Upadłość konsumencka a darowizna od rodziny po ogłoszeniu upadłości — czy trzeba zgłosić ją syndykowi?
S
SanacjaWPraktyce
Jestem po ogłoszeniu upadłości konsumenckiej i obecnie pozostaję w kontakcie z syndykiem w sprawach dotyczących majątku oraz dochodów. Rodzina rozważa przekazanie mi jednorazowej pomocy finansowej na bieżące koszty utrzymania, w szczególności opłaty mieszkaniowe i leczenie. Chciałbym ustalić, czy taka darowizna otrzymana już po ogłoszeniu upadłości powinna zostać zgłoszona syndykowi oraz czy może zostać potraktowana jako składnik masy upadłości. Czy znaczenie ma wysokość darowizny, jej cel albo forma przekazania środków na konto bankowe?
Odpowiedzi (10)
S
SublimacjaLab
2026-04-21 09:27
Co do zasady po ogłoszeniu upadłości takie wpływy mogą mieć znaczenie dla syndyka, zwłaszcza jeśli są większe niż typowa pomoc na bieżące życie. Ja bym tego nie ukrywał, bo potem może wyjść przy analizie konta i zrobi się niepotrzebny problem. Dobrze też doprecyzować, czy to ma być darowizna, czy np. opłacenie konkretnych rachunków przez rodzinę bez przelewu na Twoje konto. O jakiej mniej więcej kwocie mowa?
P
Pawel
2026-04-21 10:26
Odpowiedź do SublimacjaLab
Co do zasady po ogłoszeniu upadłości takie wpływy mogą mieć znaczenie dla syndyka, zwłaszcza jeśli są większe niż typowa pomoc na bieżące życie. Ja bym tego nie
Zgadzam się z tym, co napisał SublimacjaLab, bo przy upadłości syndyk i tak patrzy na przepływy na koncie, więc taka wpłata raczej nie pozostanie „niewidoczna”. Dużo może zależeć od kwoty i od tego, czy pieniądze mają być zwykłą pomocą na czynsz, leki i jedzenie, czy darowizną bez konkretnego celu. Dobrze mieć też jakiś ślad, np. opis przelewu albo krótkie potwierdzenie od rodziny, że to wsparcie na bieżące utrzymanie, a nie próba obejścia masy upadłości. O jakiej mniej więcej kwocie mówimy?
T
TestKolorow
2026-04-21 16:05
Odpowiedź do SublimacjaLab
Co do zasady po ogłoszeniu upadłości takie wpływy mogą mieć znaczenie dla syndyka, zwłaszcza jeśli są większe niż typowa pomoc na bieżące życie. Ja bym tego nie
Też mam podobne odczucie jak SublimacjaLab, że dużo zależy od kwoty i tego, jak ta pomoc ma być potraktowana. Jeśli to jednorazowe wsparcie na czynsz, leki czy podstawowe wydatki, to inaczej wygląda niż większy przelew bez wyraźnego celu. Dopytałbym jeszcze, czy rodzina chce przekazać pieniądze na konto, czy np. opłacić konkretne rachunki bezpośrednio. O jakiej mniej więcej kwocie mowa?
D
DobryPapier
2026-04-21 09:45
Co do zasady po ogłoszeniu upadłości lepiej nie zakładać z góry, że taka darowizna „na życie” jest całkiem poza zainteresowaniem syndyka, bo znaczenie może mieć kwota, cel i sposób przekazania. Czy chodzi o przelew na Twoje konto, czy np. rodzina miałaby opłacić konkretne rachunki bezpośrednio?
