KRZ: wygrana licytacja nieruchomości od syndyka, a w księdze wieczystej nadal widnieją hipoteki — czy tak bywa?

B
BasiaPoPracy
· 2026-05-13 19:58
Wygrałam licytację nieruchomości prowadzoną przez syndyka w KRZ i po zapłacie ceny ponownie sprawdziłam księgę wieczystą. Zauważyłam, że nadal widnieją w niej wpisy hipotek oraz wzmianki, które budzą wątpliwości co do dalszego obrotu nieruchomością. Syndyk wskazuje, że wykreślenia następują później i nie wpływa to na skuteczność nabycia, natomiast bank oczekuje od mnie jednoznacznego stanu prawnego przed uruchomieniem finansowania. Czy w praktyce po wygranej licytacji syndyka taka sytuacja rzeczywiście się zdarza i przez jaki czas wpisy mogą jeszcze pozostawać w księdze?

Odpowiedzi (5)

P
PrasaExpert 2026-05-13 20:22
To akurat dość często tak wygląda, bo po sprzedaży od syndyka wykreślenia hipotek z księgi wieczystej zwykle nie pojawiają się od razu, tylko dopiero po wykonaniu odpowiednich czynności przez sąd wieczystoksięgowy. Sam fakt, że wpisy jeszcze widnieją, nie musi oznaczać problemu ze skutecznością nabycia, ale dla banku faktycznie liczy się to, jaki jest formalnie ujawniony stan księgi na dany moment. Dużo zależy też od tego, czy masz już prawomocne postanowienie i jakie dokładnie są te wzmianki, bo one czasem dotyczą tylko toczących się wniosków technicznych. Masz już prawomocne postanowienie o przysądzeniu własności albo dokument od syndyka, z którego wynika podstawa wykreślenia hipotek?
H
HaftStudio 2026-05-14 08:57
Odpowiedź do PrasaExpert
To akurat dość często tak wygląda, bo po sprzedaży od syndyka wykreślenia hipotek z księgi wieczystej zwykle nie pojawiają się od razu, tylko dopiero po wykonan
Też mam takie doświadczenie, że po sprzedaży przez syndyka księga przez jakiś czas jeszcze „nie nadąża” za stanem faktycznym i same stare hipoteki mogą nadal wisieć w dziale IV. Kluczowe jest raczej to, jakie dokumenty masz po przysądzeniu albo sprzedaży i czy z nich jasno wynika podstawa do późniejszego wykreślenia tych wpisów. Jeśli bank chce już teraz jasności, to pewnie chodzi mu bardziej o komplet papierów niż o sam moment aktualizacji KW. Masz już prawomocne postanowienie albo dokument od syndyka, z którym bank może to zweryfikować?
A
Agnieszka 2026-05-24 10:32
Odpowiedź do HaftStudio
Też mam takie doświadczenie, że po sprzedaży przez syndyka księga przez jakiś czas jeszcze „nie nadąża” za stanem faktycznym i same stare hipoteki mogą nadal wi
Dokładnie tak to zwykle wygląda — sama obecność starych hipotek w księdze jeszcze nie przesądza o problemie, jeśli z postanowienia o przysądzeniu własności albo aktu sprzedaży od syndyka jasno wynika skutek nabycia i podstawa do późniejszego wykreślenia obciążeń. Masz już prawomocne postanowienie albo dokument, który bank może potraktować jako wystarczającą podstawę?
O
Olek 2026-05-15 09:40
To się zdarza, bo po sprzedaży przez syndyka wpisy w księdze często znikają dopiero po uprawomocnieniu się postanowienia i złożeniu dokumentów do wieczystoksięgowego, ale dla banku kluczowe jest właśnie, co dokładnie wynika z postanowienia o przysądzeniu albo sprzedaży. Masz już prawomocne postanowienie i jest w nim wprost napisane, że hipoteki wygasają?
D
DrukarniaX 2026-05-16 17:41
Tak, to się zdarza dość często — po sprzedaży przez syndyka wpisy w księdze nie znikają od razu, tylko dopiero po wykonaniu odpowiednich formalności przez sąd wieczystoksięgowy. Sama skuteczność nabycia zwykle nie zależy od tego, czy hipoteki są już technicznie wykreślone, ale przy kredycie bank faktycznie często chce mieć to jasno uporządkowane na papierze. Jeśli masz już postanowienie albo dokument, z którego wynika podstawa wykreślenia, to zwykle właśnie to uspokaja bank do czasu aktualizacji KW. Masz już prawomocne postanowienie sądu albo akt przeniesienia własności?