Upadłość konsumencka a zwrot nadpłaty za prąd i gaz — czy syndyk może przejąć te środki?
N
Nina_w_sekretariacie
Jestem w trakcie przygotowywania wniosku o upadłość konsumencką i chciałabym ustalić, jak traktowany jest zwrot nadpłaty od dostawcy prądu i gazu. Chodzi o sytuację, w której po rocznym rozliczeniu na konto ma zostać wypłacona większa kwota wynikająca z wcześniejszych nadpłat za media. Czy takie środki syndyk może włączyć do masy upadłości, jeżeli zwrot nastąpi już po ogłoszeniu upadłości? Zastanawia mnie również, czy ma znaczenie to, że nadpłata powstała z bieżących opłat ponoszonych na utrzymanie mieszkania. Będę wdzięczna za informację, jak taka sytuacja jest zazwyczaj oceniana w praktyce.
Odpowiedzi (6)
P
PraktykDTG
2026-05-14 08:57
Jeśli ta nadpłata wynika z wpłat dokonanych przed ogłoszeniem upadłości, to co do zasady syndyk może ją potraktować jako składnik masy upadłości nawet wtedy, gdy sam zwrot wpłynie już później na konto. Inaczej bywa przy rozliczeniach dotyczących już okresu po ogłoszeniu upadłości i bieżących opłat za media; chodzi u Ciebie o nadpłatę sprzed złożenia wniosku czy już po?
E
Ewelina
Odpowiedź do PraktykDTG
Jeśli ta nadpłata wynika z wpłat dokonanych przed ogłoszeniem upadłości, to co do zasady syndyk może ją potraktować jako składnik masy upadłości nawet wtedy, gd
Miałem bardzo podobną sytuację, tylko chodziło o rozliczenie prądu, i u mnie syndyk patrzył przede wszystkim na to, z jakiego okresu ta nadpłata faktycznie wynika. Jeśli pieniądze „uzbierały się” jeszcze przed ogłoszeniem upadłości, to były traktowane jako coś, co już wcześniej było w moim majątku, nawet jeśli sam przelew od dostawcy przyszedł później. W praktyce liczył się nie tyle dzień wpływu na konto, tylko moment powstania tego uprawnienia do zwrotu. Przy rozliczeniach już po ogłoszeniu upadłości sprawa wyglądała inaczej, bo to było wiązane z bieżącymi opłatami i bieżącym funkcjonowaniem. U mnie syndyk prosił o faktury i rozliczenie roczne, żeby to sobie rozdzielić na okres „przed” i „po”. Więc to, co napisał PraktykDTG, brzmi bardzo zgodnie z tym, jak to wyglądało u mnie w realu. Najwięcej zależało od papierów i od tego, czy dało się jasno pokazać, jaka część nadpłaty dotyczy którego okresu. Masz już może roczne rozliczenie od dostawcy z podziałem na konkretne miesiące?
Z
Znakowanie24
Odpowiedź do PraktykDTG
Jeśli ta nadpłata wynika z wpłat dokonanych przed ogłoszeniem upadłości, to co do zasady syndyk może ją potraktować jako składnik masy upadłości nawet wtedy, gd
To raczej nie jest aż tak proste, jak to ująłeś, bo przy zwrocie za prąd czy gaz syndyk zwykle patrzy nie tylko na moment wpływu pieniędzy, ale też za jaki okres powstała nadpłata i z czego dokładnie wynika. Jeżeli nadpłata dotyczy wpłat sprzed ogłoszenia upadłości, to faktycznie może być potraktowana jako element masy, ale przy rozliczeniach mieszanych granica bywa mniej oczywista. Dużo zależy też od tego, czy po ogłoszeniu upadłości rachunki za media były już regulowane na bieżąco z bieżących środków. Masz już informację, za jaki dokładnie okres ma być to rozliczenie?
F
FarbaSpec
2026-05-14 09:30
Odpowiedź do PraktykDTG
Też to tak rozumiem — kluczowe jest to, z jakiego okresu ta nadpłata faktycznie wynika, a nie sam moment wypłaty. Jeśli uzbierała się jeszcze przed ogłoszeniem upadłości, syndyk może potraktować ją jako część masy, nawet gdy zwrot przyjdzie później. Przy rozliczeniach już po ogłoszeniu sytuacja bywa inna i wtedy znaczenie mają konkretne daty oraz okres na fakturze. Masz już informację, za jaki dokładnie okres jest ten zwrot?
D
Drukarniarz
2026-05-14 09:01
Co do zasady taki zwrot może zainteresować syndyka, bo jeśli wynika z nadpłat z okresu sprzed ogłoszenia upadłości, to bywa traktowany jako składnik masy upadłości, nawet gdy sama wypłata przyjdzie już później. Dużo zależy od tego, za jaki okres powstała nadpłata i czy dotyczy rozliczeń sprzed dnia ogłoszenia upadłości, czy już po nim. Jeśli to większa kwota, zwykle lepiej od razu ją ujawnić, żeby potem nie było problemu, że coś zostało pominięte. A nadpłata dotyczy rachunków opłacanych jeszcze przed złożeniem wniosku?
S
SublimacjaLab
2026-05-14 09:23
To chyba będzie zależało od tego, za jaki okres powstała ta nadpłata i kiedy dokładnie pojawiło się roszczenie o jej zwrot. Jeśli nadpłata wynika z wpłat robionych jeszcze przed ogłoszeniem upadłości, to syndyk może uznać, że to składnik majątku wchodzący do masy, nawet jeśli sam przelew od dostawcy przyjdzie później. Inaczej może to wyglądać, jeśli część rozliczenia dotyczy już okresu po ogłoszeniu upadłości i bieżących opłat regulowanych na nowo. Duże znaczenie ma też to, czy zwrot faktycznie trafia na konto, czy dostawca po prostu zalicza go na kolejne faktury. Sama data wypłaty nie zawsze jest tu najważniejsza, tylko źródło tej nadpłaty i moment jej powstania. Dopytałabym też syndyka albo prawnika przygotowującego wniosek, jak to zwykle traktują w praktyce przy mediach, bo bywają różne podejścia. Czy ta nadpłata dotyczy wyłącznie okresu sprzed ogłoszenia upadłości?