KRZ: zakup auta od syndyka — czy po wygranej licytacji płaci się jeszcze PCC albo VAT osobno?

T
TarczaPrzedWindykacja
· 2026-04-24 15:16
Wygrałem licytację samochodu w postępowaniu upadłościowym spółki i w obwieszczeniu była podana tylko cena sprzedaży, bez szerszego opisu podatków. Auto ma wartość około 38 tys. zł, a syndyk przysłał mi informację o terminie zapłaty, ale bez wyjaśnienia, czy poza ceną mogą dojść jeszcze jakieś należności publicznoprawne. Nie jestem przedsiębiorcą, kupuję jako osoba prywatna i próbuję ustalić, jak to zwykle wygląda przy sprzedaży przez syndyka. Czy przy takiej wygranej licytacji trzeba później osobno płacić PCC albo VAT, czy wszystko powinno wynikać już z warunków sprzedaży? Chciałbym wiedzieć, jak to rozumieć jeszcze przed finalnym rozliczeniem.

Odpowiedzi (9)

A
Atryk 2026-04-24 17:21
Zwykle przy zakupie auta od syndyka nie dochodzi już osobno PCC, bo sprzedaż w postępowaniu upadłościowym co do zasady nie podpada pod ten podatek jak zwykła umowa między prywatnymi osobami. Z VAT też najczęściej jest tak, że jeśli w ogóle występuje, to jest już ujęty w cenie sprzedaży podanej przez syndyka, a nie doliczany później „obok”. Jeśli w piśmie masz tylko kwotę do zapłaty i termin, to zazwyczaj właśnie to jest całość ceny. Masz może w obwieszczeniu albo regulaminie licytacji wzmiankę, czy cena była brutto czy netto?
G
GrafikPrasowy 2026-04-24 18:15
Odpowiedź do Atryk
Zwykle przy zakupie auta od syndyka nie dochodzi już osobno PCC, bo sprzedaż w postępowaniu upadłościowym co do zasady nie podpada pod ten podatek jak zwykła um
Też bym to tak rozumiał: przy sprzedaży od syndyka zwykle nie dochodzi już osobno PCC, a jeśli transakcja jest z VAT, to raczej jest on już w cenie podanej w obwieszczeniu. Masz może od syndyka fakturę albo projekt umowy, bo tam zwykle jest to wpisane najczytelniej?
H
HaftStudio 2026-04-24 18:15
Odpowiedź do Atryk
Zwykle przy zakupie auta od syndyka nie dochodzi już osobno PCC, bo sprzedaż w postępowaniu upadłościowym co do zasady nie podpada pod ten podatek jak zwykła um
Też miałem zakup od syndyka i w praktyce skończyło się na kwocie z wygranej licytacji, bez osobnego PCC, a jeśli VAT w ogóle był w tej sprzedaży, to był już rozliczony w cenie, nie doliczany drugi raz po fakcie. U Ciebie syndyk przysłał coś o fakturze albo wyraźnie napisał, że cena jest brutto?
M
MaszynaSzyje 2026-04-24 17:44
Przy sprzedaży przez syndyka często cena z licytacji jest już ceną do zapłaty i nie dochodzi do tego osobno ani PCC, ani dodatkowy VAT, ale dużo zależy od tego, czy w dokumentach jest wskazane, że sprzedaż jest opodatkowana VAT albo zwolniona. Masz od syndyka projekt faktury albo chociaż informację, czy sprzedaż jest „z VAT” czy „zwolniona z VAT”?
P
Pawel 2026-04-24 18:00
