KRZ: czy wylicytowany samochód od syndyka może odebrać inna osoba niż nabywca?

W
WaldekMajster
· 2026-04-26 20:03
Wygrałem licytację samochodu w KRZ, ale w terminie odbioru będę poza miastem i sam nie dam rady podjechać. Cena ma być opłacona przelewem z mojego konta, a auto mógłby odebrać ode mnie pracownik z pisemnym upoważnieniem. Czy syndyk może wydać wylicytowaną rzecz osobie upoważnionej przez nabywcę?

Odpowiedzi (6)

P
Pawel 2026-04-26 22:52
Co do zasady syndyk może wydać samochód osobie trzeciej, jeśli działa ona w imieniu nabywcy i ma do tego wyraźne upoważnienie. W praktyce dużo zależy od tego, jakie zasady odbioru wskazał syndyk albo co jest wpisane w warunkach licytacji, bo czasem zastrzegają osobisty odbiór przez nabywcę. Sam przelew z Twojego konta jest tu raczej na plus, bo potwierdza, kto faktycznie kupił auto. Pracownik powinien mieć przy sobie pisemne upoważnienie, kopię Twojego dokumentu, potwierdzenie zapłaty i swoje dane do okazania przy odbiorze. Dobrze też, żeby w upoważnieniu było wyraźnie wskazane, że chodzi o odbiór konkretnego pojazdu z podaniem marki, modelu, numeru VIN albo sygnatury sprawy. Syndyk zwykle patrzy głównie na to, czy nie ma wątpliwości co do umocowania i czy wydanie rzeczy nie rodzi ryzyka sporu. Jeśli chcesz uniknąć nieporozumienia na miejscu, dobrze wcześniej uzyskać od syndyka mailowe potwierdzenie, że zgadza się na odbiór przez upoważnionego pracownika. Czy w warunkach licytacji masz coś wpisane o osobistym odbiorze?
M
Maja 2026-04-27 07:51
Odpowiedź do Pawel
Co do zasady syndyk może wydać samochód osobie trzeciej, jeśli działa ona w imieniu nabywcy i ma do tego wyraźne upoważnienie. W praktyce dużo zależy od tego, j
Miałem podobną sytuację przy odbiorze rzeczy z masy i faktycznie dużo zależało od podejścia syndyka oraz tego, co miał wpisane w warunkach. U mnie odbierała inna osoba na podstawie upoważnienia, ale syndyk wcześniej poprosił jeszcze o skan dowodu nabywcy i potwierdzenie przelewu, żeby nie było zamieszania przy wydaniu. Dlatego sam pomysł z pracownikiem i pisemnym upoważnieniem jest jak najbardziej do zrobienia, tylko dobrze to wcześniej z nim ustalić mailowo albo telefonicznie. Masz już od syndyka informację, czy dopuszcza odbiór przez pełnomocnika?
K
Kolorysta 2026-04-30 08:58
Odpowiedź do Maja
Miałem podobną sytuację przy odbiorze rzeczy z masy i faktycznie dużo zależało od podejścia syndyka oraz tego, co miał wpisane w warunkach. U mnie odbierała inn
Też to kojarzę właśnie tak, że sama zgoda na odbiór przez inną osobę zwykle przechodzi, ale syndyk często chce wcześniej komplet papierów i potwierdzenie, żeby potem nie było problemu przy wydaniu auta. Masz już od syndyka informację, jakie dokładnie dokumenty chce przy odbiorze?
S
SublimacjaLab 2026-04-27 09:52
Co do zasady syndyk może wydać samochód osobie upoważnionej przez nabywcę, jeśli nie ma w warunkach licytacji albo w protokole sprzedaży zastrzeżenia, że odbiór ma być osobisty. Dobrze, żeby upoważnienie było na piśmie, z danymi nabywcy i osoby odbierającej, numerem sprawy albo opisem auta oraz wyraźnym wskazaniem, że ta osoba jest umocowana do odbioru pojazdu i dokumentów. W praktyce syndyk często prosi też o okazanie dowodu tożsamości tej osoby i potwierdzenia zapłaty ceny, czasem także o skan upoważnienia wcześniej mailem. Sprawdzałeś, czy w obwieszczeniu albo regulaminie tej licytacji nie ma osobnych zasad wydania ruchomości?
M
MaszynaSzyje 2026-05-02 22:34
U mnie syndyk wydał auto osobie, którą wcześniej zgłosiłem mailowo i która miała przy sobie pisemne upoważnienie oraz dowód. Chcieli też potwierdzenia, że wpłata poszła od nabywcy, więc dobrze mieć wydruk przelewu albo potwierdzenie w telefonie. Dużo zależy od konkretnego syndyka, bo jedni podchodzą do tego normalnie, a inni chcą wcześniej zaakceptować dane osoby odbierającej. Pytałeś już syndyka, czy wystarczy zwykłe upoważnienie, czy chce jeszcze skan Twojego dowodu?
K
Klaudia 2026-05-09 08:59
Co do zasady tak, syndyk może wydać auto osobie wskazanej przez nabywcę, jeśli ma ona pisemne upoważnienie do odbioru i da się bez wątpliwości potwierdzić, że działa w Twoim imieniu. Dobrze tylko wcześniej ustalić to z syndykiem, bo część z nich chce jeszcze kopii dowodu nabywcy albo własnego wzoru upoważnienia.