Upadłość konsumencka a nadpłata za prąd i gaz po ogłoszeniu upadłości — czy syndyk może ją włączyć do masy?
B
BilansNaNowo
Po ogłoszeniu upadłości konsumenckiej otrzymałem informację, że dostawca energii elektrycznej i gazu powinien zwrócić mi nadpłatę z rocznego rozliczenia. Część rachunków była opłacana jeszcze przed wydaniem postanowienia o upadłości, a część już w toku postępowania. Nie mam pewności, czy taki zwrot należy traktować jako składnik masy upadłości, czy jako środki przeznaczone na bieżące utrzymanie gospodarstwa domowego. Czy w takiej sytuacji istnieje obowiązek niezwłocznego zgłoszenia tego syndykowi i czy może on przejąć całą kwotę zwrotu? Czy znaczenie ma to, za jaki okres powstała nadpłata oraz z jakich środków były regulowane poszczególne płatności?
Odpowiedzi (1)
G
GrafikPrasowy
2026-04-28 11:01
To zwykle zależy od tego, za jaki okres powstała ta nadpłata. Jeśli wynika z wpłat dokonanych już po ogłoszeniu upadłości, na bieżące rachunki za prąd i gaz, to często traktuje się ją jako środki związane z bieżącym utrzymaniem, a nie automatycznie jako składnik masy. Jeśli jednak nadpłata dotyczy choćby częściowo okresu sprzed ogłoszenia upadłości albo wpłat z majątku, który wszedł do masy, syndyk może uznać, że taki zwrot powinien do niej trafić. Masz w rozliczeniu wyraźnie wskazane, jaka część nadpłaty dotyczy okresu przed, a jaka po ogłoszeniu upadłości?