Upadłość konsumencka a odprawa po zwolnieniu z pracy — czy syndyk może ją włączyć do masy?

S
Sylwia_w_drodze
· 2026-05-02 21:54
Jestem w trakcie upadłości konsumenckiej i dostałam informację od pracodawcy, że po rozwiązaniu umowy przysługuje mi odprawa. To jednorazowa kwota, która ma mi pomóc utrzymać się do czasu znalezienia nowej pracy. Czy syndyk może przejąć taką odprawę w całości albo częściowo?

Odpowiedzi (5)

J
Julka 2026-05-02 22:21
Nie jest tak, że syndyk automatycznie „zabiera” całą odprawę, ale taka kwota co do zasady może wejść do masy upadłości. Dużo zależy od tego, na jakim etapie jest postępowanie i czy sędzia-komisarz albo syndyk uwzględni, że te pieniądze są Ci potrzebne na bieżące utrzymanie po utracie pracy. W praktyce często bierze się pod uwagę, że odprawa nie jest zwykłym „dodatkiem”, tylko ma zabezpieczyć okres bez dochodu. Masz już ustalony plan spłaty, czy postępowanie jest jeszcze przed tym etapem?
Z
Znakowanie24 2026-05-02 22:21
Co do zasady taka odprawa może wejść do masy upadłości, bo to świadczenie majątkowe uzyskane w trakcie postępowania. To nie znaczy jednak automatycznie, że syndyk zabierze ją w całości, bo przy świadczeniach związanych z pracą bierze się pod uwagę też ograniczenia podobne jak przy egzekucji i Twoje koszty utrzymania. Dużo zależy od etapu sprawy i od tego, jak syndyk potraktuje tę odprawę w praktyce, więc pełne „zabranie wszystkiego” nie jest z góry oczywiste. Jesteś jeszcze na etapie właściwego postępowania upadłościowego, czy już po ustaleniu planu spłaty?
E
Ewelina 2026-05-02 22:34
U mnie syndyk potraktował odprawę jak składnik majątku i interesował się nią, ale nie wyglądało to tak, że wszystko zabiera z automatu. Dużo zależy od konkretnej sytuacji i od tego, czy wykażesz, że te pieniądze są Ci realnie potrzebne na bieżące utrzymanie po utracie pracy. Część może wejść do masy, ale nie zawsze całość, bo syndyk bierze pod uwagę też koszty życia i brak stałego dochodu. Masz już informację od syndyka, jak podchodzi do takich jednorazowych wypłat?
T
Tomek 2026-05-02 22:34
U mnie syndyk interesował się każdą większą jednorazową kwotą, także odprawą, bo formalnie to też jest składnik majątku w toku postępowania. Nie było tak, że wszystko zabrał z automatu, ale musiałam to zgłosić i tłumaczyć, że te pieniądze są mi potrzebne na bieżące utrzymanie po utracie pracy. Dużo zależy od syndyka i od tego, na jakim etapie jesteś, więc lepiej niczego nie ukrywać, bo z tego potem robi się większy problem niż z samej odprawy. Masz już wyznaczonego syndyka i kontaktowałaś się z nim w tej sprawie?
K
Kamil 2026-05-02 22:34
Co do zasady odprawa po zwolnieniu może wejść do masy upadłości, bo jest traktowana jako składnik majątku dłużnika, ale syndyk nie zawsze zabiera ją w całości i powinien brać pod uwagę, że to środki na bieżące utrzymanie. Na jakim etapie postępowania jesteś i czy syndyk już pytał Cię o tę odprawę?