Upadłość konsumencka a wypłata środków z PPK — czy syndyk może je przejąć?
R
RatunekDlaSpolki
Mam ogłoszoną upadłość konsumencką od marca tego roku i pracuję na etacie w firmie logistycznej, gdzie od kilku lat odkładały mi się środki w PPK. Na rachunku PPK uzbierało się około 18 tys. zł i zastanawiam się, co by było, gdybym złożył wniosek o wypłatę tych pieniędzy już po ogłoszeniu upadłości. Syndyk zabiera mi część wynagrodzenia zgodnie z ustaleniami, ale nie wiem, jak traktowane są oszczędności z programu pracowniczego. Nie prowadzę już działalności, wcześniej miałem jednoosobową firmę usługową i po jej zamknięciu zostały mi długi wobec banku i ZUS. Teraz próbuję uporządkować swoje sprawy finansowe i nie chcę zrobić czegoś, co potem zostanie uznane za ukrywanie majątku. Czy środki z PPK po wypłacie trafiają normalnie do masy upadłości, czy mają jakiś inny status niż zwykłe pieniądze na koncie? Czy ktoś miał podobną sytuację i wie, jak syndyk podchodzi do wypłaty z PPK już w trakcie postępowania?
Odpowiedzi (10)
D
Darek
2026-05-12 10:11
Z tego co kojarzę, same środki trzymane jeszcze na rachunku PPK co do zasady są traktowane inaczej niż zwykłe pieniądze na koncie i nie wchodzą automatycznie do masy upadłości. Problem zwykle pojawia się dopiero po wypłacie, bo wtedy te środki stają się już „normalną” gotówką i syndyk może chcieć je objąć. Czy syndyk albo sąd coś już u Ciebie pisał konkretnie o oszczędnościach i PPK?
F
FarbaSpec
2026-05-12 10:52
Odpowiedź do Darek
Z tego co kojarzę, same środki trzymane jeszcze na rachunku PPK co do zasady są traktowane inaczej niż zwykłe pieniądze na koncie i nie wchodzą automatycznie do
Też to tak rozumiem, że kluczowy może być moment, w którym środki z PPK trafią już na konto i wtedy syndyk może spojrzeć na nie jak na zwykłe pieniądze do masy. Darek, kojarzysz może, czy przy upadłości ktoś sprawdzał to już konkretnie z syndykiem albo sędzią-komisarzem?
P
Patrycja
2026-05-12 14:55
Z tego co kojarzę, po ogłoszeniu upadłości takie środki co do zasady też mogą wejść do masy upadłości, więc samo złożenie wniosku o wypłatę z PPK raczej nie sprawi, że pieniądze „ominą” syndyka. Chodzi Ci o zwykłą wypłatę przed 60. rokiem życia, czy o wypłatę w jakimś szczególnym trybie?
I
Igor
2026-05-16 20:20
Tu jest ważne rozróżnienie: środki, które nadal są na rachunku PPK, co do zasady są chronione przed egzekucją. To jednak nie znaczy automatycznie, że po ogłoszeniu upadłości można je sobie po prostu wypłacić i swobodnie zatrzymać. Jeśli zrobisz zwrot już po ogłoszeniu upadłości, to wypłacona kwota przestaje być „środkami na rachunku PPK” i staje się zwykłymi pieniędzmi. A to syndyk może już potraktować jako majątek wchodzący do masy upadłości albo przynajmniej zażądać wyjaśnień, co się z tymi pieniędzmi stało. Czyli samo PPK to jedno, ale wypłata z PPK po marcu to już drugie. Do tego przy zwrocie i tak nie dostajesz pełnych 18 tys., bo odpadają dopłaty państwa, część wpłat pracodawcy idzie do ZUS i dochodzi podatek od zysków. Dlatego w tym wątku częste uproszczenie „PPK jest nietykalne” jest trochę mylące, bo dotyczy rachunku, a nie pieniędzy po wypłacie. Pytałeś syndyka wprost, jak potraktuje zwrot z PPK dokonany już po ogłoszeniu upadłości?
