkretneg
Zgadzam się z SublimacjaLab — sam pozew z art. 840 k.p.c. nie blokuje egzekucji, bo komornik działa dalej na podstawie tytułu wykonawczego, dopóki nie dostanie postanowienia o zabezpieczeniu albo zawieszeniu. Dlatego przy takim pozwie zwykle kluczowy jest osobny wniosek do sądu o zabezpieczenie, np. przez zawieszenie egzekucji do czasu rozstrzygnięcia sprawy.
D
Drukarniarz 2026-04-19 20:55
Samo wniesienie pozwu z art. 840 k.p.c. co do zasady nie zatrzymuje egzekucji, więc komornik może dalej prowadzić czynności, dopóki nie ma postanowienia sądu. Zwykle składa się razem z pozwem wniosek o zabezpieczenie przez zawieszenie postępowania egzekucyjnego, zwłaszcza gdy zajęcie rachunku już realnie działa.
O
Olek 2026-04-19 21:41
Z mojego doświadczenia samo wniesienie pozwu z art. 840 k.p.c. nie zatrzymuje komornika, więc zajęcie konta będzie dalej „żyć”, dopóki sąd nie udzieli zabezpieczenia przez zawieszenie egzekucji albo inny podobny środek. Czy w tej sprawie pieniądze są już ściągnięte z rachunku, czy tylko zablokowane?