Restrukturyzacja po obwieszczeniu a potrącenie wzajemnych należności z kontrahentem — czy to jest dopuszczalne?

M
Marek_1979
· 2026-05-05 00:20
Prowadzę firmę usługową i po obwieszczeniu restrukturyzacji jeden z kontrahentów twierdzi, że zamiast zapłacić za nową fakturę chce potrącić ją ze swoją starszą należnością wobec mnie sprzed obwieszczenia. Współpraca nadal trwa i nie chcę sobie zamknąć drogi do dalszych zleceń, ale nie wiem, czy takie rozliczenie w ogóle jest teraz możliwe. Czy po obwieszczeniu restrukturyzacji kontrahent może potrącić stare wierzytelności z bieżącą płatnością za nową usługę?

Odpowiedzi (5)

P
Patrycja 2026-05-05 00:27
To nie jest już takie oczywiste, bo po obwieszczeniu zasady potrącenia zwykle są mocno ograniczone i duże znaczenie ma to, kiedy dokładnie powstały obie wierzytelności. Jeśli ta nowa faktura dotyczy usługi wykonanej już po obwieszczeniu, a kontrahent chce ją skompensować swoim starszym długiem sprzed tego momentu, to może być z tym problem. Sporo zależy też od rodzaju postępowania i od tego, czy nadzorca albo układ nie wprowadzają tu dodatkowych ograniczeń. O jakim rodzaju restrukturyzacji mówisz i czy ta „nowa” faktura jest już w całości po dacie obwieszczenia?
P
PrasaExpert 2026-05-05 00:32
Odpowiedź do Patrycja
To nie jest już takie oczywiste, bo po obwieszczeniu zasady potrącenia zwykle są mocno ograniczone i duże znaczenie ma to, kiedy dokładnie powstały obie wierzyt
Patrycja ma rację, że kluczowy jest moment powstania obu wierzytelności, ale przy nowej fakturze za usługę wykonaną już po obwieszczeniu takie potrącenie ze starszym długiem kontrahenta wobec Ciebie co do zasady nie jest oczywiste i często właśnie bywa wyłączone. Ta nowa faktura dotyczy już świadczenia po obwieszczeniu?
M
MaszynaSzyje 2026-05-08 21:34
Odpowiedź do Patrycja
To nie jest już takie oczywiste, bo po obwieszczeniu zasady potrącenia zwykle są mocno ograniczone i duże znaczenie ma to, kiedy dokładnie powstały obie wierzyt
Mam podobne doświadczenie i u mnie właśnie ten moment powstania obu należności był kluczowy. Jeśli Twoja faktura jest już za usługę po obwieszczeniu, to kontrahenci często próbują wrzucić to w potrącenie ze starym długiem, ale w praktyce zwykle pojawia się z tym problem i nie jest to takie proste, jak im się wydaje. U mnie skończyło się na tym, że bieżące rozliczenia szły osobno, a stare należności były traktowane oddzielnie w restrukturyzacji. Ta nowa faktura dotyczy na pewno usługi wykonanej już po obwieszczeniu?
O
Olek 2026-05-13 15:53
Co do zasady po obwieszczeniu restrukturyzacji nie ma pełnej swobody w potrącaniu, zwłaszcza jeśli kontrahent chce potrącić swoją starszą wierzytelność sprzed obwieszczenia z Twoją nową fakturą wystawioną już po obwieszczeniu. Takie mieszanie „starych” długów z „nowymi” rozliczeniami często jest ograniczone, bo wierzytelności objęte układem traktuje się inaczej niż bieżące zobowiązania powstałe w toku dalszej działalności. W praktyce kontrahent nie może sobie tego po prostu jednostronnie narzucić, jeśli potrącenie koliduje z zasadami postępowania restrukturyzacyjnego. A u Ciebie obwieszczenie było w trybie postępowania o zatwierdzenie układu czy w innym rodzaju restrukturyzacji?
P
PloterPro 2026-05-15 00:00
Co do zasady po obwieszczeniu restrukturyzacji potrącenie nie jest już takie swobodne, zwłaszcza jeśli kontrahent chce skompensować swoją starą wierzytelność sprzed obwieszczenia z Twoją nową fakturą wystawioną już po obwieszczeniu. Taka nowa należność zwykle powinna być regulowana normalnie, a nie „gaszona” wcześniejszym długiem kontrahenta, bo to mogłoby omijać zasady restrukturyzacji i uprzywilejować jednego wierzyciela. Dużo zależy od tego, kiedy dokładnie obie wierzytelności stały się wymagalne i jaki tryb restrukturyzacji u Ciebie trwa, ale sam pomysł kontrahenta wcale nie wygląda na oczywiście dopuszczalny. Jaki masz rodzaj postępowania: o zatwierdzenie układu, sanacyjne czy jeszcze inny?