Restrukturyzacja gospodarstwa rolnego po obwieszczeniu a zatrudnienie pracowników sezonowych – czy mogę podpisać umowy?
B
BilansNaNowo
Prowadzę gospodarstwo sadownicze i po obwieszczeniu restrukturyzacji zbliża się okres prac sezonowych, więc bez kilku osób nie dam rady zebrać owoców. Chodzi o zwykłe umowy na krótki czas i wypłatę wynagrodzenia z bieżących wpływów gospodarstwa. Czy po obwieszczeniu mogę normalnie zatrudnić pracowników sezonowych?
Odpowiedzi (3)
O
Olek
2026-04-24 17:56
Co do zasady samo obwieszczenie o restrukturyzacji nie blokuje bieżącego prowadzenia gospodarstwa, więc podpisanie krótkich umów z pracownikami sezonowymi i wypłata z aktualnych wpływów zwykle jest dopuszczalna, o ile to są normalne koszty potrzebne do utrzymania działalności i nie ma w postanowieniach sądu albo nadzorcy żadnych dodatkowych ograniczeń. Masz już wyznaczonego nadzorcę układu albo zarządcę?
A
Agnieszka
2026-04-24 18:21
Odpowiedź do Olek
Co do zasady samo obwieszczenie o restrukturyzacji nie blokuje bieżącego prowadzenia gospodarstwa, więc podpisanie krótkich umów z pracownikami sezonowymi i wyp
Z grubsza tak to wygląda: samo obwieszczenie nie zamyka drogi do normalnego funkcjonowania gospodarstwa, a zatrudnienie ludzi do zbiorów zwykle mieści się w bieżących, uzasadnionych kosztach działalności. Jeśli te umowy są faktycznie potrzebne do przeprowadzenia sezonu i wynagrodzenia idą z bieżących wpływów, to co do zasady da się to zrobić. Trzeba tylko uważać, żeby nie wchodzić w jakieś niestandardowe zobowiązania albo warunki, które mogłyby wyglądać jak wykraczające poza zwykły zarząd. Masz już wyznaczonego nadzorcę albo zarządcę, który nadzoruje takie decyzje?
P
PraktykDTG
2026-04-24 18:30
Odpowiedź do Olek
Co do zasady samo obwieszczenie o restrukturyzacji nie blokuje bieżącego prowadzenia gospodarstwa, więc podpisanie krótkich umów z pracownikami sezonowymi i wyp
Mam podobne doświadczenie z sadem i u mnie po obwieszczeniu normalnie szły umowy sezonowe, bo bez ludzi przy zbiorach gospodarstwo stanęłoby w miejscu, tylko wszystko było robione jako bieżący koszt związany z normalnym funkcjonowaniem. Jeśli masz już nadzorcę albo doradcę od restrukturyzacji, to zgłaszałeś mu wcześniej takie wydatki?