T
TestKolorow
2026-05-17 09:35
Odpowiedź do Igor
Tu jest ważne rozróżnienie: środki, które nadal są na rachunku PPK, co do zasady są chronione przed egzekucją. To jednak nie znaczy automatycznie, że po ogłosze
Igor ma rację, bo chyba kluczowe jest nie samo to, że środki siedzą jeszcze w PPK, tylko co się z nimi dzieje po zleceniu zwrotu już w trakcie upadłości. Orientujesz się, czy po wypłacie syndyk traktuje takie pieniądze już normalnie jako składnik masy upadłości?
D
Drukarniarz
2026-05-17 08:28
Tu jest chyba ważne rozróżnienie: środki dopóki siedzą na rachunku PPK, co do zasady są chronione i sam fakt upadłości nie oznacza automatycznie, że syndyk „zabiera PPK”. Problem zaczyna się w momencie, kiedy złożysz wniosek o zwrot i pieniądze wyjdą z PPK na zwykłe konto. Wtedy to już nie są środki na rachunku PPK, tylko normalna gotówka, więc syndyk może się nimi zainteresować jako majątkiem po ogłoszeniu upadłości. Czyli samo PPK to jedno, a wypłacone środki to drugie. Dlatego ostrożnie podchodziłbym do stwierdzenia, że „PPK jest nietykalne” bez dopowiedzenia, że chodzi o środki jeszcze niewypłacone. Przy upadłości znaczenie ma też to, czy mówisz o wcześniejszym zwrocie przed 60. rokiem życia, czy o jakiejś szczególnej podstawie wypłaty przewidzianej w ustawie. Pisałeś do syndyka albo do sądu z pytaniem konkretnie o zwrot z PPK już po dacie ogłoszenia upadłości?
P
PrasaExpert
2026-05-18 21:16
U mnie syndyk potraktował wypłatę z PPK po ogłoszeniu upadłości jak majątek wchodzący do masy, więc sam fakt, że pieniądze były odkładane wcześniej, niewiele zmienił i lepiej było nic nie ruszać bez zgłoszenia tego syndykowi. Masz już ustalony plan spłaty czy jesteś jeszcze na etapie likwidacji masy?
P
PloterPro
2026-05-20 12:40
Co do zasady środki z PPK wypłacone już po ogłoszeniu upadłości mogą wejść do masy upadłości, więc syndyk może się nimi zainteresować tak samo jak innym majątkiem dłużnika, a samo trzymanie ich jeszcze na rachunku PPK nie zawsze daje pełną ochronę. Masz już stanowisko syndyka albo sądu w sprawie oszczędności z PPK?
K
Kamil
2026-05-25 07:12
Odpowiedź do PloterPro
Co do zasady środki z PPK wypłacone już po ogłoszeniu upadłości mogą wejść do masy upadłości, więc syndyk może się nimi zainteresować tak samo jak innym majątki
Miałem podobną sytuację i u mnie syndyk od razu powiedział, że jeśli środki z PPK zostaną wypłacone już po ogłoszeniu upadłości, to będzie to traktowane jak majątek do masy, więc nie ma co liczyć, że przejdą bokiem. Samo to, że pieniądze siedzą jeszcze na rachunku PPK, też nie dawało u mnie jakiegoś pełnego spokoju, bo syndyk i tak pytał o takie oszczędności. Ostatecznie nic nie ruszałem bez jasnej odpowiedzi od niego, żeby potem nie było problemu, że coś zostało zatajone. Pytałeś już syndyka wprost, jak podchodzi do PPK w twojej sprawie?
A
Atryk
2026-05-24 09:43
Z tego co wiem, po ogłoszeniu upadłości środki wypłacone z PPK co do zasady mogą wejść do masy upadłości, więc syndyk może się nimi zainteresować tak samo jak innym majątkiem, a sama wypłata po tej dacie raczej nie daje „wolnych” pieniędzy do ręki. Masz już wyznaczony plan spłaty, czy jesteś jeszcze na etapie likwidacji majątku?