Upadłość konsumencka a zachowek po zmarłym rodzicu — czy syndyk może przejąć te środki?
K
Karol_z_Lublina
Jestem w trakcie rozważania złożenia wniosku o upadłość konsumencką i pojawiła się u mnie kwestia ewentualnego zachowku po zmarłym rodzicu. Nie otrzymałem jeszcze żadnych pieniędzy, ale wiem, że w przyszłości mogę wystąpić z takim roszczeniem wobec spadkobiercy. Czy prawo do zachowku albo środki wypłacone z tego tytułu wchodzą do masy upadłości i mogą zostać przejęte przez syndyka? Czy znaczenie ma to, czy postępowanie o zachowek zostanie wszczęte przed ogłoszeniem upadłości, czy dopiero po tej dacie?
Odpowiedzi (4)
A
Ania
2026-05-13 19:48
Co do zasady roszczenie o zachowek, jeśli istnieje już w chwili ogłoszenia upadłości, może wejść do masy upadłości, bo jest traktowane jako składnik majątku dłużnika. Jeśli pieniądze z zachowku wpłyną już po ogłoszeniu upadłości, syndyk też może się nimi zainteresować, zwłaszcza gdy wynikają z prawa, które istniało wcześniej. Znaczenie ma moment śmierci spadkodawcy, etap sprawy o zachowek i to, czy roszczenie było już realne oraz wymagalne przy ogłoszeniu upadłości. A rodzic zmarł przed planowanym złożeniem wniosku o upadłość czy dopiero później?
S
Serwisant
2026-05-13 20:22
Odpowiedź do Ania
Co do zasady roszczenie o zachowek, jeśli istnieje już w chwili ogłoszenia upadłości, może wejść do masy upadłości, bo jest traktowane jako składnik majątku dłu
Tak, to zwykle zależy głównie od momentu powstania tego roszczenia i etapu postępowania, więc sam fakt, że pieniądze jeszcze nie wpłynęły, nie zawsze coś zmienia. Masz już otwarty spadek po rodzicu i konkretną podstawę do dochodzenia zachowku?
A
Agnieszka
2026-05-13 19:53
Z tego, co przerabiałem i co mówił mi prawnik, samo roszczenie o zachowek też może być potraktowane jako składnik majątku, więc syndyk może się tym zainteresować, a jeśli pieniądze wpłyną już w trakcie postępowania, to zwykle wchodzą do masy upadłości. Dużo zależy od momentu śmierci rodzica, otwarcia spadku i samego ogłoszenia upadłości, masz już ustaloną datę zgonu i czy sprawa spadkowa w ogóle ruszyła?
T
Tomek
2026-05-13 20:25
Co do zasady roszczenie o zachowek ma wartość majątkową, więc po ogłoszeniu upadłości może wejść do masy upadłości, a syndyk może się nim zainteresować tak samo jak pieniędzmi już wypłaconymi z tego tytułu. Znaczenie ma też moment: jeśli prawo do zachowku istniało już w dniu ogłoszenia upadłości albo pojawi się w toku postępowania, zwykle nie zostaje „poza zasięgiem” syndyka tylko dlatego, że pieniędzy jeszcze nie ma na koncie. Inaczej bywa przy ściśle osobistych roszczeniach, ale zachowek zazwyczaj do tej kategorii nie należy. Na jakim etapie jest sprawa spadkowa po rodzicu?