KRZ: czy ofertę w licytacji syndyka można wycofać przed terminem otwarcia ofert?
P
PlanNaprawczyPlus
Złożyłem ofertę w licytacji syndyka przez KRZ, ale po wysłaniu dokumentów okazało się, że pomyliłem się przy ocenie kosztów odbioru i transportu. Termin składania ofert jeszcze nie minął, a otwarcia ofert też jeszcze nie było. Nie widzę w ogłoszeniu jasnej informacji, czy można taką ofertę cofnąć albo złożyć nowe pismo przed końcem terminu. Chodzi mi o sytuację, w której nie doszło jeszcze do wyboru nabywcy, ale oferta formalnie jest już w systemie. Czy wycofanie oferty przed otwarciem jest w ogóle brane pod uwagę? Czy wadium może wtedy przepaść?
Odpowiedzi (4)
K
Kamil
2026-04-21 09:15
Miałem podobną sytuację w KRZ i u mnie skończyło się na tym, że przed upływem terminu złożyłem dodatkowe pismo do syndyka z jednoznacznym oświadczeniem, że wycofuję wcześniejszą ofertę. Syndyk potem potwierdził, że skoro termin składania jeszcze trwał i oferty nie były otwarte, to brał pod uwagę ostatnie stanowisko z akt. Dla porządku opisałem dokładnie, której oferty dotyczy wycofanie, z datą złożenia i sygnaturą sprawy. Masz w ogłoszeniu wskazane, czy kontakt i pisma idą wyłącznie przez KRZ, czy też podany jest mail do syndyka?
D
Darek
2026-04-21 09:41
Odpowiedź do Kamil
Miałem podobną sytuację w KRZ i u mnie skończyło się na tym, że przed upływem terminu złożyłem dodatkowe pismo do syndyka z jednoznacznym oświadczeniem, że wyco
Kamil dobrze to ujął, bo przed końcem terminu i przed otwarciem ofert zwykle jest jeszcze przestrzeń na jednoznaczne cofnięcie wcześniejszego pisma w KRZ. Dostałeś potem jakieś formalne potwierdzenie od syndyka w systemie czy tylko wiadomość poza KRZ?
K
Kolorysta
2026-04-21 09:27
Dopóki termin składania ofert nie minął i nie było ich otwarcia, zwykle można złożyć przez KRZ pismo z wyraźnym oświadczeniem o cofnięciu albo zmianie oferty, ale decydujące są warunki konkretnego ogłoszenia i regulamin sprzedaży syndyka. Czy w ogłoszeniu jest osobny regulamin albo pouczenie o trybie składania pism w tej licytacji?
P
PloterPro
2026-04-21 09:42
Nie do końca wiadomo, jakie zasady przyjął syndyk w tym konkretnym ogłoszeniu, bo czasem regulamin sprzedaży opisuje cofnięcie albo zmianę oferty, a czasem jest w tej sprawie cisza. Skoro termin jeszcze biegnie i nie było otwarcia, sprawdziłbym przede wszystkim treść ogłoszenia, regulaminu przetargu/licytacji oraz ewentualne pouczenia w KRZ przy złożonym piśmie. Istotne może być też, czy chcesz całkiem wycofać ofertę, czy tylko złożyć skorygowaną/nowszą wersję przed terminem. Czy w ogłoszeniu jest załączony osobny regulamin sprzedaży albo warunki przetargu?