Upadłość konsumencka a zwrot kaucji za wynajmowane mieszkanie po zakończeniu najmu — czy syndyk może ją przejąć?

H
Hubert_od_spisu
· 2026-05-05 19:48
Jestem w trakcie upadłości konsumenckiej i wynajmuję mieszkanie, za które kilka lat temu wpłaciłem kaucję właścicielowi. W najbliższym czasie kończę najem i właściciel zapowiedział, że po rozliczeniu odda mi część albo całość tej kaucji. Nie wiem, czy taki zwrot jest traktowany jak moje normalne pieniądze do dyspozycji, czy syndyk może uznać, że powinny wejść do masy upadłości. Sytuacja robi się dla mnie ważna, bo z tych środków chciałbym pokryć kaucję za nowe mieszkanie. Czy komuś syndyk zajął taki zwrot? Czy trzeba to od razu zgłaszać?

Odpowiedzi (2)

D
Darek 2026-05-05 20:11
Co do zasady zwrot kaucji po zakończeniu najmu może zostać potraktowany jako składnik majątku i syndyk może uznać, że ta kwota wchodzi do masy upadłości, zwłaszcza jeśli to po prostu odzyskane przez Ciebie pieniądze, a nie np. zwrot za konkretną szkodę czy nadpłatę rozliczaną na bieżące potrzeby. Na znaczeniu zyskuje też moment ogłoszenia upadłości i to, czy syndyk już wie o tej kaucji — masz już wyznaczonego syndyka i plan spłaty?
G
GrafikPrasowy 2026-05-05 20:11
Co do zasady zwrot kaucji po zakończeniu najmu może zostać potraktowany jako Twój składnik majątku, więc syndyk może uznać, że taka kwota wchodzi do masy upadłości. Dużo zależy od momentu ogłoszenia upadłości i od tego, czy prawo do zwrotu kaucji istniało już wtedy, nawet jeśli pieniądze fizycznie wrócą dopiero teraz. Jeśli właściciel potrąci coś za zaległości albo zniszczenia, to do ewentualnego rozliczenia zostaje tylko ta część, która faktycznie ma być oddana. Masz już stanowisko syndyka w tej sprawie albo dopiero chcesz to z nim wyjaśnić?