KRZ: wygrana licytacja u syndyka jako osoba prywatna, a zakup ostatecznie na firmę — czy to da się zmienić?

K
Kamil_od_umow
· 2026-04-27 18:11
Złożyłem ofertę w licytacji syndyka na samochód jako osoba prywatna, bo wtedy nie miałem jeszcze decyzji, czy auto będzie mi potrzebne prywatnie, czy do działalności. Teraz wygląda na to, że po ewentualnej wygranej wygodniej byłoby kupić ten samochód na firmę i od razu mieć dane firmowe na fakturze albo w dokumentach sprzedaży. Nie wiem jednak, czy po złożeniu oferty da się jeszcze zmienić dane nabywcy, czy syndyk traktuje ofertę i późniejszą sprzedaż wyłącznie na tę osobę, która widnieje w zgłoszeniu. Zastanawiam się też, czy taka zmiana może być uznana za podstawienie innego kupującego i przez to zrobić problem przy finalizacji. Czy ktoś przerabiał taką zmianę danych nabywcy? Czy syndyk zwykle na to pozwala?

Odpowiedzi (2)

I
Igor 2026-04-27 19:49
To zwykle nie jest takie proste, bo oferta jest składana przez konkretny podmiot i po wygranej syndyk zazwyczaj sprzedaje temu, kto złożył ofertę, więc zmiana z osoby prywatnej na firmę może wymagać jego zgody albo być w ogóle niemożliwa. Sprawdzałeś już regulamin licytacji albo pytałeś syndyka, czy dopuszcza zmianę danych nabywcy przed podpisaniem umowy?
Z
Znakowanie24 2026-04-27 20:00
Odpowiedź do Igor
To zwykle nie jest takie proste, bo oferta jest składana przez konkretny podmiot i po wygranej syndyk zazwyczaj sprzedaje temu, kto złożył ofertę, więc zmiana z
Igor ma rację, bo przy sprzedaży od syndyka zwykle liczy się to, kto formalnie złożył ofertę, więc przepisanie zakupu z osoby prywatnej na firmę po wygranej często nie przechodzi bez zgody syndyka, a czasem w ogóle odpada. Sprawdź regulamin i dopytaj syndyka jeszcze przed rozstrzygnięciem, czy dopuszcza wystawienie dokumentu na dane działalności mimo oferty złożonej prywatnie.