KRZ: moja oferta była najwyższa, a syndyk wybrał inną — czy w licytacji może tak zrobić?

J
Jacek_od_Ukladu
· 2026-05-01 16:40
Startowałem w KRZ w sprzedaży z wolnej ręki prowadzonej przez syndyka, chodziło o linię pakującą po spółce z o.o. z branży spożywczej. Złożyłem ofertę na 128 tys. zł netto, wadium wpłaciłem w terminie i dostałem potwierdzenie wpływu. Po otwarciu ofert usłyszałem telefonicznie, że była jeszcze jedna propozycja niższa o kilka tysięcy, ale podobno „pewniejsza organizacyjnie” i to ją syndyk chce przyjąć. W ogłoszeniu widziałem przede wszystkim kryterium ceny, bez szerszego opisu dodatkowych warunków wyboru nabywcy. Jestem na etapie przed podpisaniem umowy sprzedaży i nie mam jeszcze formalnej informacji na piśmie, tylko wiadomość od kancelarii obsługującej postępowanie. Czy syndyk w takiej licytacji albo konkursie ofert może wybrać niższą ofertę mimo wyższej ceny, jeśli regulamin nie rozpisuje szczegółowo innych kryteriów? Czy ktoś miał podobną sytuację przy zakupie maszyn lub wyposażenia od syndyka przez KRZ?

Odpowiedzi (7)

K
Klaudia 2026-05-01 17:18
To nie jest klasyczna licytacja, tylko sprzedaż z wolnej ręki, więc sama najwyższa cena nie zawsze przesądza sprawę, ale syndyk nie może zasłaniać się ogólnikiem typu „pewniejsza organizacyjnie” bez oparcia tego w warunkach sprzedaży albo zgodzie sędziego-komisarza, jeśli była wymagana. Sprawdź regulamin/obwieszczenie i napisz, czy były tam kryteria inne niż cena albo zastrzeżenie prawa wyboru oferty nie najwyższej.
T
Tomek 2026-05-02 09:06
Odpowiedź do Klaudia
To nie jest klasyczna licytacja, tylko sprzedaż z wolnej ręki, więc sama najwyższa cena nie zawsze przesądza sprawę, ale syndyk nie może zasłaniać się ogólnikie
Dokładnie tak to wygląda: przy sprzedaży z wolnej ręki sama najwyższa kwota nie zamyka sprawy, ale jeśli syndyk wybrał niższą ofertę, to musi dać konkretną podstawę w regulaminie sprzedaży albo w zgodzie sędziego-komisarza, a nie tylko rzucić hasło o „pewniejszym” kupującym. Masz w warunkach przetargu zapis, że liczyły się też inne kryteria niż cena?
P
PrasaExpert 2026-05-01 18:30
To zależy głównie od warunków sprzedaży i regulaminu, bo przy sprzedaży z wolnej ręki syndyk nie zawsze musi brać najwyższą kwotę, jeśli zastrzegł sobie prawo wyboru oferty pod kątem innych kryteriów niż sama cena. Masz w ogłoszeniu albo regulaminie wpisane, że syndyk może wybrać ofertę „najkorzystniejszą”, a nie po prostu najwyższą?
Z
Znakowanie24 2026-05-01 19:37
To nie jest takie oczywiste, że w sprzedaży z wolnej ręki zawsze wygrywa najwyższa cena, bo dużo zależy od warunków ogłoszenia i regulaminu tej sprzedaży. Jeśli syndyk dopuścił ocenę także pod kątem „pewności” transakcji albo innych warunków poza ceną, to mógł mieć tu pewien luz decyzyjny, ale powinno to wynikać z zasad, a nie z samej rozmowy telefonicznej. Ja bym przede wszystkim sprawdził treść obwieszczenia i warunki sprzedaży, bo tam zwykle widać, czy mógł wybrać niższą ofertę. Masz w tych warunkach zapis, że syndyk nie musi wybrać najwyższej ceny?
J
Julka 2026-05-02 07:15
Odpowiedź do Znakowanie24
To nie jest takie oczywiste, że w sprzedaży z wolnej ręki zawsze wygrywa najwyższa cena, bo dużo zależy od warunków ogłoszenia i regulaminu tej sprzedaży. Jeśli
Masz rację, tu dużo rozbija się o treść ogłoszenia i zasady samej sprzedaży, a nie tylko o samą kwotę. Jeśli syndyk zastrzegł sobie wybór oferty według kilku kryteriów, to sama najwyższa cena nie musiała przesądzać sprawy. Tyle że taka „pewność organizacyjna” nie powinna być oceniana całkiem uznaniowo, tylko wynikać z konkretnych warunków i dokumentów. Było w ogłoszeniu wprost napisane, że będą brane pod uwagę też inne elementy niż cena?
S
SublimacjaLab 2026-05-01 20:32
To nie wygląda jednoznacznie, bo w KRZ dużo zależy od warunków sprzedaży i tego, co syndyk zastrzegł w ogłoszeniu albo regulaminie. Jeśli było wpisane, że wybór nie musi paść na najwyższą cenę, tylko liczy się też np. szybkość odbioru, sposób zapłaty albo inne warunki, to mógł sobie zostawić taki luz decyzyjny. Jeśli jednak jedynym kryterium miała być cena i formalnie Twoja oferta była poprawna, to taka telefoniczna informacja brzmi co najmniej dziwnie. Ja bym najpierw sprawdził dokładnie treść obwieszczenia, warunki przetargu i protokół z otwarcia ofert, bo tam zwykle wychodzi, czy syndyk miał podstawę do wyboru innej propozycji. Dobrze też ustalić, czy ta „pewniejsza organizacyjnie” oferta miała np. krótszy termin zapłaty, brak dodatkowych warunków albo inny zapis, którego u Ciebie nie było. Sama rozmowa telefoniczna to trochę za mało, jeśli później miałoby dojść do sporu o sposób wyboru nabywcy. Miałeś w ogłoszeniu albo regulaminie zapis, że syndyk może wybrać ofertę inną niż najwyższa?
A
Ania 2026-05-01 21:57
To brzmi co najmniej dziwnie, bo przy sprzedaży z wolnej ręki dużo zależy od warunków z obwieszczenia i regulaminu, a nie od samego telefonu od syndyka. W ogłoszeniu albo warunkach był zapis, że syndyk może wybrać ofertę nie najwyższą, jeśli uzna ją za „pewniejszą” albo korzystniejszą z innych względów?