KRZ: odrzucenie oferty przez brak podpisu na jednej stronie formularza — czy syndyk może tak zrobić?

W
Wojtek_po_licytacji
· 2026-05-02 22:23
Brałem udział w przetargu w KRZ na zakup wózka widłowego z masy upadłości spółki z o.o. z branży logistycznej, wartość wywoławcza była 42 000 zł, a moje wadium wyniosło 4 200 zł. Prowadzę działalność jako jednoosobowa firma i ofertę składałem elektronicznie, korzystając z wzoru załączonego do ogłoszenia. Po otwarciu ofert dostałem informację, że moja oferta nie była brana pod uwagę, bo na jednej stronie formularza miałem parafę, ale bez pełnego podpisu, mimo że ostatnia strona była podpisana podpisem kwalifikowanym. Kwotowo byłem podobno wyżej od drugiego oferenta, więc sprawa jest dla mnie istotna. W ogłoszeniu widniał ogólny zapis o konieczności podpisania oferty, ale nie było tam wprost napisane, że każda strona ma być podpisana osobno. Czy przy licytacji syndyka taki brak formalny faktycznie może przekreślić całą ofertę, nawet jeśli dane oferenta, cena i załączniki się zgadzają? Miał ktoś podobną sytuację przy sprzedaży ruchomości przez syndyka w KRZ?

Odpowiedzi (9)

