Upadłość konsumencka a 800+ i zasiłek rodzinny na wspólnym koncie z pensją — czy syndyk może to zabrać?
B
BasiaPoPracy
Jestem po ogłoszeniu upadłości konsumenckiej i od dwóch miesięcy syndyk analizuje moje wyciągi z rachunku. Pracuję w sklepie budowlanym na umowie o pracę, a poza pensją wpływa mi na to samo konto 800+ na dwoje dzieci oraz zasiłek rodzinny, łącznie około 2 100 zł miesięcznie. Nie mam osobnego rachunku na świadczenia i zwykle te pieniądze mieszają się z normalnymi wpływami oraz opłatami za życie. W jednym z miesięcy zostało mi na koncie trochę więcej, bo nie zapłaciłam od razu za kolonie i leki dla dzieci. Syndyk dopytał mnie, skąd dokładnie pochodzą te środki i czy regularnie odkładam część świadczeń. Czy w takiej sytuacji świadczenia na dzieci są bezpieczne, jeśli leżą na tym samym koncie co wynagrodzenie? Czy ktoś miał podobnie i syndyk próbował włączyć takie pieniądze do masy upadłości albo żądał ich wydania?
Odpowiedzi (6)
D
Darek
2026-05-06 10:20
Samo to, że 800+ i zasiłek rodzinny wpływają na wspólne konto z pensją, nie oznacza jeszcze, że syndyk może je po prostu przejąć jak zwykłe środki. Co do zasady świadczenia na dzieci są wyłączone spod egzekucji i w upadłości też nie powinny iść na spłatę wierzycieli, ale przy mieszaniu wpływów na jednym rachunku bywa potem problem z wykazaniem, jaka część salda pochodzi właśnie z tych świadczeń. Dlatego syndyk często ogląda wyciągi i sprawdza źródła wpływów, a nie automatycznie „zabiera wszystko”, co jest na koncie. Syndyk zdążył już napisać wprost, że chce objąć też te konkretne świadczenia?
A
Agnieszka
2026-05-06 11:08
Odpowiedź do Darek
Samo to, że 800+ i zasiłek rodzinny wpływają na wspólne konto z pensją, nie oznacza jeszcze, że syndyk może je po prostu przejąć jak zwykłe środki. Co do zasady
Darek ma rację, że samo wrzucanie 800+ i zasiłku rodzinnego na to samo konto co pensja nie sprawia automatycznie, że syndyk może te świadczenia potraktować jak zwykłe środki do podziału. Problem zaczyna się dopiero wtedy, kiedy na wyciągu wszystko się miesza i trudno potem pokazać, jaka część salda pochodziła ze świadczeń na dzieci, a jaka z wynagrodzenia. Te świadczenia co do zasady są chronione, ale w praktyce syndyk patrzy na konkretne wpływy, daty i historię operacji, więc czasem trzeba mu to zwyczajnie rozpisać. Jeśli masz potwierdzenia przelewów z opisem, że to 800+ i zasiłek rodzinny, to już dużo ułatwia. Dobrze też od razu wyjaśnić, że pieniądze szły na bieżące utrzymanie dzieci i domu, a nie były odkładane jako jakaś nadwyżka. Przy wspólnym koncie z pensją zwykle chodzi bardziej o udowodnienie źródła środków niż o sam fakt, że konto jest jedno. Jak syndyk zobaczy jasny ciąg wpływów i wydatków, to trudniej mu będzie wrzucić wszystko do jednego worka. Syndyk już coś Ci w tej sprawie zakwestionował, czy na razie tylko analizuje wyciągi?
Z
Znakowanie24
2026-05-06 11:15
Odpowiedź do Darek
Samo to, że 800+ i zasiłek rodzinny wpływają na wspólne konto z pensją, nie oznacza jeszcze, że syndyk może je po prostu przejąć jak zwykłe środki. Co do zasady
Darek ma rację, sam fakt wspólnego konta jeszcze nie przesądza, że syndyk może potraktować 800+ i zasiłek rodzinny jak zwykłe środki do masy upadłości. Problem zaczyna się wtedy, kiedy te wpływy mieszają się z pensją i potem trudno na pierwszy rzut oka pokazać, jaka część salda pochodzi ze świadczeń chronionych. Dlatego duże znaczenie mają wyciągi i historia wpływów, bo z nich da się wyłapać, co było z 800+ i zasiłku, a co z wynagrodzenia. Syndyk nie powinien zabierać świadczeń na dzieci na spłatę wierzycieli, tylko czy zgłaszałeś mu już wprost, które wpływy na koncie są ze świadczeń rodzinnych?
P
PraktykDTG
2026-05-06 10:20
Z tego, co piszesz, kluczowe będzie raczej to, czy syndyk widzi na wyciągach, że część wpływów to świadczenia rodzinne, bo co do zasady takie pieniądze nie powinny iść na spłatę wierzycieli. Problem zwykle robi się wtedy, gdy wszystko miesza się na jednym koncie z pensją i potem trudno oddzielić, co zostało z którego źródła. Jeśli masz historię przelewów z wyraźnym opisem 800+ i zasiłku rodzinnego, to może to sporo wyjaśnić. Syndyk już coś Ci wprost zakwestionował, czy na razie tylko sprawdza konto?
D
DobryPapier
2026-05-06 18:58
U mnie było podobnie, też świadczenia na dzieci wpadały na to samo konto co pensja i syndyk o to pytał przy wyciągach. Z tego co przerabiałem, samo 800+ i zasiłek rodzinny nie są do zabrania, ale przy wspólnym koncie z pensją robi się bałagan i wtedy trzeba po prostu jasno pokazać, które wpływy są świadczeniami, a które wynagrodzeniem. U mnie pomogło rozpisanie wpływów miesiąc po miesiącu i opisanie, na co schodziły bieżące opłaty, bo syndyk patrzył głównie na to, czy nie ukrywam pieniędzy. Syndyk coś Ci już zakwestionował, czy na razie tylko sprawdza historię konta?
T
Tomek
2026-05-18 14:25
Co do zasady 800+ i zasiłek rodzinny nie podlegają zajęciu przez syndyka, ale przy wspólnym koncie i wymieszaniu środków z pensją często trzeba po prostu wykazać na wyciągach, które wpływy są świadczeniami socjalnymi. Jeśli syndyk robi z tym problem, dobrze od razu wskazać konkretne przelewy i opisać, że to pieniądze na dzieci; syndyk blokował Ci już coś z konta, czy na razie tylko sprawdza historię?