KRZ: w ogłoszeniu licytacji syndyka była faktura VAT, a po wygranej tylko rachunek — czy tak bywa?

P
PawelPoGodzinach
· 2026-05-08 18:45
Brałem udział w licytacji maszyny w KRZ i w opisie było wpisane, że sprzedaż będzie udokumentowana fakturą VAT, co miało dla mnie znaczenie przy kalkulacji ceny. Po wygranej i zapłacie całości dostałem informację, że syndyk wystawi tylko rachunek, bo sprzedaż idzie z masy upadłości bez VAT. Na etapie składania oferty nigdzie nie widziałem zastrzeżenia, że taki zapis w ogłoszeniu może się zmienić po zakończeniu licytacji. Różnica robi mi sporą zmianę po stronie rozliczenia zakupu i dlatego próbuję ustalić, czy ktoś miał już taki przypadek przy sprzedaży od syndyka. Czy komuś zmieniono dokument sprzedaży po wygranej? Czy w ogłoszeniach KRZ zdarzają się takie rozbieżności?

Odpowiedzi (2)

F
FarbaSpec 2026-05-08 19:05
Tak, w praktyce się to zdarza, ale jeśli w ogłoszeniu była wprost wskazana faktura VAT i miało to wpływ na cenę, to syndyk nie powinien później zmieniać zasad bez wyraźnej podstawy, bo dla kupującego to jest istotny warunek sprzedaży. Masz może zachowaną treść ogłoszenia albo zrzut ekranu z tym zapisem o fakturze VAT?
H
HaftStudio 2026-05-08 23:12
To się niestety zdarza, ale sam zapis w ogłoszeniu nie powinien być potem odwracany bez wyjaśnienia, jeśli dla kupującego miało to wpływ na cenę. Jeżeli w treści licytacji była wprost wskazana faktura VAT, to można mieć uzasadnione pretensje, bo to nie jest drobiazg techniczny, tylko realny element oferty. Z drugiej strony syndyk faktycznie nie zawsze sprzedaje składnik majątku z VAT, bo to zależy od statusu tej rzeczy i podstawy sprzedaży, więc sam rachunek nie musi od razu oznaczać nieprawidłowości. Problem widzę raczej w rozbieżności między ogłoszeniem a tym, co dostałeś po zapłacie. Gdyby od początku było napisane, że sprzedaż jest bez VAT, to kalkulacja wyglądałaby przecież inaczej. Dopytałbym syndyka pisemnie, z czego wynika zmiana względem ogłoszenia i czy chodzi o oczywistą omyłkę w treści obwieszczenia. Jeśli masz zachowaną treść ogłoszenia z tym zapisem o fakturze VAT, to to jest akurat istotne. Masz zrzut albo PDF tego ogłoszenia?