Zażalenie na nadanie klauzuli wykonalności aktowi notarialnemu po częściowej spłacie długu — czy to może wstrzymać egzekucję?

R
RafalPoZmianie
· 2026-04-28 20:39
Wierzyciel wszczął przeciwko mnie egzekucję na podstawie aktu notarialnego z poddaniem się egzekucji, mimo że część zobowiązania była już wcześniej spłacona. Komornik zajął mi konto firmowe na około 27 tys. zł i z tego powodu mam problem z bieżącymi rozliczeniami. Złożyłem już zażalenie na postanowienie o nadaniu klauzuli wykonalności, bo moim zdaniem kwota w tytule jest zawyżona o wpłacone raty. Czy samo wniesienie takiego zażalenia może spowodować wstrzymanie egzekucji, czy komornik działa dalej aż do osobnego rozstrzygnięcia? Czy ktoś miał podobną sytuację przy egzekucji z aktu notarialnego?

Odpowiedzi (2)

T
TestKolorow 2026-04-28 21:24
Samo zażalenie niestety zwykle nie zatrzymuje egzekucji, więc komornik może dalej działać, dopóki sąd nie uchyli albo nie zmieni klauzuli. Jeśli kwota rzeczywiście nie uwzględnia części spłaty, to trzeba to dobrze wykazać potwierdzeniami wpłat, bo to może mieć duże znaczenie przy ograniczeniu egzekucji. W takiej sytuacji często kluczowe jest też równoległe złożenie wniosku o wstrzymanie egzekucji albo jej ograniczenie do faktycznie niespłaconej kwoty. Składałeś już coś osobno do sądu albo do komornika poza samym zażaleniem?
D
DTFPro 2026-04-28 22:34
Odpowiedź do TestKolorow
Samo zażalenie niestety zwykle nie zatrzymuje egzekucji, więc komornik może dalej działać, dopóki sąd nie uchyli albo nie zmieni klauzuli. Jeśli kwota rzeczywiś
Masz rację, samo złożenie zażalenia zazwyczaj nie blokuje działań komornika, więc kluczowe będzie pokazanie sądowi konkretnych wpłat i tego, o ile dokładnie tytuł jest zawyżony. Składałeś razem z zażaleniem też wniosek o wstrzymanie egzekucji albo ograniczenie jej do realnie niespłaconej kwoty?