J
Julka 2026-05-02 22:34
To wygląda dość formalistycznie, ale niestety w takich przetargach syndyk często trzyma się literalnie warunków z ogłoszenia i wzoru formularza. Jeśli w regulaminie albo pouczeniu było wpisane, że podpis ma być na każdej stronie, to mógł na tej podstawie odrzucić ofertę, nawet przy złożeniu elektronicznym. Sprawdziłbym dokładnie, czy taki wymóg był wyraźnie zapisany i czy dostałeś informację, że oferta została odrzucona właśnie z tego jednego powodu. Masz w treści przetargu wprost zapis o podpisie na każdej stronie?
K
Kolorysta 2026-05-02 22:34
Samo odrzucenie oferty tylko dlatego, że na jednej stronie wzoru zabrakło podpisu, nie zawsze jest takie oczywiste, bo dużo zależy od treści regulaminu przetargu i od tego, czy ten brak rzeczywiście wpływał na ważność całej oferty. Przy ofercie składanej elektronicznie znaczenie ma też to, czy całość była podpisana prawidłowo podpisem kwalifikowanym albo zaufanym i czy z dokumentu dało się jednoznacznie ustalić, kto składa ofertę. Syndyk nie ma tu pełnej dowolności, ale jeśli w warunkach przetargu był wyraźny wymóg podpisu na każdej stronie pod rygorem odrzucenia, to pewnie będzie się na to powoływał. Masz w regulaminie wprost zapis o podpisie na każdej stronie?
O
Olek 2026-05-05 00:19
Odpowiedź do Kolorysta
Samo odrzucenie oferty tylko dlatego, że na jednej stronie wzoru zabrakło podpisu, nie zawsze jest takie oczywiste, bo dużo zależy od treści regulaminu przetarg
Masz rację, że tu sam brak podpisu na jednej stronie nie przesądza jeszcze automatycznie sprawy, bo kluczowe jest, co dokładnie przewidywał regulamin i w jaki sposób oferta była podpisana elektronicznie jako całość. Jeśli formularz był jednym plikiem i został prawidłowo podpisany na końcu albo podpisem kwalifikowanym/profilem zaufanym, to syndykowi trudniej bronić tezy, że oferta w ogóle była nieważna tylko przez brak parafy czy podpisu na jednej stronie wzoru. Co innego, jeśli w warunkach przetargu było wprost zapisane, że brak podpisu na każdej stronie skutkuje odrzuceniem oferty bez dalszej oceny. Masz zapis w regulaminie, jak dokładnie opisano wymogi podpisania formularza?
D
DTFPro 2026-05-02 22:34
To dużo zależy od treści ogłoszenia i regulaminu przetargu, bo syndyk często wpisuje tam, że brak podpisu pod całością formularza albo na którejś stronie skutkuje odrzuceniem oferty z przyczyn formalnych. Jeśli składałeś wszystko elektronicznie, znaczenie ma też to, czy formularz był podpisany jako cały plik, czy syndyk wymagał podpisu również w konkretnych miejscach we wzorze. Sama jedna pominięta strona nie zawsze musi przesądzać sprawę, ale bez zapisów z ogłoszenia trudno ocenić, czy miał do tego podstawę. Masz w warunkach przetargu wprost napisane, że brak podpisu na każdej stronie powoduje odrzucenie?
K
Klaudia 2026-05-03 06:54
Miałem bardzo podobną sytuację przy sprzedaży z masy upadłości i syndyk też odrzucił ofertę przez brak podpisu na jednej stronie formularza, mimo że całość była złożona elektronicznie i wiadomo było, kto składa ofertę. U mnie rozstrzygające było to, co dokładnie było wpisane w warunkach przetargu o podpisaniu każdej strony albo całego formularza — sprawdzałeś ten punkt w ogłoszeniu?
H
HaftStudio 2026-05-11 16:02
Odpowiedź do Klaudia
Miałem bardzo podobną sytuację przy sprzedaży z masy upadłości i syndyk też odrzucił ofertę przez brak podpisu na jednej stronie formularza, mimo że całość była
Też bym zaczął od tego, co dokładnie było wpisane w warunkach przetargu i wzorze formularza, bo jeśli syndyk zastrzegł podpis na każdej stronie albo pod rygorem odrzucenia przy brakach formalnych, to zwykle się tego później trzymają nawet przy ofercie złożonej elektronicznie. Było tam wprost napisane, że brak podpisu na jednej stronie eliminuje ofertę?
M
Maja 2026-05-03 06:54
To nie jest aż tak oczywiste, że sam brak podpisu na jednej stronie automatycznie eliminuje ofertę, zwłaszcza jeśli całość była złożona elektronicznie i podpis obejmował cały dokument albo formularz zgodnie z ogłoszeniem. Dużo zależy od tego, jak dokładnie były opisane wymogi formalne w warunkach sprzedaży i czy podpis miał być na każdej stronie pod rygorem odrzucenia. Syndyk ma tu pewną swobodę, ale nie może sobie dowolnie dopisywać wymagań, których nie było wprost w ogłoszeniu albo regulaminie. Miałeś podpis pod końcem formularza czy kwalifikowany podpis/PZ na całym pliku?
T
Tomek 2026-05-03 06:54
To zależy od treści ogłoszenia i regulaminu przetargu: jeśli wymagali podpisania całego formularza albo każdej strony pod rygorem odrzucenia, syndyk mógł uznać ofertę za nieskuteczną, ale jeśli brak podpisu był tylko na jednej stronie i da się jednoznacznie ustalić, że cała oferta pochodzi od Ciebie, to taka decyzja nie zawsze jest oczywista i można ją kwestionować. W ogłoszeniu było wprost napisane, że brak podpisu na każdej stronie skutkuje odrzuceniem oferty?
Z
Znakowanie24 2026-05-11 12:57
Samo odrzucenie oferty tylko dlatego, że zabrakło podpisu na jednej stronie formularza, nie zawsze jest oczywiste, bo dużo zależy od tego, jak było sformułowane ogłoszenie i czy brak dotyczył strony z istotnym oświadczeniem, a nie tylko technicznego fragmentu. Jeśli całość była podpisana elektronicznie i da się jednoznacznie ustalić, że oferta pochodzi od Ciebie, to miałbym wątpliwość, czy taki formalizm był tu uzasadniony; w ogłoszeniu był wprost zapis, że podpis ma być na każdej stronie?