Upadłość konsumencka a darowizna od rodziny po ogłoszeniu upadłości — czy trzeba zgłosić ją syndykowi?
S
SanacjaWPraktyce
Jestem po ogłoszeniu upadłości konsumenckiej i obecnie pozostaję w kontakcie z syndykiem w sprawach dotyczących majątku oraz dochodów. Rodzina rozważa przekazanie mi jednorazowej pomocy finansowej na bieżące koszty utrzymania, w szczególności opłaty mieszkaniowe i leczenie. Chciałbym ustalić, czy taka darowizna otrzymana już po ogłoszeniu upadłości powinna zostać zgłoszona syndykowi oraz czy może zostać potraktowana jako składnik masy upadłości. Czy znaczenie ma wysokość darowizny, jej cel albo forma przekazania środków na konto bankowe?
Odpowiedzi (2)
S
SublimacjaLab
2026-04-21 09:27
Co do zasady po ogłoszeniu upadłości takie wpływy mogą mieć znaczenie dla syndyka, zwłaszcza jeśli są większe niż typowa pomoc na bieżące życie. Ja bym tego nie ukrywał, bo potem może wyjść przy analizie konta i zrobi się niepotrzebny problem. Dobrze też doprecyzować, czy to ma być darowizna, czy np. opłacenie konkretnych rachunków przez rodzinę bez przelewu na Twoje konto. O jakiej mniej więcej kwocie mowa?
D
DobryPapier
2026-04-21 09:45
Co do zasady po ogłoszeniu upadłości lepiej nie zakładać z góry, że taka darowizna „na życie” jest całkiem poza zainteresowaniem syndyka, bo znaczenie może mieć kwota, cel i sposób przekazania. Czy chodzi o przelew na Twoje konto, czy np. rodzina miałaby opłacić konkretne rachunki bezpośrednio?