KRZ: odrzucenie oferty przez brak podpisu na jednej stronie formularza — czy syndyk może tak zrobić?

W
Wojtek_po_licytacji
· 2026-05-02 22:23
Brałem udział w przetargu w KRZ na zakup wózka widłowego z masy upadłości spółki z o.o. z branży logistycznej, wartość wywoławcza była 42 000 zł, a moje wadium wyniosło 4 200 zł. Prowadzę działalność jako jednoosobowa firma i ofertę składałem elektronicznie, korzystając z wzoru załączonego do ogłoszenia. Po otwarciu ofert dostałem informację, że moja oferta nie była brana pod uwagę, bo na jednej stronie formularza miałem parafę, ale bez pełnego podpisu, mimo że ostatnia strona była podpisana podpisem kwalifikowanym. Kwotowo byłem podobno wyżej od drugiego oferenta, więc sprawa jest dla mnie istotna. W ogłoszeniu widniał ogólny zapis o konieczności podpisania oferty, ale nie było tam wprost napisane, że każda strona ma być podpisana osobno. Czy przy licytacji syndyka taki brak formalny faktycznie może przekreślić całą ofertę, nawet jeśli dane oferenta, cena i załączniki się zgadzają? Miał ktoś podobną sytuację przy sprzedaży ruchomości przez syndyka w KRZ?

Odpowiedzi (3)

J
Julka 2026-05-02 22:34
To wygląda dość formalistycznie, ale niestety w takich przetargach syndyk często trzyma się literalnie warunków z ogłoszenia i wzoru formularza. Jeśli w regulaminie albo pouczeniu było wpisane, że podpis ma być na każdej stronie, to mógł na tej podstawie odrzucić ofertę, nawet przy złożeniu elektronicznym. Sprawdziłbym dokładnie, czy taki wymóg był wyraźnie zapisany i czy dostałeś informację, że oferta została odrzucona właśnie z tego jednego powodu. Masz w treści przetargu wprost zapis o podpisie na każdej stronie?
K
Kolorysta 2026-05-02 22:34
Samo odrzucenie oferty tylko dlatego, że na jednej stronie wzoru zabrakło podpisu, nie zawsze jest takie oczywiste, bo dużo zależy od treści regulaminu przetargu i od tego, czy ten brak rzeczywiście wpływał na ważność całej oferty. Przy ofercie składanej elektronicznie znaczenie ma też to, czy całość była podpisana prawidłowo podpisem kwalifikowanym albo zaufanym i czy z dokumentu dało się jednoznacznie ustalić, kto składa ofertę. Syndyk nie ma tu pełnej dowolności, ale jeśli w warunkach przetargu był wyraźny wymóg podpisu na każdej stronie pod rygorem odrzucenia, to pewnie będzie się na to powoływał. Masz w regulaminie wprost zapis o podpisie na każdej stronie?
D
DTFPro 2026-05-02 22:34
To dużo zależy od treści ogłoszenia i regulaminu przetargu, bo syndyk często wpisuje tam, że brak podpisu pod całością formularza albo na którejś stronie skutkuje odrzuceniem oferty z przyczyn formalnych. Jeśli składałeś wszystko elektronicznie, znaczenie ma też to, czy formularz był podpisany jako cały plik, czy syndyk wymagał podpisu również w konkretnych miejscach we wzorze. Sama jedna pominięta strona nie zawsze musi przesądzać sprawę, ale bez zapisów z ogłoszenia trudno ocenić, czy miał do tego podstawę. Masz w warunkach przetargu wprost napisane, że brak podpisu na każdej stronie powoduje odrzucenie?