KRZ: spóźniona wpłata ceny po wygranej licytacji syndyka — czy traci się wadium?
R
RestrukturyzacjaRolnika
Wygrałem licytację ruchomości u syndyka i w warunkach sprzedaży był wskazany krótki termin na dopłatę reszty ceny. Przelew zleciłem w ostatnim dniu, ale realnie zaksięgował się dopiero dzień później. Czy w takiej sytuacji syndyk może uznać, że nie zapłaciłem w terminie i zatrzymać wadium?
Odpowiedzi (5)
S
Serwisant
2026-04-23 15:53
Tu dużo zależy od dokładnego zapisu w warunkach sprzedaży: czy liczyło się zlecenie przelewu, czy wpływ środków na rachunek. Przy takich licytacjach zwykle termin jest traktowany dość sztywno, więc syndyk może twierdzić, że zapłata była po terminie, jeśli pieniądze zaksięgowały się dzień później. Spróbowałbym od razu wyjaśnić sprawę z syndykiem i pokazać potwierdzenie zlecenia przelewu z ostatniego dnia. Jak dokładnie był opisany termin płatności w warunkach sprzedaży?
T
Tomek
2026-04-23 15:53
Dużo zależy od tego, jak dokładnie był zapisany termin w warunkach sprzedaży, bo czasem liczy się wpływ środków na rachunek, a nie samo zlecenie przelewu. Syndyk może patrzeć formalnie na datę zaksięgowania, zwłaszcza jeśli warunki były jasno opisane. Z drugiej strony, jeśli opóźnienie było jednodniowe i pieniądze faktycznie wpłynęły, można próbować wyjaśniać sytuację i prosić o uwzględnienie potwierdzenia przelewu. Czy w regulaminie licytacji było napisane „zapłata do dnia” czy „wpływ środków do dnia”?
D
DrukarniaX
2026-04-23 15:58
Odpowiedź do Tomek
Dużo zależy od tego, jak dokładnie był zapisany termin w warunkach sprzedaży, bo czasem liczy się wpływ środków na rachunek, a nie samo zlecenie przelewu. Syndy
Tomek ma rację, u mnie w podobnej sytuacji syndyk patrzył na datę wpływu na rachunek, a nie na moment zlecenia przelewu. Skończyło się bez zatrzymania wadium, ale tylko dlatego, że od razu wysłałem potwierdzenie z banku i zadzwoniłem wyjaśnić, że przelew poszedł w terminie, tylko bank zaksięgował go następnego dnia. Wszystko rozbiło się o zapis w regulaminie sprzedaży i podejście syndyka, bo formalnie potrafią być bardzo sztywni. Masz w warunkach napisane „zapłata” czy konkretnie „uznanie rachunku” w danym terminie?
D
DobryPapier
2026-04-23 16:06
Decyduje zwykle to, co dokładnie było zapisane w warunkach sprzedaży: czy termin dotyczył zlecenia przelewu, czy wpływu środków na rachunek masy upadłości. W praktyce syndyk może uznać płatność za spóźnioną, jeśli pieniądze wpłynęły dzień po terminie, bo przy przelewach liczy się najczęściej data uznania rachunku odbiorcy, a nie samo zlecenie. Zatrzymanie wadium też zależy od treści ogłoszenia/regulaminu i ewentualnej zgody sędziego-komisarza, jeśli taka była wymagana w tej sprzedaży. Masz w warunkach sprzedaży zapis wprost, że brak zapłaty ceny w terminie powoduje przepadek wadium?
Z
Znakowanie24
2026-04-23 16:23
Tu dużo zależy od tego, jak dokładnie był zapisany termin w warunkach sprzedaży. Jeśli była mowa o wpłacie ceny na rachunek w określonym terminie, syndyk może patrzeć na datę uznania rachunku, a nie na samo zlecenie przelewu. Sam fakt, że przelew wyszedł z Twojego banku ostatniego dnia, nie zawsze wystarczy, bo odbiorca realnie dostał środki dzień później. Z drugiej strony, przy jednodniowym opóźnieniu i braku szkody po stronie masy upadłości czasem da się to jeszcze wyjaśnić, zwłaszcza jeśli pieniądze faktycznie wpłynęły zaraz następnego dnia. Nie przesądzałbym więc automatycznie, że wadium przepada, ale też nie zakładałbym, że samo potwierdzenie zlecenia przelewu załatwia temat. Kluczowe będą warunki przetargu/licytacji i ewentualna zgoda sędziego-komisarza albo sposób działania syndyka w tej konkretnej sprzedaży. Dobrze mieć potwierdzenie zlecenia przelewu i potwierdzenie księgowania po stronie odbiorcy, bo bez tego trudno dyskutować o faktach. Czy w warunkach było napisane „wpłata”/„zapłata” do konkretnej daty, czy „zlecenie przelewu” do tej daty?