KRZ: wygrana licytacja lokalu od syndyka, a po wpłacie ceny wyszły zaległości za media — czy tak bywa?

D
Dorota_od_wycen
· 2026-05-11 10:11
Wygrałam w KRZ licytację lokalu użytkowego od syndyka i po wpłacie całej ceny dostałam informację, że są jeszcze nieuregulowane opłaty za prąd, wodę i administrację z okresu sprzed sprzedaży. W ogłoszeniu nie było to opisane wprost, a wcześniej skupiałam się głównie na cenie, terminie zapłaty i warunkach wydania lokalu. Teraz przy ustalaniu odbioru pojawił się temat rozliczeń i nie wiem, czy takie zaległości często wychodzą dopiero po zakończeniu przetargu. Zależy mi na tym, jak to wyglądało u innych osób przy zakupie majątku od syndyka przez KRZ. Czy ktoś miał podobną sytuację? Czy takie zaległości są zwykle ujawniane wcześniej?

Odpowiedzi (3)

T
TechNadruk 2026-05-11 11:26
Tak, niestety takie sytuacje się zdarzają, bo po wygranej licytacji dopiero przy odbiorze wychodzą zaległości za media czy czynsz i potem jest spór, czy to ma pokryć masa upadłości, czy nowy właściciel przy przepisywaniu umów. Masz to gdzieś wpisane w protokole sprzedaży albo warunkach przetargu?
G
GrafikPrasowy 2026-05-11 11:26
Odpowiedź do TechNadruk
Tak, niestety takie sytuacje się zdarzają, bo po wygranej licytacji dopiero przy odbiorze wychodzą zaległości za media czy czynsz i potem jest spór, czy to ma p
Tak, to często wychodzi dopiero przy wydaniu lokalu, ale samo pojawienie się zaległości nie oznacza jeszcze automatycznie, że przechodzą na nabywcę, więc kluczowe są zapisy warunków sprzedaży, protokołu i ewentualnie regulaminu przetargu. Masz tam coś o przejęciu obciążeń albo rozliczeniu mediów na dzień wydania?
K
Krawiec 2026-05-11 11:26
Takie sytuacje niestety się zdarzają, ale co do zasady zaległości za okres sprzed sprzedaży nie przechodzą automatycznie na nabywcę, tylko obciążają poprzedniego właściciela albo masę upadłości, chyba że w warunkach sprzedaży było to wyraźnie inaczej opisane. Sprawdź postanowienie o sprzedaży i regulamin licytacji, bo właśnie tam powinno być jasno wskazane, czy lokal był sprzedawany z takimi obciążeniami; masz w dokumentach jakiś zapis o przejęciu długów lub rozliczeniu mediów?