KRZ: w ogłoszeniu licytacji syndyka była faktura VAT, a po wygranej tylko rachunek — czy tak bywa?
P
PawelPoGodzinach
Brałem udział w licytacji maszyny w KRZ i w opisie było wpisane, że sprzedaż będzie udokumentowana fakturą VAT, co miało dla mnie znaczenie przy kalkulacji ceny. Po wygranej i zapłacie całości dostałem informację, że syndyk wystawi tylko rachunek, bo sprzedaż idzie z masy upadłości bez VAT. Na etapie składania oferty nigdzie nie widziałem zastrzeżenia, że taki zapis w ogłoszeniu może się zmienić po zakończeniu licytacji. Różnica robi mi sporą zmianę po stronie rozliczenia zakupu i dlatego próbuję ustalić, czy ktoś miał już taki przypadek przy sprzedaży od syndyka. Czy komuś zmieniono dokument sprzedaży po wygranej? Czy w ogłoszeniach KRZ zdarzają się takie rozbieżności?
Odpowiedzi (9)
F
FarbaSpec
2026-05-08 19:05
Tak, w praktyce się to zdarza, ale jeśli w ogłoszeniu była wprost wskazana faktura VAT i miało to wpływ na cenę, to syndyk nie powinien później zmieniać zasad bez wyraźnej podstawy, bo dla kupującego to jest istotny warunek sprzedaży. Masz może zachowaną treść ogłoszenia albo zrzut ekranu z tym zapisem o fakturze VAT?
H
HaftStudio
2026-05-08 23:12
To się niestety zdarza, ale sam zapis w ogłoszeniu nie powinien być potem odwracany bez wyjaśnienia, jeśli dla kupującego miało to wpływ na cenę. Jeżeli w treści licytacji była wprost wskazana faktura VAT, to można mieć uzasadnione pretensje, bo to nie jest drobiazg techniczny, tylko realny element oferty. Z drugiej strony syndyk faktycznie nie zawsze sprzedaje składnik majątku z VAT, bo to zależy od statusu tej rzeczy i podstawy sprzedaży, więc sam rachunek nie musi od razu oznaczać nieprawidłowości. Problem widzę raczej w rozbieżności między ogłoszeniem a tym, co dostałeś po zapłacie. Gdyby od początku było napisane, że sprzedaż jest bez VAT, to kalkulacja wyglądałaby przecież inaczej. Dopytałbym syndyka pisemnie, z czego wynika zmiana względem ogłoszenia i czy chodzi o oczywistą omyłkę w treści obwieszczenia. Jeśli masz zachowaną treść ogłoszenia z tym zapisem o fakturze VAT, to to jest akurat istotne. Masz zrzut albo PDF tego ogłoszenia?
T
Tomek
2026-05-14 18:22
Odpowiedź do HaftStudio
To się niestety zdarza, ale sam zapis w ogłoszeniu nie powinien być potem odwracany bez wyjaśnienia, jeśli dla kupującego miało to wpływ na cenę. Jeżeli w treśc
Też mam takie odczucie, bo przy zakupie w licytacji informacja o fakturze VAT realnie wpływa na sposób liczenia ceny, a nie jest tylko dodatkiem formalnym. Jeśli potem syndyk zmienia to już po wygranej, to przynajmniej powinno być jasno wyjaśnione, z czego ta zmiana wynika i dlaczego wcześniej w ogłoszeniu wpisano co innego. U mnie właśnie problem jest taki, że na etapie oferty nie było żadnego sygnału, że ten zapis może być nieaktualny albo warunkowy. Miałeś może podobną sytuację i udało się dostać jakieś sensowne wyjaśnienie na piśmie?
Z
Znakowanie24
2026-05-17 22:21
Odpowiedź do Tomek
Też mam takie odczucie, bo przy zakupie w licytacji informacja o fakturze VAT realnie wpływa na sposób liczenia ceny, a nie jest tylko dodatkiem formalnym. Jeśl
Też tak to widzę, bo informacja o VAT przy takiej licytacji wpływa już na samą decyzję o udziale i na sposób liczenia opłacalności. Jeśli po fakcie pojawia się wersja, że jednak sprzedaż jest bez VAT, to syndyk powinien przynajmniej jasno wskazać, z czego to wynika i dlaczego ogłoszenie brzmiało inaczej. Bez tego trudno ocenić, czy to była zwykła pomyłka w opisie, czy zmiana stanowiska dopiero po sprzedaży. Masz może zapis ogłoszenia albo screen z tym fragmentem o fakturze VAT?
P
PloterPro
2026-05-18 18:46
Odpowiedź do Znakowanie24
Też tak to widzę, bo informacja o VAT przy takiej licytacji wpływa już na samą decyzję o udziale i na sposób liczenia opłacalności. Jeśli po fakcie pojawia się
Dokładnie, przy takiej licytacji informacja o VAT to nie jest drobiazg, tylko element, który realnie wpływa na wycenę i sam udział w przetargu. Jeśli w ogłoszeniu była mowa o fakturze VAT, a po zapłacie nagle pojawia się rachunek bez VAT, to syndyk powinien jasno wyjaśnić, z czego wynika ta zmiana i na jakiej podstawie wcześniej podano inną informację. Sam zapis w ogłoszeniu tworzy przecież konkretne oczekiwanie po stronie kupującego, więc trudno to traktować jako detal bez znaczenia. Masz może zrzut albo PDF tego ogłoszenia z tym zapisem o fakturze?
O
Olek
2026-05-09 08:59
Jeśli w ogłoszeniu była wprost wpisana faktura VAT, a potem po zapłacie nagle zmienili to na rachunek, to wygląda to co najmniej dziwnie, bo dla kupującego to przecież istotny element ceny. Masz może zapisane ogłoszenie albo zrzut ekranu z tym fragmentem o fakturze VAT?
P
PrasaExpert
2026-05-14 18:07
Tak bywa, ale sam zapis z ogłoszenia nie powinien być potem odwracany bez wyraźnego wyjaśnienia, bo dla kupującego to realnie zmienia warunki ceny. Jeśli w treści licytacji była wprost mowa o fakturze VAT, to syndyk przynajmniej powinien wskazać, z czego wynika zmiana i dlaczego wcześniej opisano to inaczej. Czasem ogłoszenia są wrzucane z błędnym szablonem albo bez sprawdzenia statusu VAT przy danym składniku masy upadłości. Masz może zachowaną pełną treść ogłoszenia albo screen z tym zapisem o fakturze?
I
Igor
2026-05-15 00:00
Tak bywa, ale jeśli w ogłoszeniu była wprost wskazana faktura VAT, to syndyk nie powinien po fakcie zmieniać zasad rozliczenia bez wyraźnej podstawy, bo dla kupującego ma to realny wpływ na cenę i decyzję o udziale. Masz w warunkach sprzedaży albo w regulaminie licytacji dokładny zapis o sposobie opodatkowania?
K
Krawiec
2026-05-16 08:27
Jeśli w ogłoszeniu była wprost wskazana faktura VAT, to zmiana tego po wygranej wygląda słabo, bo miało to realny wpływ na cenę, jaką kalkulowałeś. Samo tłumaczenie, że sprzedaż idzie z masy upadłości bez VAT, może być prawdziwe, ale taki zapis powinien być jasny od początku, a nie dopiero po wpłacie. Ja bym poprosił syndyka o pisemne wyjaśnienie, skąd rozbieżność między treścią ogłoszenia a dokumentem sprzedaży. Masz zachowany zrzut albo PDF tego ogłoszenia?