KRZ: wygrana licytacja nieruchomości od syndyka, a w księdze wieczystej nadal widnieją hipoteki — czy tak bywa?

B
BasiaPoPracy
· 2026-05-13 19:58
Wygrałam licytację nieruchomości prowadzoną przez syndyka w KRZ i po zapłacie ceny ponownie sprawdziłam księgę wieczystą. Zauważyłam, że nadal widnieją w niej wpisy hipotek oraz wzmianki, które budzą wątpliwości co do dalszego obrotu nieruchomością. Syndyk wskazuje, że wykreślenia następują później i nie wpływa to na skuteczność nabycia, natomiast bank oczekuje od mnie jednoznacznego stanu prawnego przed uruchomieniem finansowania. Czy w praktyce po wygranej licytacji syndyka taka sytuacja rzeczywiście się zdarza i przez jaki czas wpisy mogą jeszcze pozostawać w księdze?

Odpowiedzi (1)

P
PrasaExpert 2026-05-13 20:22
To akurat dość często tak wygląda, bo po sprzedaży od syndyka wykreślenia hipotek z księgi wieczystej zwykle nie pojawiają się od razu, tylko dopiero po wykonaniu odpowiednich czynności przez sąd wieczystoksięgowy. Sam fakt, że wpisy jeszcze widnieją, nie musi oznaczać problemu ze skutecznością nabycia, ale dla banku faktycznie liczy się to, jaki jest formalnie ujawniony stan księgi na dany moment. Dużo zależy też od tego, czy masz już prawomocne postanowienie i jakie dokładnie są te wzmianki, bo one czasem dotyczą tylko toczących się wniosków technicznych. Masz już prawomocne postanowienie o przysądzeniu własności albo dokument od syndyka, z którego wynika podstawa wykreślenia hipotek?