Umowa kontraktacji zboża po obwieszczeniu restrukturyzacji gospodarstwa – czy mogę ją podpisać?

T
TarczaPrzedWindykacja
· 2026-04-23 14:36
Jestem po obwieszczeniu restrukturyzacji gospodarstwa i dostałem propozycję podpisania umowy kontraktacji pszenicy z odbiorem po żniwach. Część zapłaty miałaby być wypłacona jako zaliczka, bo potrzebuję środków na bieżące prace w gospodarstwie. Czy po obwieszczeniu mogę normalnie podpisać taką nową umowę i czy wymaga to zgody nadzorcy układu?

Odpowiedzi (6)

K
Krzys 2026-04-23 15:16
U mnie przy restrukturyzacji temat nowych umów był traktowany dość ostrożnie, zwłaszcza gdy wchodziła zaliczka i zobowiązanie do dostawy po żniwach. Sama kontraktacja zboża nie była z góry zakazana, bo gospodarstwo przecież musi normalnie działać, ale nadzorca chciał wiedzieć o takich umowach przed podpisaniem. Chodziło głównie o to, czy umowa nie obciąża gospodarstwa ponad zwykły zarząd i czy zaliczka nie tworzy potem problemu, gdyby plon albo cena poszły nie po myśli. U mnie skup chciał szybki podpis, a nadzorca poprosił o projekt umowy i harmonogram płatności, dopiero po tym dał zielone światło. Z doświadczenia powiem, że lepiej nie robić tego „po cichu”, bo później przy układzie każdy taki ruch może być wyciągany. Ważne też, jak jest zapisana kara za niedostarczenie zboża i czy zaliczka podlega zwrotowi w razie problemów z wykonaniem umowy. Jeśli to zwykła sprzedaż zboża z przyszłych zbiorów na rozsądnych warunkach, to często przechodzi bez większych kłopotów. Masz już projekt tej umowy od firmy skupowej?
P
PloterPro 2026-04-23 15:59
Odpowiedź do Krzys
U mnie przy restrukturyzacji temat nowych umów był traktowany dość ostrożnie, zwłaszcza gdy wchodziła zaliczka i zobowiązanie do dostawy po żniwach. Sama kontra
Krzys ma rację, że sama nowa kontraktacja po obwieszczeniu nie musi być problemem, jeśli mieści się w normalnym prowadzeniu gospodarstwa, ale zaliczka i zobowiązanie dostawy po żniwach mogą już być oceniane jako coś, co wpływa na masę układową i bieżące zobowiązania. Ja bym tego nie podpisywał „po cichu”, tylko najpierw pokazał projekt nadzorcy i zapytał, czy widzi potrzebę formalnej zgody.
P
PraktykDTG 2026-04-23 16:35
Odpowiedź do Krzys
U mnie przy restrukturyzacji temat nowych umów był traktowany dość ostrożnie, zwłaszcza gdy wchodziła zaliczka i zobowiązanie do dostawy po żniwach. Sama kontra
Krzys dobrze to ujął, bo po obwieszczeniu zwykłe prowadzenie gospodarstwa nie jest zatrzymane, ale nowa umowa z zaliczką może już być oceniana jako istotniejsze zobowiązanie. Przy kontraktacji pszenicy znaczenie ma nie tylko sama sprzedaż zboża, ale też to, czy zaliczka tworzy dług do rozliczenia późniejszą dostawą i czy warunki nie pogarszają sytuacji wierzycieli. W praktyce lepiej nie podpisywać tego „po cichu”, tylko pokazać projekt nadzorcy układu i mieć jasne stanowisko, czy wystarczy jego akceptacja, czy potrzebna jest formalna zgoda. Masz w umowie zapisane kary za niedostarczenie zboża albo obowiązek zwrotu zaliczki z odsetkami?
H
HaftStudio 2026-04-23 16:23
Po obwieszczeniu restrukturyzacji nie traci się całkiem możliwości prowadzenia gospodarstwa i zawierania nowych umów związanych z normalną działalnością, więc sama kontraktacja pszenicy co do zasady może wchodzić w grę. Problem może się pojawić przy zaliczce i warunkach umowy, bo jeśli tworzy nowe istotne zobowiązania albo zabezpieczenia, nadzorca układu może mieć tu coś do powiedzenia. W praktyce dobrze, żeby nadzorca zobaczył projekt przed podpisaniem, bo później spór o ważność albo o zgodność z restrukturyzacją może narobić więcej szkody niż pożytku. Czy w tej umowie jest przewidziana kara umowna albo zabezpieczenie na majątku gospodarstwa?
K
Klaudia 2026-04-23 16:27
U mnie po obwieszczeniu nową kontraktację dało się podpisać, ale nadzorca chciał wcześniej zobaczyć umowę, zwłaszcza przez zaliczkę i termin rozliczenia po żniwach. Masz w umowie zapis, że zaliczka jest potrącana dopiero przy odbiorze zboża?
K
Kolorysta 2026-04-23 16:35
To może zależeć od tego, czy taka umowa będzie traktowana jako zwykła bieżąca działalność gospodarstwa, czy już jako zobowiązanie wykraczające poza zwykły zarząd, zwłaszcza przy zaliczce i odbiorze po żniwach. Po obwieszczeniu nadzorca układu zwykle ma znaczenie przy czynnościach, które mogą wpływać na majątek i przyszłe zobowiązania, więc sama forma i warunki kontraktacji mogą być istotne. Dużo zależy też od tego, czy zaliczka ma być potrącana z ceny zboża, czy zabezpieczana w inny sposób. Na jakim etapie postępowania jesteś i czy nadzorca już odniósł się do prowadzenia bieżących umów handlowych?