Restrukturyzacja gospodarstwa rolnego po obwieszczeniu a zatrudnienie pracowników sezonowych – czy mogę podpisać umowy?
B
BilansNaNowo
Prowadzę gospodarstwo sadownicze i po obwieszczeniu restrukturyzacji zbliża się okres prac sezonowych, więc bez kilku osób nie dam rady zebrać owoców. Chodzi o zwykłe umowy na krótki czas i wypłatę wynagrodzenia z bieżących wpływów gospodarstwa. Czy po obwieszczeniu mogę normalnie zatrudnić pracowników sezonowych?
Odpowiedzi (10)
O
Olek
2026-04-24 17:56
Co do zasady samo obwieszczenie o restrukturyzacji nie blokuje bieżącego prowadzenia gospodarstwa, więc podpisanie krótkich umów z pracownikami sezonowymi i wypłata z aktualnych wpływów zwykle jest dopuszczalna, o ile to są normalne koszty potrzebne do utrzymania działalności i nie ma w postanowieniach sądu albo nadzorcy żadnych dodatkowych ograniczeń. Masz już wyznaczonego nadzorcę układu albo zarządcę?
A
Agnieszka
2026-04-24 18:21
Odpowiedź do Olek
Co do zasady samo obwieszczenie o restrukturyzacji nie blokuje bieżącego prowadzenia gospodarstwa, więc podpisanie krótkich umów z pracownikami sezonowymi i wyp
Z grubsza tak to wygląda: samo obwieszczenie nie zamyka drogi do normalnego funkcjonowania gospodarstwa, a zatrudnienie ludzi do zbiorów zwykle mieści się w bieżących, uzasadnionych kosztach działalności. Jeśli te umowy są faktycznie potrzebne do przeprowadzenia sezonu i wynagrodzenia idą z bieżących wpływów, to co do zasady da się to zrobić. Trzeba tylko uważać, żeby nie wchodzić w jakieś niestandardowe zobowiązania albo warunki, które mogłyby wyglądać jak wykraczające poza zwykły zarząd. Masz już wyznaczonego nadzorcę albo zarządcę, który nadzoruje takie decyzje?
P
PraktykDTG
2026-04-24 18:30
Odpowiedź do Olek
Co do zasady samo obwieszczenie o restrukturyzacji nie blokuje bieżącego prowadzenia gospodarstwa, więc podpisanie krótkich umów z pracownikami sezonowymi i wyp
Mam podobne doświadczenie z sadem i u mnie po obwieszczeniu normalnie szły umowy sezonowe, bo bez ludzi przy zbiorach gospodarstwo stanęłoby w miejscu, tylko wszystko było robione jako bieżący koszt związany z normalnym funkcjonowaniem. Jeśli masz już nadzorcę albo doradcę od restrukturyzacji, to zgłaszałeś mu wcześniej takie wydatki?
K
Krawiec
2026-04-24 18:43
Co do zasady samo obwieszczenie restrukturyzacji nie blokuje zwykłego zatrudniania ludzi do bieżącego prowadzenia gospodarstwa, jeśli to są koszty potrzebne do normalnej działalności i płacone z bieżących wpływów, ale znaczenie ma jeszcze, jaki dokładnie masz rodzaj postępowania i czy nadzorca albo układ nie wprowadzają tu dodatkowych ograniczeń. Masz postępowanie o zatwierdzenie układu czy sanację?
K
Krzys
2026-04-24 20:41
U mnie po obwieszczeniu normalna bieżąca działalność gospodarstwa szła dalej, więc sezonowych ludzi do zbiorów brałem na krótkie umowy i wypłacałem z bieżących wpływów, byle to było faktycznie potrzebne do utrzymania gospodarstwa, a nie jakiś większy wydatek „na zapas”. Masz już wyznaczonego nadzorcę albo doradcę restrukturyzacyjnego, żeby to z nim od razu przegadać?
