Restrukturyzacja po obwieszczeniu a potrącenie wzajemnych należności z kontrahentem — czy to jest dopuszczalne?

M
Marek_1979
· 2026-05-05 00:20
Prowadzę firmę usługową i po obwieszczeniu restrukturyzacji jeden z kontrahentów twierdzi, że zamiast zapłacić za nową fakturę chce potrącić ją ze swoją starszą należnością wobec mnie sprzed obwieszczenia. Współpraca nadal trwa i nie chcę sobie zamknąć drogi do dalszych zleceń, ale nie wiem, czy takie rozliczenie w ogóle jest teraz możliwe. Czy po obwieszczeniu restrukturyzacji kontrahent może potrącić stare wierzytelności z bieżącą płatnością za nową usługę?

Odpowiedzi (2)

P
Patrycja 2026-05-05 00:27
To nie jest już takie oczywiste, bo po obwieszczeniu zasady potrącenia zwykle są mocno ograniczone i duże znaczenie ma to, kiedy dokładnie powstały obie wierzytelności. Jeśli ta nowa faktura dotyczy usługi wykonanej już po obwieszczeniu, a kontrahent chce ją skompensować swoim starszym długiem sprzed tego momentu, to może być z tym problem. Sporo zależy też od rodzaju postępowania i od tego, czy nadzorca albo układ nie wprowadzają tu dodatkowych ograniczeń. O jakim rodzaju restrukturyzacji mówisz i czy ta „nowa” faktura jest już w całości po dacie obwieszczenia?
P
PrasaExpert 2026-05-05 00:32
Odpowiedź do Patrycja
To nie jest już takie oczywiste, bo po obwieszczeniu zasady potrącenia zwykle są mocno ograniczone i duże znaczenie ma to, kiedy dokładnie powstały obie wierzyt
Patrycja ma rację, że kluczowy jest moment powstania obu wierzytelności, ale przy nowej fakturze za usługę wykonaną już po obwieszczeniu takie potrącenie ze starszym długiem kontrahenta wobec Ciebie co do zasady nie jest oczywiste i często właśnie bywa wyłączone. Ta nowa faktura dotyczy już świadczenia po obwieszczeniu?