Skarga o wznowienie postępowania po wyroku zaocznym i zajęciu konta firmowego — czy można wstrzymać egzekucję?
B
BilansNaNowo
Prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą w branży instalacji hydraulicznych i kilka dni temu komornik zajął mi konto firmowe na podstawie wyroku zaocznego, o którym wcześniej w ogóle nie wiedziałem. Sprawa dotyczy podobno faktury z 2021 roku na około 28 tys. zł, ale korespondencja miała iść na stary adres biura, z którego wyprowadziłem się jeszcze przed pozwem. Teraz jestem już po pierwszej rozmowie z kancelarią i padł temat skargi o wznowienie postępowania, bo podobno doręczenia mogły być wadliwe. Egzekucja już ruszyła, zablokowano środki na VAT i bieżące płatności do dostawców, a za tydzień mam wypłaty dla dwóch pracowników. Nie składałem jeszcze żadnych pism do sądu, bo próbuję ustalić, czy przy takim etapie da się w ogóle zatrzymać działania komornika do czasu wyjaśnienia sprawy. Czy ktoś miał sytuację, że po skardze o wznowienie postępowania sąd wstrzymał egzekucję prowadzoną z rachunku firmowego? Interesuje mnie, czy samo złożenie takiego pisma coś zmienia, czy komornik normalnie działa dalej, dopóki nie zapadnie osobne postanowienie?
Odpowiedzi (1)
I
Igor
2026-04-25 12:39
Jeśli faktycznie nie było skutecznego doręczenia pozwu i wyroku, to razem ze skargą o wznowienie można próbować składać wniosek o wstrzymanie wykonania albo ograniczenie egzekucji, bo samo zajęcie konta przy JDG potrafi od razu sparaliżować firmę. Składałeś już coś do sądu poza kontaktem z komornikiem?