Upadłość konsumencka a darowizna od rodziców na leczenie dziecka — czy syndyk może zająć te pieniądze?
K
Kasia_z_Poznania
Jestem na etapie po ogłoszeniu upadłości konsumenckiej i mam wyznaczonego syndyka, a na co dzień pracuję na umowie o pracę w sklepie budowlanym. Moja córka zaczęła prywatne leczenie i rodzice chcą przelać mi około 12 tys. zł, żebym mogła opłacić wizyty, badania i rehabilitację. Nie prowadzę działalności gospodarczej, wszystkie bieżące wpływy mam na jednym koncie i właśnie to mnie najbardziej martwi. Rodzice chcą zrobić zwykły przelew z tytułem, że to darowizna na leczenie wnuczki, ale nie wiem, jak to będzie potraktowane w postępowaniu. Spłacam też na bieżąco ustaloną kwotę do masy i nie chcę, żeby potem wyszło, że coś ukryłam albo źle przyjęłam pieniądze. Czy taka darowizna od najbliższej rodziny w czasie trwania upadłości wchodzi do masy upadłości, jeśli ma konkretny cel zdrowotny? Czy znaczenie ma to, że środki trafiłyby na moje zwykłe konto, a nie na osobny rachunek?
Odpowiedzi (4)
P
Pawel
2026-05-07 07:23
Przy takiej sytuacji dużo może zależeć od tego, jak syndyk potraktuje ten przelew, bo jeśli pieniądze wpłyną na Twoje zwykłe konto, to może się pojawić problem z odróżnieniem ich od innych środków. Spore znaczenie ma też to, czy da się jasno pokazać, że to była darowizna celowo na leczenie córki i że faktycznie poszła na wizyty, badania oraz rehabilitację. Dopytałabym jeszcze, czy syndyk już wie o planowanej darowiźnie i czy rodzice chcą zrobić zwykły przelew z tytułem wskazującym na leczenie dziecka?
P
Patrycja
2026-05-07 11:24
Odpowiedź do Pawel
Przy takiej sytuacji dużo może zależeć od tego, jak syndyk potraktuje ten przelew, bo jeśli pieniądze wpłyną na Twoje zwykłe konto, to może się pojawić problem
Paweł ma rację, bo przy jednym zwykłym koncie potem łatwo o problem z wykazaniem, że to nie były „zwykłe” wpływy, tylko pieniądze od rodziców konkretnie na leczenie córki, więc duże znaczenie ma opis przelewu i komplet rachunków za wizyty, badania i rehabilitację. Rozmawiałaś już z syndykiem, jak on podchodzi do takich celowych darowizn?
Z
Znakowanie24
2026-05-11 21:54
To nie jest tak, że taka darowizna na leczenie dziecka z automatu jest poza zainteresowaniem syndyka, zwłaszcza jeśli wpłynie na to samo konto co pensja i inne środki. Duże znaczenie ma to, jak zostanie opisana darowizna, czy da się jasno pokazać jej cel i potem udokumentować, że pieniądze faktycznie poszły na wizyty, badania i rehabilitację córki. Przy upadłości syndyk co do zasady patrzy na cały majątek i wpływy, więc tu niestety sam rodzinny cel przelewu nie daje pełnej ochrony. Pisałaś już do syndyka albo pytałaś, jak on do takich wpłat podchodzi?
J
Julka
2026-05-17 21:13
To może sporo zależeć od tego, czy te pieniądze trafią już po ogłoszeniu upadłości i jak syndyk podejdzie do darowizny na Twoje konto, nawet jeśli cel jest typowo na leczenie dziecka. Znaczenie może mieć też to, czy da się potem jasno pokazać przeznaczenie tych środków, bo przy jednym koncie wszystko faktycznie się miesza. Nie jestem pewna, czy syndyk nie potraktuje tego po prostu jako wpływu do masy upadłości, dlatego dobrze byłoby doprecyzować moment przelewu i treść tytułu. Czy rodzice chcą przelać te pieniądze już teraz, czy dopiero po konkretnych rachunkach za leczenie?