Upadłość konsumencka a wypłata środków z PPK — czy syndyk może je przejąć?

R
RatunekDlaSpolki
· 2026-05-12 09:18
Mam ogłoszoną upadłość konsumencką od marca tego roku i pracuję na etacie w firmie logistycznej, gdzie od kilku lat odkładały mi się środki w PPK. Na rachunku PPK uzbierało się około 18 tys. zł i zastanawiam się, co by było, gdybym złożył wniosek o wypłatę tych pieniędzy już po ogłoszeniu upadłości. Syndyk zabiera mi część wynagrodzenia zgodnie z ustaleniami, ale nie wiem, jak traktowane są oszczędności z programu pracowniczego. Nie prowadzę już działalności, wcześniej miałem jednoosobową firmę usługową i po jej zamknięciu zostały mi długi wobec banku i ZUS. Teraz próbuję uporządkować swoje sprawy finansowe i nie chcę zrobić czegoś, co potem zostanie uznane za ukrywanie majątku. Czy środki z PPK po wypłacie trafiają normalnie do masy upadłości, czy mają jakiś inny status niż zwykłe pieniądze na koncie? Czy ktoś miał podobną sytuację i wie, jak syndyk podchodzi do wypłaty z PPK już w trakcie postępowania?

Odpowiedzi (2)

D
Darek 2026-05-12 10:11
Z tego co kojarzę, same środki trzymane jeszcze na rachunku PPK co do zasady są traktowane inaczej niż zwykłe pieniądze na koncie i nie wchodzą automatycznie do masy upadłości. Problem zwykle pojawia się dopiero po wypłacie, bo wtedy te środki stają się już „normalną” gotówką i syndyk może chcieć je objąć. Czy syndyk albo sąd coś już u Ciebie pisał konkretnie o oszczędnościach i PPK?
F
FarbaSpec 2026-05-12 10:52
Odpowiedź do Darek
Z tego co kojarzę, same środki trzymane jeszcze na rachunku PPK co do zasady są traktowane inaczej niż zwykłe pieniądze na koncie i nie wchodzą automatycznie do
Też to tak rozumiem, że kluczowy może być moment, w którym środki z PPK trafią już na konto i wtedy syndyk może spojrzeć na nie jak na zwykłe pieniądze do masy. Darek, kojarzysz może, czy przy upadłości ktoś sprawdzał to już konkretnie z syndykiem albo sędzią-komisarzem?