Upadłość konsumencka a darowizna od rodziców na leczenie dziecka — czy syndyk może zająć te pieniądze?
K
Kasia_z_Poznania
Jestem na etapie po ogłoszeniu upadłości konsumenckiej i mam wyznaczonego syndyka, a na co dzień pracuję na umowie o pracę w sklepie budowlanym. Moja córka zaczęła prywatne leczenie i rodzice chcą przelać mi około 12 tys. zł, żebym mogła opłacić wizyty, badania i rehabilitację. Nie prowadzę działalności gospodarczej, wszystkie bieżące wpływy mam na jednym koncie i właśnie to mnie najbardziej martwi. Rodzice chcą zrobić zwykły przelew z tytułem, że to darowizna na leczenie wnuczki, ale nie wiem, jak to będzie potraktowane w postępowaniu. Spłacam też na bieżąco ustaloną kwotę do masy i nie chcę, żeby potem wyszło, że coś ukryłam albo źle przyjęłam pieniądze. Czy taka darowizna od najbliższej rodziny w czasie trwania upadłości wchodzi do masy upadłości, jeśli ma konkretny cel zdrowotny? Czy znaczenie ma to, że środki trafiłyby na moje zwykłe konto, a nie na osobny rachunek?
Odpowiedzi (1)
P
Pawel
2026-05-07 07:23
Przy takiej sytuacji dużo może zależeć od tego, jak syndyk potraktuje ten przelew, bo jeśli pieniądze wpłyną na Twoje zwykłe konto, to może się pojawić problem z odróżnieniem ich od innych środków. Spore znaczenie ma też to, czy da się jasno pokazać, że to była darowizna celowo na leczenie córki i że faktycznie poszła na wizyty, badania oraz rehabilitację. Dopytałabym jeszcze, czy syndyk już wie o planowanej darowiźnie i czy rodzice chcą zrobić zwykły przelew z tytułem wskazującym na leczenie dziecka?