KRZ: czy wadium do licytacji syndyka może być wpłacone z konta innej osoby niż oferent?
H
Hubert_od_spisu
Chcę złożyć ofertę w postępowaniu sprzedażowym prowadzonym przez syndyka na samochód dostawczy po spółce z o.o., wartość oszacowania to około 48 tys. zł, a wadium wynosi 4,8 tys. zł. Oferta ma iść na mnie jako osobę prywatną, ale przelew z wadium został już zrobiony z konta mojej żony, bo akurat z tego rachunku mieliśmy dostępne środki. W regulaminie widzę tylko informację, że wadium ma wpłynąć w terminie przed otwarciem ofert, ale nie ma wprost napisane, czy rachunek nadawcy musi należeć do oferenta. Sprzedaż jest prowadzona w KRZ i termin składania ofert mija za dwa dni, więc nie wiem, czy taka wpłata może później wywołać problem przy weryfikacji formalnej. W tytule przelewu wpisany jest numer postępowania i moje imię oraz nazwisko, natomiast sam rachunek bankowy nie jest na mnie. Nie chcę, żeby oferta została odrzucona tylko z powodu źródła wpłaty, skoro reszta dokumentów jest przygotowana poprawnie. Czy ktoś miał sytuację, że syndyk uznał albo zakwestionował wadium wpłacone z konta innej osoby niż składający ofertę?
Odpowiedzi (3)
D
DTFPro
2026-05-03 22:46
Samo wpłacenie wadium z konta innej osoby nie zawsze przekreśla oferty, ale w praktyce syndyk może chcieć mieć jasność, że ten przelew dotyczy właśnie Twojej oferty. Dużo zależy od treści regulaminu i od tego, czy da się bez problemu powiązać wpłatę z oferentem, np. po tytule przelewu albo dodatkowym wyjaśnieniu w ofercie. Jeśli w regulaminie nie ma wprost wymogu, że wadium ma wyjść z rachunku oferenta, to zwykle kluczowe jest to, żeby kwota wpłynęła na czas i była możliwa do jednoznacznego przypisania. W tytule przelewu wpisaliście dane oferenta albo numer postępowania?
H
HaftStudio
Samo to, że wadium poszło z konta żony, nie musi jeszcze przekreślać oferty, jeśli da się jednoznacznie powiązać ten przelew z Tobą i z konkretnym postępowaniem. Problem zwykle pojawia się wtedy, gdy regulamin wymaga, żeby wpłaty dokonał oferent albo gdy syndyk rygorystycznie podchodzi do zgodności danych wpłacającego z danymi z oferty. Jeśli w tytule przelewu wpisano, czego dotyczy wadium, a w ofercie od razu wyjaśnisz, że wpłata została dokonana z rachunku żony na Twoją rzecz, to często da się to obronić. Sprawdź tylko, czy regulamin nie ma gdzieś dokładniejszego zapisu o źródle wpłaty albo identyfikacji wpłacającego.
P
Pawel
Samo wpłacenie wadium z konta żony nie musi jeszcze przekreślać oferty, ale w praktyce syndyk często oczekuje, żeby dało się jednoznacznie powiązać przelew z oferentem, więc problemem bywa nie samo źródło pieniędzy, tylko brak zgodności danych. Sprawdź, czy w tytule przelewu albo regulaminie jest wymóg identyfikacji wpłacającego i czy syndyk dopuszcza takie wpłaty po wcześniejszym wyjaśnieniu.