D
Drukarniarz
2026-04-21 10:05
A doprecyzujesz, na jakim etapie jest teraz Twoja sprawa po ogłoszeniu upadłości? Inaczej może wyglądać sytuacja, gdy syndyk jeszcze ustala masę upadłości i dochody, a inaczej, gdy plan spłaty jest już bliżej ustalenia albo został wykonany. Istotne może być też to, czy ta pomoc od rodziny ma być przelewem na Twoje konto, czy np. opłaceniem konkretnych rachunków bezpośrednio przez rodzinę. Przy leczeniu i opłatach mieszkaniowych znaczenie może mieć również to, czy da się pokazać, że pieniądze poszły wyłącznie na bieżące, konieczne koszty. Nie wiem też, czy masz jakieś regularne dochody, które syndyk już analizuje, bo jednorazowa kwota może zostać inaczej oceniona niż stałe wsparcie. Dobrze byłoby też wiedzieć, czy ta darowizna ma być formalnie opisana jako darowizna, pożyczka, czy po prostu pomoc rodzinna. Jaka kwota mniej więcej wchodzi w grę?
K
Krzys
2026-04-21 10:18
Odpowiedź do Drukarniarz
A doprecyzujesz, na jakim etapie jest teraz Twoja sprawa po ogłoszeniu upadłości? Inaczej może wyglądać sytuacja, gdy syndyk jeszcze ustala masę upadłości i doc
Drukarniarz dobrze zwrócił uwagę na etap sprawy, bo po samym ogłoszeniu upadłości kontakt z syndykiem zwykle obejmuje nie tylko majątek sprzed upadłości, ale też bieżące wpływy i sytuację dochodową. Ostrożnie sprostowałbym tylko, że nawet jednorazowa pomoc od rodziny na czynsz czy leczenie nie musi być automatycznie „poza tematem” tylko dlatego, że ma konkretny cel. Jeśli sprawa nadal jest u syndyka, lepiej potraktować to jako informację do przekazania, razem z wyjaśnieniem, na co środki mają pójść. Czy plan spłaty jest już ustalony, czy syndyk nadal zbiera dane o Twoich dochodach i wydatkach?
M
Maja
Co do zasady pieniądze otrzymane już po ogłoszeniu upadłości mogą mieć znaczenie dla postępowania, więc nie ukrywałbym tego przed syndykiem, zwłaszcza jeśli nadal rozlicza Twoje dochody i sytuację majątkową. Inaczej może być oceniona jednorazowa pomoc na konkretne, bieżące potrzeby, a inaczej większa darowizna, która realnie zwiększa majątek. Dobrze mieć potwierdzenie przelewu i opis, że środki są przeznaczone np. na czynsz, leczenie czy rachunki, bo to ułatwia wyjaśnienie sprawy. Czy chodzi o większą kwotę, czy raczej jednorazową pomoc rzędu kilku tysięcy złotych?
F
FarbaSpec
U mnie syndyk chciał wiedzieć o każdej większej wpłacie po ogłoszeniu upadłości, nawet jeśli była to pomoc od rodziny na życie. Nie robił z tego od razu problemu, ale pytał o kwotę, źródło i na co pieniądze poszły, więc dobrze było mieć potwierdzenia opłat czy rachunki za leczenie. Z tego co pamiętam, inaczej wyglądała drobna pomoc na bieżące zakupy, a inaczej jednorazowy większy przelew. O jakiej mniej więcej kwocie mówimy?
O
Olek
2026-04-21 13:30
Taka pomoc od rodziny po ogłoszeniu upadłości może mieć znaczenie dla masy upadłości albo oceny Twojej sytuacji, więc ukrywanie jej przed syndykiem raczej tylko skomplikuje sprawę. Czy chodzi o przelew na konto, czy np. bezpośrednie opłacenie rachunków przez rodzinę?
K
Krawiec
2026-04-21 16:51
U mnie syndyk pytał o każde większe zasilenie konta po ogłoszeniu upadłości, nawet jeśli była to pomoc od rodziny na rachunki, więc po prostu zgłosiłem mu kwotę i cel, żeby potem nie było niejasności. Czy ta pomoc ma trafić przelewem na Twoje konto, czy rodzina chce opłacić konkretne rachunki bezpośrednio?