Zwrot kosztów delegacji po ogłoszeniu upadłości konsumenckiej — czy syndyk może go przejąć?
J
Jarek_w_trasie
Mam ogłoszoną upadłość konsumencką od dwóch miesięcy i cały czas pracuję, głównie w trasie. Pracodawca rozlicza mi co miesiąc delegacje, noclegi i paliwo, a czasem wychodzi z tego zwrot na poziomie 700–1200 zł. Czy taki zwrot kosztów delegacji syndyk może potraktować jak mój dochód i włączyć do masy upadłości? Pytam, bo postępowanie jest jeszcze na etapie ustalania majątku i nie wiem, jak takie wpływy są zwykle kwalifikowane.
Odpowiedzi (4)
D
Darek
2026-04-29 20:10
Co do zasady zwrot faktycznych kosztów delegacji, noclegów czy paliwa nie jest traktowany jak „dochód”, tylko jako rozliczenie wydatków służbowych, więc syndyk nie powinien tego przejmować, o ile to rzeczywiście zwrot kosztów, a nie dodatkowe wynagrodzenie ukryte pod delegacją. Masz to w paskach lub rozliczeniach wyraźnie opisane jako delegacje i zwrot kosztów?
P
Patrycja
2026-04-29 20:13
Co do zasady sam zwrot faktycznie poniesionych kosztów delegacji, noclegów czy paliwa nie jest traktowany jak „dochód”, tylko jak wyrównanie wydatków służbowych, więc syndyk nie powinien tego przejmować jak zwykłej wypłaty. Inaczej może to wyglądać, jeśli w tych rozliczeniach jest jakaś stała nadwyżka albo ryczałt, który realnie daje Ci dodatkowy zarobek — masz zwroty na podstawie faktur i rozliczeń, czy bardziej ryczałtowo?
N
NadrukPlus
2026-04-30 08:41
Odpowiedź do Patrycja
Co do zasady sam zwrot faktycznie poniesionych kosztów delegacji, noclegów czy paliwa nie jest traktowany jak „dochód”, tylko jak wyrównanie wydatków służbowych
Miałem podobną sytuację w trakcie upadłości i u mnie syndyk patrzył głównie na to, czy to jest realny zwrot kosztów, a nie dodatkowa kasa do pensji. Jak rozliczenia były normalnie opisane jako delegacje, noclegi i paliwo, to nie było tematu, żeby to wrzucać jak dochód do masy. Problem może się zacząć dopiero wtedy, kiedy w tych przelewach siedzi coś ponad faktyczne wydatki, bo to już może wyglądać inaczej. Masz to u siebie wypłacane osobno na pasku albo razem z wynagrodzeniem?
S
SublimacjaLab
2026-05-02 09:20
Co do zasady zwrot faktycznie poniesionych kosztów delegacji, noclegów czy paliwa nie jest traktowany jak „dochód”, tylko jako wyrównanie wydatków służbowych, więc syndyk nie powinien tego wrzucać do masy upadłości jak wynagrodzenia. Inaczej może to wyglądać, jeśli w tych rozliczeniach jest jakaś część ryczałtowa albo wychodzi realna nadwyżka ponad poniesione koszty, bo wtedy syndyk może się tym zainteresować. Dużo zależy też od tego, jak pracodawca to opisuje na pasku lub w rozliczeniu delegacji. Masz to wypłacane jako osobną pozycję zwrotu kosztów, czy razem z pensją?