Z tego, co opisujesz, kluczowe jest to, czy syndyk sprzedaje auto w ramach masy upadłości jako podatnik VAT, czy sprzedaż jest poza VAT. Jeśli w cenie była już ujęta kwota brutto i syndyk wystawi fakturę, to zwykle nie dochodzi już osobno PCC. PCC pojawia się raczej przy umowie sprzedaży bez VAT, ale przy takich sprzedażach od syndyka dużo zależy od tego, jak konkretnie została opisana transakcja w obwieszczeniu i późniejszych dokumentach. Sam brak wyjaśnienia w piśmie o terminie zapłaty jeszcze niczego definitywnie nie przesądza, bo syndyk często podaje tylko kwotę do wpłaty. Sprawdziłbym, czy dostałeś informację, że cena jest „brutto”, albo czy ma być wystawiona faktura VAT. Jeśli tak, to raczej nie wygląda to na sytuację, gdzie potem dochodzi jeszcze PCC osobno. Jeśli nie ma ani słowa o fakturze ani o VAT, to wtedy temat trzeba doprecyzować już pod konkretny tryb sprzedaży. Masz w dokumentach wpis, że cena jest brutto albo że syndyk wystawi fakturę?
P
Patrycja 2026-04-24 22:38
Z tego co kojarzę, przy zakupie auta od syndyka zwykle płacisz to, co wynika z warunków sprzedaży, a kwestia VAT zależy od tego, czy był już ujęty w cenie. PCC z reguły nie ma, jeśli sprzedaż jest objęta VAT, nawet gdy VAT w praktyce jest „w cenie”, a nie doliczany osobno. Jeśli w piśmie od syndyka jest tylko kwota do zapłaty bez żadnej dopiski o podatkach, to raczej właśnie ta kwota jest końcowa. Masz może fakturę albo projekt umowy od syndyka?
O
Olek 2026-04-24 22:38
Sprawdź jeszcze u syndyka, czy cena z obwieszczenia była ceną brutto i czy sprzedaż jest dokumentowana fakturą VAT, bo od tego zwykle zależy, czy w ogóle pojawia się temat PCC. Syndyk napisał Ci wprost, że poza ceną przybicia dochodzą jeszcze jakieś dodatkowe opłaty albo podatek?
E
Ewelina 2026-04-25 10:04
Odpowiedź do Olek
Sprawdź jeszcze u syndyka, czy cena z obwieszczenia była ceną brutto i czy sprzedaż jest dokumentowana fakturą VAT, bo od tego zwykle zależy, czy w ogóle pojawi
Też bym to właśnie od syndyka dopytał, bo u mnie przy zakupie z masy upadłości wszystko rozbiło się o to, czy była faktura i czy cena była już podana jako brutto. Jeśli sprzedaż idzie z VAT, to osobnego PCC już nie było, a jeśli VAT nie występuje, wtedy pojawia się temat PCC po stronie kupującego. U mnie żadnych dodatkowych kwot ponad cenę sprzedaży nie doliczali, tylko po prostu dostałem jasną informację, jak to jest rozliczone. Dostałeś już od syndyka informację, czy wystawi fakturę?
D
DTFPro 2026-04-29 11:46
Z tego, co przerabiałem przy zakupie ruchomości od syndyka, płaci się po prostu cenę, która została wylicytowana, a osobnego PCC już się nie dolicza. PCC nie wchodzi tu zwykle dlatego, że sprzedaż w postępowaniu upadłościowym nie jest traktowana jak zwykła umowa kupna-sprzedaży między prywatnymi osobami. Z VAT-em też zazwyczaj nie ma tak, że nagle dochodzi go coś „obok” po fakcie, tylko jeśli już występuje, to jest ujęty w cenie sprzedaży albo wynika to wprost z dokumentów od syndyka. U mnie syndyk też nie rozpisywał tego szeroko w mailu, tylko finalnie dostałem dokument sprzedaży i z niego było widać, jaka była podstawa rozliczenia. Jeśli w obwieszczeniu i informacji o zapłacie masz tylko jedną kwotę, to raczej właśnie tę kwotę masz przelać, bez dokładania osobno PCC czy jakiegoś dodatkowego VAT-u. Dopytałbym tylko syndyka, czy cena jest brutto i jaki dokument dostaniesz po zapłacie, żeby potem nie było niedomówień przy rejestracji. Masz już od niego informację, czy wystawi fakturę czy samo potwierdzenie sprzedaży?