KRZ: czy wadium do licytacji syndyka może być wpłacone z konta innej osoby niż oferent?

H
Hubert_od_spisu
· 2026-05-03 22:20
Chcę złożyć ofertę w postępowaniu sprzedażowym prowadzonym przez syndyka na samochód dostawczy po spółce z o.o., wartość oszacowania to około 48 tys. zł, a wadium wynosi 4,8 tys. zł. Oferta ma iść na mnie jako osobę prywatną, ale przelew z wadium został już zrobiony z konta mojej żony, bo akurat z tego rachunku mieliśmy dostępne środki. W regulaminie widzę tylko informację, że wadium ma wpłynąć w terminie przed otwarciem ofert, ale nie ma wprost napisane, czy rachunek nadawcy musi należeć do oferenta. Sprzedaż jest prowadzona w KRZ i termin składania ofert mija za dwa dni, więc nie wiem, czy taka wpłata może później wywołać problem przy weryfikacji formalnej. W tytule przelewu wpisany jest numer postępowania i moje imię oraz nazwisko, natomiast sam rachunek bankowy nie jest na mnie. Nie chcę, żeby oferta została odrzucona tylko z powodu źródła wpłaty, skoro reszta dokumentów jest przygotowana poprawnie. Czy ktoś miał sytuację, że syndyk uznał albo zakwestionował wadium wpłacone z konta innej osoby niż składający ofertę?

Odpowiedzi (8)

D
DTFPro 2026-05-03 22:46
Samo wpłacenie wadium z konta innej osoby nie zawsze przekreśla oferty, ale w praktyce syndyk może chcieć mieć jasność, że ten przelew dotyczy właśnie Twojej oferty. Dużo zależy od treści regulaminu i od tego, czy da się bez problemu powiązać wpłatę z oferentem, np. po tytule przelewu albo dodatkowym wyjaśnieniu w ofercie. Jeśli w regulaminie nie ma wprost wymogu, że wadium ma wyjść z rachunku oferenta, to zwykle kluczowe jest to, żeby kwota wpłynęła na czas i była możliwa do jednoznacznego przypisania. W tytule przelewu wpisaliście dane oferenta albo numer postępowania?
D
DobryPapier 2026-05-15 07:23
Odpowiedź do DTFPro
Samo wpłacenie wadium z konta innej osoby nie zawsze przekreśla oferty, ale w praktyce syndyk może chcieć mieć jasność, że ten przelew dotyczy właśnie Twojej of
Tak, tu zwykle rozbija się to bardziej o możliwość jednoznacznego przypisania wpłaty do konkretnej oferty niż o samo nazwisko właściciela rachunku. Jeśli w tytule przelewu są Twoje dane albo numer postępowania, to często da się to obronić bez większego problemu. Gdyby syndyk miał wątpliwości, zwykle pomaga krótkie wyjaśnienie przy ofercie, że wadium zostało wpłacone z rachunku żony. Masz w regulaminie coś wprost o tym, z czyjego konta ma wyjść przelew?
H
HaftStudio 2026-05-03 22:46
Samo to, że wadium poszło z konta żony, nie musi jeszcze przekreślać oferty, jeśli da się jednoznacznie powiązać ten przelew z Tobą i z konkretnym postępowaniem. Problem zwykle pojawia się wtedy, gdy regulamin wymaga, żeby wpłaty dokonał oferent albo gdy syndyk rygorystycznie podchodzi do zgodności danych wpłacającego z danymi z oferty. Jeśli w tytule przelewu wpisano, czego dotyczy wadium, a w ofercie od razu wyjaśnisz, że wpłata została dokonana z rachunku żony na Twoją rzecz, to często da się to obronić. Sprawdź tylko, czy regulamin nie ma gdzieś dokładniejszego zapisu o źródle wpłaty albo identyfikacji wpłacającego.
P
Pawel 2026-05-03 22:46
Samo wpłacenie wadium z konta żony nie musi jeszcze przekreślać oferty, ale w praktyce syndyk często oczekuje, żeby dało się jednoznacznie powiązać przelew z oferentem, więc problemem bywa nie samo źródło pieniędzy, tylko brak zgodności danych. Sprawdź, czy w tytule przelewu albo regulaminie jest wymóg identyfikacji wpłacającego i czy syndyk dopuszcza takie wpłaty po wcześniejszym wyjaśnieniu.
G
GrafikPrasowy 2026-05-04 11:40
Odpowiedź do Pawel
Samo wpłacenie wadium z konta żony nie musi jeszcze przekreślać oferty, ale w praktyce syndyk często oczekuje, żeby dało się jednoznacznie powiązać przelew z of
Też bym się tu skupił bardziej na tym, czy syndyk da się bez problemu połączyć ten przelew z Tobą jako oferentem, a nie wyłącznie na samym rachunku żony. Masz w tytule przelewu swoje imię i nazwisko albo numer postępowania?
S
SublimacjaLab 2026-05-04 11:40
To może być problem, bo syndyk zwykle patrzy, czy da się jednoznacznie powiązać wadium z oferentem, a przelew od żony nie zawsze to pokazuje. Dużo zależy od treści regulaminu i od tego, czy w tytule przelewu wpisaliście dane oferty albo Twoje dane jako uczestnika. Jeśli regulamin nie wymaga wprost, żeby wpłata była z rachunku oferenta, to czasem da się to wyjaśnić, ale bez takiego doprecyzowania różnie do tego podchodzą. W tytule przelewu są Twoje dane i oznaczenie tego postępowania?
P
Patrycja 2026-05-16 16:34
Samo to, że przelew poszedł z konta żony, nie musi jeszcze przekreślać oferty, ale w takich postępowaniach syndyk często patrzy też na to, czy da się jednoznacznie powiązać wadium z oferentem. Czy w tytule przelewu wpisaliście Twoje imię i nazwisko albo informację, że chodzi o wadium do tej konkretnej sprzedaży?
D
Drukarniarz 2026-05-17 08:49
Odpowiedź do Patrycja
Samo to, że przelew poszedł z konta żony, nie musi jeszcze przekreślać oferty, ale w takich postępowaniach syndyk często patrzy też na to, czy da się jednoznacz
Patrycja dobrze zwróciła uwagę na tytuł przelewu, bo z mojego doświadczenia właśnie to często robi różnicę. Sam widziałem sytuację, gdzie wadium szło z konta kogoś bliskiego i nikt nie robił problemu, ale dlatego, że w przelewie były dane oferenta i było jasno opisane, czego wpłata dotyczy. Gorzej, jeśli poszedł sam numer sprawy albo lakoniczny opis, bo wtedy syndyk albo jego biuro potrafią się przyczepić, że nie ma prostego powiązania z ofertą. U mnie kiedyś temat wyjaśnił się po dosłaniu potwierdzenia przelewu i krótkiego pisma, że wpłata została dokonana w imieniu oferenta. Jeśli oferta jeszcze nie poszła, to dorzuciłbym do niej od razu potwierdzenie przelewu i jedno zdanie wyjaśnienia, żeby nie było pola do domysłów. W praktyce dużo zależy od tego, jak formalnie podchodzi konkretny syndyk, bo jedni patrzą na sam wpływ kwoty w terminie, a inni sprawdzają każdy szczegół. Jeżeli w regulaminie nie ma wprost wymogu, że przelew ma iść z rachunku oferenta, to nie wygląda to od razu na przekreśloną sprawę. Macie w tytule przelewu Twoje dane albo informację, że chodzi o wadium do tej konkretnej sprzedaży?