Apelacja od wyroku z rygorem natychmiastowej wykonalności a egzekucja z konta JDG – czy da się to zatrzymać?
P
PlanNaprawczyPlus
Prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą w branży transportowej i przegrałem w I instancji sprawę o zapłatę około 68 tys. zł za rzekomo niewykonaną usługę. W wyroku sąd nadał rygor natychmiastowej wykonalności co do części roszczenia i wierzyciel bardzo szybko skierował sprawę do komornika. Zajęte zostało moje konto firmowe, na które wpływają płatności od kontrahentów, i pojawił się też temat zajęcia środków z terminala. Mój pełnomocnik przygotowuje apelację, bo spór dotyczy jakości wykonania zlecenia i mamy dokumenty, których sąd w praktyce nie uwzględnił. Nie wiem jednak, czy samo wniesienie apelacji coś zmienia, skoro egzekucja już ruszyła na podstawie tego rygoru. Czy razem z apelacją trzeba składać osobny wniosek o wstrzymanie wykonania wyroku albo egzekucji, żeby komornik przestał działać? Czy ktoś miał podobną sytuację przy JDG i zajęciu bieżących wpływów, kiedy firma normalnie działa, ale blokada konta praktycznie zatrzymuje obrót?
Odpowiedzi (3)
T
TestKolorow
2026-05-06 11:38
Sama apelacja niestety nie wstrzymuje egzekucji, więc przy wyroku z rygorem komornik może działać, dopóki sąd nie wstrzyma wykonalności albo nie ograniczy zabezpieczenia; trzeba więc równolegle z apelacją złożyć pilny wniosek o wstrzymanie wykonania wyroku i ewentualnie skargę na czynności komornika, jeśli zajął środki wyłączone spod zajęcia. Czy ten rygor dotyczy całej kwoty, czy tylko części zasądzonego roszczenia?
E
Ewelina
2026-05-06 11:40
Jeżeli wyrok ma rygor natychmiastowej wykonalności, to sama apelacja zwykle nie zatrzymuje egzekucji, więc komornik może działać jeszcze przed rozpoznaniem sprawy przez II instancję. Dużo zależy od tego, czy składałeś już wniosek o wstrzymanie wykonania wyroku albo o ograniczenie egzekucji, bo czasem to jest jedyna realna droga, żeby odblokować sytuację chociaż częściowo. Istotne też, co dokładnie komornik zajął poza samym kontem firmowym, bo przy JDG robi się z tego od razu duży problem z bieżącymi płatnościami. Składałeś już apelację razem z wnioskiem o wstrzymanie wykonalności?
I
Igor
2026-05-06 12:39
Sama apelacja niestety z automatu nie wstrzymuje egzekucji, więc jeśli wyrok ma rygor natychmiastowej wykonalności, komornik może działać do czasu aż sąd ten rygor uchyli albo wstrzyma wykonanie na wasz wniosek. Składaliście już razem z apelacją osobny wniosek o wstrzymanie wykonania albo o zawieszenie egzekucji?