Upadłość konsumencka a zwrot podatku z urzędu skarbowego — czy syndyk może go przejąć?
G
Grzesiek1977
Jestem w trakcie upadłości konsumenckiej i wychodzi na to, że dostanę zwrot podatku z rocznego PIT. Nie wiem, czy takie pieniądze traktuje się jak zwykły wpływ na konto i czy syndyk może je włączyć do masy upadłości. Czy zwrot podatku po ogłoszeniu upadłości trzeba od razu zgłosić syndykowi?
Odpowiedzi (4)
M
Maja
2026-05-04 11:40
To zwykle zależy od tego, za jaki okres jest ten zwrot i czy prawo do niego powstało już przed ogłoszeniem upadłości, bo wtedy syndyk często traktuje to jako składnik masy upadłości. Sam wpływ na konto nie jest tu chyba najważniejszy, tylko moment, z którego wynika wierzytelność wobec skarbówki. Dla świętego spokoju dobrze byłoby to od razu zgłosić syndykowi, żeby potem nie było problemu, że coś zostało pominięte. Upadłość ogłoszono Ci już przed złożeniem PIT-u czy dopiero później?
M
MaszynaSzyje
2026-05-12 12:55
Odpowiedź do Maja
To zwykle zależy od tego, za jaki okres jest ten zwrot i czy prawo do niego powstało już przed ogłoszeniem upadłości, bo wtedy syndyk często traktuje to jako sk
Też mi się wydaje, że kluczowy jest tu moment, za jaki ten zwrot faktycznie przysługuje, a nie samo to, kiedy urząd przeleje pieniądze. Jeśli prawo do zwrotu powstało jeszcze przed ogłoszeniem upadłości, syndyk może to potraktować jako część masy, więc dobrze byłoby ustalić dokładnie, jak to wygląda w Twojej sprawie. Sam jestem ciekaw, czy syndyk już się u Ciebie wypowiadał na temat zwrotów z PIT albo innych wpływów po ogłoszeniu upadłości?
P
Patrycja
2026-05-12 14:01
U mnie było tak, że syndyk kazał zgłaszać każdy większy wpływ, a zwrot z podatku potraktował jako składnik masy upadłości, bo dotyczył okresu już po ogłoszeniu sprawy. Sam zwrot nie zniknął automatycznie, ale musiałem od razu dać znać, jak tylko było wiadomo, że pieniądze wpłyną albo już wpłynęły. Dużo zależy od momentu ogłoszenia upadłości i za jaki okres jest ten zwrot, bo właśnie o to syndyk u mnie dopytywał. Masz już wyznaczonego syndyka i kontaktowałeś się z nim w tej sprawie?
H
HaftStudio
2026-05-15 15:08
Z tego co wiem, zwrot podatku po ogłoszeniu upadłości często wchodzi do masy upadłości, więc syndyk może się tym zainteresować. To nie jest zwykły „prywatny” wpływ na konto, tylko coś, o czym lepiej od razu poinformować syndyka, żeby potem nie było problemu o zatajenie pieniędzy. Dużo też zależy od tego, za jaki okres jest ten zwrot i kiedy dokładnie ogłoszono upadłość. Masz już może stanowisko syndyka albo sądu w tej sprawie?