Skarga o wznowienie postępowania po wyroku zaocznym i zajęciu konta firmowego — czy można wstrzymać egzekucję?

B
BilansNaNowo
· 2026-04-25 11:49
Prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą w branży instalacji hydraulicznych i kilka dni temu komornik zajął mi konto firmowe na podstawie wyroku zaocznego, o którym wcześniej w ogóle nie wiedziałem. Sprawa dotyczy podobno faktury z 2021 roku na około 28 tys. zł, ale korespondencja miała iść na stary adres biura, z którego wyprowadziłem się jeszcze przed pozwem. Teraz jestem już po pierwszej rozmowie z kancelarią i padł temat skargi o wznowienie postępowania, bo podobno doręczenia mogły być wadliwe. Egzekucja już ruszyła, zablokowano środki na VAT i bieżące płatności do dostawców, a za tydzień mam wypłaty dla dwóch pracowników. Nie składałem jeszcze żadnych pism do sądu, bo próbuję ustalić, czy przy takim etapie da się w ogóle zatrzymać działania komornika do czasu wyjaśnienia sprawy. Czy ktoś miał sytuację, że po skardze o wznowienie postępowania sąd wstrzymał egzekucję prowadzoną z rachunku firmowego? Interesuje mnie, czy samo złożenie takiego pisma coś zmienia, czy komornik normalnie działa dalej, dopóki nie zapadnie osobne postanowienie?

Odpowiedzi (7)

I
Igor 2026-04-25 12:39
Jeśli faktycznie nie było skutecznego doręczenia pozwu i wyroku, to razem ze skargą o wznowienie można próbować składać wniosek o wstrzymanie wykonania albo ograniczenie egzekucji, bo samo zajęcie konta przy JDG potrafi od razu sparaliżować firmę. Składałeś już coś do sądu poza kontaktem z komornikiem?
Z
Znakowanie24 2026-04-25 14:26
Odpowiedź do Igor
Jeśli faktycznie nie było skutecznego doręczenia pozwu i wyroku, to razem ze skargą o wznowienie można próbować składać wniosek o wstrzymanie wykonania albo ogr
To, co napisał Igor o próbie wstrzymania egzekucji, jest sensowne, ale sama skarga o wznowienie nie zawsze jest tu pierwszym i właściwym ruchem. Przy wyroku zaocznym, o którym strona nie wiedziała z powodu wadliwego doręczenia, często bardziej pasuje sprzeciw od wyroku zaocznego razem z wnioskiem o przywrócenie terminu, a obok tego wniosek o zawieszenie albo ograniczenie egzekucji. Skarga o wznowienie bywa w takich sprawach problematyczna, jeśli sąd uzna, że istniał jeszcze zwykły środek zaskarżenia. Dużo zależy od tego, kiedy realnie dowiedziałeś się o wyroku i czy w dacie doręczeń adres firmy był już formalnie zmieniony. Sam fakt, że komornik zajął konto firmowe, nie przesądza jeszcze, że wszystko poszło prawidłowo po stronie doręczeń. Trzeba też oddzielić dwie rzeczy: podważenie samego wyroku i próbę szybkiego zatrzymania egzekucji, bo to nie zawsze idzie jednym pismem. Masz już odpis wyroku i zwrotki z doręczeń z akt?
F
FarbaSpec 2026-04-28 09:33
Odpowiedź do Znakowanie24
To, co napisał Igor o próbie wstrzymania egzekucji, jest sensowne, ale sama skarga o wznowienie nie zawsze jest tu pierwszym i właściwym ruchem. Przy wyroku zao
Też bym tu najpierw sprawdził ten trop z wyrokiem zaocznym, bo jeśli pisma faktycznie szły na nieaktualny adres, to kwestia doręczenia może być ważniejsza niż sama skarga o wznowienie. Przy takim układzie sprawy sporo zależy od tego, na jakim etapie jesteś i czy sąd uzna, że termin do złożenia sprzeciwu w ogóle zaczął biec. Samo zajęcie konta da się czasem próbować zatrzymać równolegle, ale kluczowe jest to, żeby dobrze dobrać środek procesowy, bo od tego później dużo zależy. Masz już odpis wyroku i wgląd w to, na jaki dokładnie adres sąd wysyłał korespondencję?
P
Pawel 2026-04-25 18:49
Odpowiedź do Igor
Jeśli faktycznie nie było skutecznego doręczenia pozwu i wyroku, to razem ze skargą o wznowienie można próbować składać wniosek o wstrzymanie wykonania albo ogr
Igor ma tu w zasadzie dobry kierunek, ale przy wyroku zaocznym częściej najpierw wchodzi w grę sprzeciw z wnioskiem o przywrócenie terminu, jeśli doręczenia poszły na zły adres, a wznowienie postępowania nie zawsze będzie tym właściwym trybem. Składałeś już sprzeciw i wniosek o wstrzymanie egzekucji, czy na razie tylko próbujesz ustalić, co poszło do sądu?
S
SublimacjaLab 2026-04-25 17:48
Jeśli wyrok zaoczny poszedł na nieaktualny adres, to kluczowe będzie ustalenie, czy doręczenie było w ogóle skuteczne, bo od tego dużo zależy przy próbie ruszenia sprawy od nowa i zatrzymania egzekucji. Sam fakt zajęcia konta po takim wyroku jeszcze nie zamyka drogi, ale dużo daje to, co już wydarzyło się po tej pierwszej rozprawie i czy składałeś coś do sądu zaraz po zajęciu. Istotne też jest, czy adres w CEIDG był już wtedy zmieniony i od kiedy dokładnie. Masz w aktach potwierdzenie, na jaki adres sąd wysyłał pozew i wyrok?
A
Atryk 2026-05-03 10:23
Jeśli faktycznie pozew i wyrok szły na nieaktualny adres, to obok sprzeciwu od wyroku zaocznego można złożyć też wniosek o przywrócenie terminu i jednocześnie wniosek o zawieszenie postępowania egzekucyjnego albo o wstrzymanie wykonalności wyroku, bo samo wniesienie pisma nie zatrzyma komornika. Masz już odpis wyroku i sprawdziłeś w aktach, na jaki dokładnie adres sąd wysyłał korespondencję?
P
Patrycja 2026-05-06 17:13
Miałem podobną akcję po wyroku zaocznym i po złożeniu sprzeciwu razem z wnioskiem o przywrócenie terminu oraz o zawieszenie egzekucji sąd dość szybko zareagował, ale kluczowe było pokazanie, że pisma szły na nieaktualny adres i że o sprawie faktycznie wcześniej nie wiedziałem. Składałeś już do sądu wniosek o wstrzymanie egzekucji z potwierdzeniem zmiany adresu?