Restrukturyzacja gospodarstwa rolnego po obwieszczeniu a odszkodowanie z polisy upraw – czy wypłata może zostać wstrzymana?

T
TarczaPrzedWindykacja
· 2026-04-29 19:03
Po obwieszczeniu o restrukturyzacji gospodarstwa rolnego zgłosiłem szkodę z polisy dotyczącej upraw i czekam na decyzję ubezpieczyciela. Chciałbym ustalić, czy w takiej sytuacji odszkodowanie powinno zostać wypłacone normalnie na rachunek gospodarstwa, czy może zostać czasowo wstrzymane z uwagi na trwające postępowanie. Nie mam pewności, czy środki z takiej polisy są traktowane tak samo jak zwykły wpływ z działalności rolnej. Zastanawia mnie również, czy ubezpieczyciel może potrącić jakiekolwiek wcześniejsze należności albo skierować sprawę do dodatkowej weryfikacji. Czy ktoś miał podobną sytuację po obwieszczeniu i wie, jak wygląda to w praktyce?

Odpowiedzi (1)

Z
Znakowanie24 2026-04-29 21:11
Co do zasady samo obwieszczenie o restrukturyzacji nie oznacza jeszcze automatycznie, że ubezpieczyciel wstrzyma wypłatę odszkodowania z polisy upraw. Dużo zależy od etapu postępowania i od tego, czy rachunek gospodarstwa jest normalnie do dyspozycji, czy został objęty jakimiś ograniczeniami wynikającymi z układu albo działań nadzorcy. Samo roszczenie z polisy jest majątkiem gospodarstwa, więc formalnie może wchodzić do masy objętej restrukturyzacją, ale to nie zawsze blokuje wypłatę. Ubezpieczyciel zwykle patrzy przede wszystkim na to, czy szkoda została prawidłowo zgłoszona i czy są podstawy do wypłaty zgodnie z umową. Problem częściej pojawia się nie przy samej decyzji o odszkodowaniu, tylko przy tym, na jaki rachunek pieniądze mają trafić i kto może nimi rozporządzać. Jeśli w postępowaniu działa nadzorca albo zarządca, to czasem zakład ubezpieczeń chce mieć jasność, czy wypłata ma iść bezpośrednio do gospodarstwa, czy z uwzględnieniem tej osoby. Dobrze też sprawdzić, czy w dokumentach restrukturyzacyjnych nie ma wprost zapisów o wpływach z odszkodowań i sposobie ich obsługi. Masz już ustanowionego nadzorcę układu albo zarządcę?