Premia roczna po ogłoszeniu upadłości konsumenckiej — czy syndyk może ją przejąć?

Z
Zosia
· 2026-04-28 15:22
Dzień dobry, jestem w trakcie upadłości konsumenckiej i mam wątpliwość dotyczącą premii rocznej z pracy. Pracuję na umowie o pracę w firmie produkcyjnej i co roku w maju wypłacają nam premię za wyniki za poprzedni rok. W moim przypadku chodzi o kwotę około 6 500 zł brutto, a upadłość została ogłoszona dwa miesiące temu. Wynagrodzenie podstawowe mam już częściowo zajmowane według zasad ustalonych po ogłoszeniu upadłości, ale nie wiem, jak traktowana jest taka dodatkowa wypłata. Kadry poinformowały mnie, że premia nie jest gwarantowana co miesiąc, tylko przyznawana jednorazowo decyzją pracodawcy. Syndyk na razie pytał mnie tylko o stałe dochody i rachunek bankowy, a temat premii jeszcze się nie pojawił. Czy taka premia roczna po ogłoszeniu upadłości konsumenckiej wchodzi do masy upadłości i syndyk może ją przejąć?

Odpowiedzi (4)

K
Krzys 2026-04-28 17:04
Z tego co wiem, taka premia roczna zwykle też wchodzi do masy upadłości, jeśli prawo do niej istniało już przed ogłoszeniem upadłości, nawet jeśli wypłata jest dopiero w maju. Syndyk może więc się nią zainteresować, tak samo jak innymi dodatkowymi składnikami wynagrodzenia, a nie tylko pensją podstawową. Dużo zależy od tego, za jaki okres ta premia jest liczona i czy pracodawca traktuje ją jako stały składnik wynagrodzenia, czy bardziej uznaniowe świadczenie. Masz już informację od syndyka, jak podchodzi do premii i nagród z pracy?
J
Julka 2026-04-28 18:17
Jeżeli premia roczna dotyczy okresu sprzed ogłoszenia upadłości, to syndyk zwykle traktuje ją jako składnik majątku albo dochodu, który podlega uwzględnieniu w postępowaniu. Sam fakt, że wypłata następuje dopiero w maju, nie zawsze ma decydujące znaczenie, bo liczy się też to, za jaki okres ta premia została wypracowana. W praktyce często wygląda to tak, że pracodawca wypłaca premię normalnie, ale syndyk może domagać się przekazania całości albo części tej kwoty do masy upadłości. To, że z pensji podstawowej już są potrącenia, nie zamyka jeszcze tematu premii, bo syndyk patrzy osobno na dodatkowe świadczenia z pracy. Czasem zostawia się upadłemu część środków na bieżące utrzymanie, ale to już zależy od konkretnej sytuacji i stanowiska syndyka. Dobrze też sprawdzić regulamin premiowania, bo istotne bywa, czy premia jest uznaniowa, czy wynika z konkretnych zasad i kiedy formalnie powstało do niej prawo. Jeśli jeszcze nie zgłaszałeś tego syndykowi, to lepiej zrobić to od razu, żeby potem nie było zarzutu ukrywania dochodu. Czy ta premia jest zapisana w regulaminie jako roszczeniowa, czy zależy od uznania pracodawcy?
P
PloterPro 2026-05-05 00:32
Odpowiedź do Julka
Jeżeli premia roczna dotyczy okresu sprzed ogłoszenia upadłości, to syndyk zwykle traktuje ją jako składnik majątku albo dochodu, który podlega uwzględnieniu w
Z mojego doświadczenia to niestety często wygląda właśnie tak, jak pisze Julka, bo syndyk patrzy nie tylko na datę wypłaty, ale też za jaki okres ta premia została naliczona. U mnie była podobna sytuacja z dodatkową wypłatą z pracy i syndyk kazał ją wykazać, mimo że pieniądze weszły już po ogłoszeniu upadłości. Ostatecznie nie zawsze zabierają wszystko co do złotówki, ale taka premia zwykle jest brana pod uwagę w postępowaniu. Masz już informację od syndyka, jak u Ciebie traktuje premie i dodatki z pracy?
M
MaszynaSzyje 2026-04-30 07:20
Co do zasady taka premia roczna też wchodzi do masy upadłości, bo jest traktowana jak składnik wynagrodzenia za pracę, nawet jeśli wypłata następuje już po ogłoszeniu upadłości. W praktyce syndyk może się nią zainteresować, ale nie zawsze oznacza to zabranie całej kwoty, bo znaczenie ma też to, jak została naliczona i czy pracodawca potrąci część tak jak przy zwykłym wynagrodzeniu. Sporo zależy od tego, czy premia dotyczy okresu sprzed ogłoszenia upadłości i jak podchodzi do tego Twój syndyk, więc dobrze to od razu z nim wyjaśnić, zanim pieniądze wpłyną. Masz już informację od syndyka, jak traktuje premie i nagrody z pracy?