G
GrafikPrasowy
2026-04-24 22:58
Odpowiedź do Krzys
U mnie po obwieszczeniu normalna bieżąca działalność gospodarstwa szła dalej, więc sezonowych ludzi do zbiorów brałem na krótkie umowy i wypłacałem z bieżących
Tak to zwykle wygląda po obwieszczeniu: bieżące prowadzenie gospodarstwa dalej funkcjonuje, więc jeśli pracownicy sezonowi są potrzebni do normalnych zbiorów, to samo zatrudnienie co do zasady nie jest czymś nadzwyczajnym. Przy sadzie trudno sobie wyobrazić sezon bez ludzi do pracy, więc krótkie umowy i wypłata z bieżących wpływów mieszczą się raczej w zwykłym toku działalności. Znaczenie ma głównie to, żeby to był realny koszt związany z utrzymaniem i prowadzeniem gospodarstwa, a nie jakiś większy, nietypowy ruch wykraczający poza codzienną działalność. Dobrze też, żeby wszystko było normalnie udokumentowane, bo wtedy łatwiej pokazać, że chodziło po prostu o zebranie plonów i zachowanie przychodów. Jeśli restrukturyzacja toczy się już formalnie, to sporo zależy też od tego, czy nadzorca nie wprowadził Ci jakichś dodatkowych ograniczeń w praktyce. Samo podpisanie umów sezonowych do zbiorów nie wygląda jednak jak coś, co z automatu byłoby zabronione. Masz już wyznaczonego nadzorcę albo kontakt z doradcą restrukturyzacyjnym?
M
Marcin
2026-04-25 08:15
Co do zasady po obwieszczeniu można dalej prowadzić bieżące sprawy gospodarstwa, a przy sadzie sezonowe zatrudnienie zwykle właśnie do tego się zalicza, jeśli jest potrzebne do normalnego funkcjonowania i zbioru. Istotne jest tylko to, żeby takie umowy i wypłaty były pokrywane z bieżących wpływów, a nie wyglądały na wyprowadzanie majątku albo robienie czegoś ponad zwykły zarząd. Dużo zależy też od tego, w jakim trybie idzie restrukturyzacja i czy nadzorca nie wprowadził jakichś zastrzeżeń. Masz już wyznaczonego nadzorcę układu albo zarządcę?
Z
Znakowanie24
2026-04-25 08:52
To chyba będzie zależało od tego, jaki dokładnie masz rodzaj restrukturyzacji i czy zarząd nad gospodarstwem dalej wykonujesz sam, czy już wchodzi nadzorca albo zarządca. Samo zatrudnienie ludzi do bieżącego funkcjonowania gospodarstwa nie brzmi jak coś nadzwyczajnego, zwłaszcza jeśli chodzi o zbiór owoców i wypłatę z bieżących wpływów, ale znaczenie może mieć moment zawarcia umów i ich skala. Istotne jest też, czy takie koszty mieszczą się w zwykłym zarządzie, bo przy restrukturyzacji to często robi różnicę. Jeśli to są typowe prace sezonowe, bez których gospodarstwo realnie traci plon i przychód, to argument za ich zawarciem raczej jest sensowny. Pytanie jeszcze, czy w obwieszczeniu albo postanowieniu sądowym masz jakieś dodatkowe ograniczenia co do nowych zobowiązań. Dobrze byłoby też rozróżnić, czy chodzi o kilka krótkich umów na zbiór, czy o większe zatrudnienie na dłuższy okres. Napisz, czy jesteś po otwarciu postępowania sanacyjnego, układowego czy o zatwierdzenie układu?
T
TechNadruk
2026-04-30 07:07
U mnie po obwieszczeniu normalna praca gospodarstwa szła dalej, więc ludzi do sezonu też brałem, bo bez tego nie byłoby z czego utrzymać sadu. Chodziło właśnie o bieżące koszty i zwykłe umowy na krótki okres, opłacane z aktualnych wpływów, a nie o jakieś większe zobowiązania na przyszłość. Nikt mi tego nie blokował, ale pilnowałem, żeby wszystko było na jasno opisanych zasadach i związane tylko z bieżącym funkcjonowaniem gospodarstwa. Masz już wyznaczonego nadzorcę albo doradcę restrukturyzacyjnego, żeby to z nim od razu potwierdzić?
A
Atryk
2026-04-30 09:48
Co do zasady po obwieszczeniu możesz dalej prowadzić gospodarstwo i zawierać zwykłe umowy potrzebne do bieżącego funkcjonowania, więc sezonowe zatrudnienie do zbiorów zwykle się w to wpisuje. Jeśli wynagrodzenia mają iść z bieżących wpływów, a nie chodzi o jakiś większy, niestandardowy wydatek, to zazwyczaj nie ma z tym problemu. Trzeba tylko uważać, czy w Twoim postępowaniu nie ma już jakichś dodatkowych ograniczeń od nadzorcy albo sądu. Masz ustanowionego nadzorcę układu albo zarządcę?