Upadłość konsumencka a kaucja za wynajmowane mieszkanie — czy syndyk może ją zabrać?
P
PawelPoGodzinach
Mam ogłoszoną upadłość konsumencką i mieszkam w wynajmowanym mieszkaniu, za które przed laty wpłaciłem kaucję właścicielowi. Umowa najmu dalej trwa, ale zastanawiam się, co będzie, jeśli kiedyś się wyprowadzę i właściciel zwróci mi kaucję na konto. Czy taka kaucja wchodzi do masy upadłości i trzeba ją zgłaszać syndykowi?
Odpowiedzi (4)
E
Ewelina
2026-04-20 20:35
Co do zasady taka kaucja jest wierzytelnością wobec właściciela, czyli prawem do zwrotu pieniędzy po zakończeniu najmu, więc może interesować syndyka jako składnik majątku upadłego. To, że pieniądze fizycznie wrócą dopiero kiedyś, nie musi oznaczać, że temat powstaje dopiero w dniu przelewu. W praktyce dużo zależy od tego, kiedy powstała ta wierzytelność, jak wygląda umowa najmu i czy kaucja będzie pomniejszona np. o zaległości albo szkody w mieszkaniu. Ja bym po prostu zgłosił syndykowi sam fakt istnienia kaucji, żeby potem nie było zarzutu ukrywania majątku. Masz w umowie wpisaną konkretną kwotę kaucji i zasady jej zwrotu?
M
Maja
2026-04-21 10:40
Odpowiedź do Ewelina
Co do zasady taka kaucja jest wierzytelnością wobec właściciela, czyli prawem do zwrotu pieniędzy po zakończeniu najmu, więc może interesować syndyka jako skład
Ewelina dobrze to ujęła: przy kaucji nie chodzi tylko o moment, kiedy pieniądze faktycznie wrócą na konto, ale też o samo prawo do ich odzyskania od właściciela. Skoro umowa najmu trwa, to zwrot jest jeszcze warunkowy, bo właściciel może potrącić np. zaległości albo szkody, ale sama wierzytelność może być traktowana jako element majątku. W praktyce lepiej nie zakładać, że skoro kaucja jest „zamrożona”, to syndyka to w ogóle nie dotyczy. Masz tę kaucję wpisaną gdzieś w dokumentach przekazanych przy upadłości?
F
FarbaSpec
2026-04-29 07:57
Moim zdaniem taka kaucja to nadal Twoja wierzytelność wobec wynajmującego, więc syndyk może się nią zainteresować, zwłaszcza gdy zostanie faktycznie zwrócona na konto w trakcie upadłości. To nie jest nowy dochód z pracy, tylko zwrot wcześniej wpłaconych pieniędzy, ale w upadłości takie rzeczy zwykle trzeba ujawniać. Jeśli umowa najmu nadal trwa, temat może być na razie „uśpiony” do momentu rozliczenia z właścicielem. Masz już ustalony plan spłaty, czy sprawa jest jeszcze na etapie syndyka?
P
Pawel
2026-05-04 12:00
Taka zwrócona kaucja co do zasady może być potraktowana jako wierzytelność/środek wchodzący do masy upadłości, więc lepiej nie zakładać, że to „prywatne” pieniądze poza sprawą. Masz już ustalony plan spłaty, czy postępowanie nadal jest na etapie syndyka?