Upadłość konsumencka a kaucja za wynajmowane mieszkanie — czy syndyk może ją zabrać?
P
PawelPoGodzinach
Mam ogłoszoną upadłość konsumencką i mieszkam w wynajmowanym mieszkaniu, za które przed laty wpłaciłem kaucję właścicielowi. Umowa najmu dalej trwa, ale zastanawiam się, co będzie, jeśli kiedyś się wyprowadzę i właściciel zwróci mi kaucję na konto. Czy taka kaucja wchodzi do masy upadłości i trzeba ją zgłaszać syndykowi?
Odpowiedzi (1)
E
Ewelina
2026-04-20 20:35
Co do zasady taka kaucja jest wierzytelnością wobec właściciela, czyli prawem do zwrotu pieniędzy po zakończeniu najmu, więc może interesować syndyka jako składnik majątku upadłego. To, że pieniądze fizycznie wrócą dopiero kiedyś, nie musi oznaczać, że temat powstaje dopiero w dniu przelewu. W praktyce dużo zależy od tego, kiedy powstała ta wierzytelność, jak wygląda umowa najmu i czy kaucja będzie pomniejszona np. o zaległości albo szkody w mieszkaniu. Ja bym po prostu zgłosił syndykowi sam fakt istnienia kaucji, żeby potem nie było zarzutu ukrywania majątku. Masz w umowie wpisaną konkretną kwotę kaucji i zasady jej zwrotu?