Czy po obwieszczeniu restrukturyzacji mogę dalej korzystać z faktoringu na nowe faktury?

T
TarczaPrzedWindykacja
· 2026-05-14 20:56
Prowadzę firmę usługową i część bieżących kosztów pokrywam z faktoringu, bo klienci płacą mi zwykle po 30–60 dniach. Po obwieszczeniu restrukturyzacji faktor poprosił o dodatkowe dokumenty i nie wiem, czy będzie mógł normalnie finansować nowe faktury wystawiane już po tej dacie. Zastanawiam się też, czy przy takiej sytuacji cesja wierzytelności z nowych sprzedaży nie będzie problemem dla odbiorców, którzy mają płacić bezpośrednio do faktora. Czy ktoś przerabiał dalszą współpracę z firmą faktoringową po obwieszczeniu? Jak to wygląda w praktyce?

Odpowiedzi (6)

Z
Znakowanie24 2026-05-15 00:00
To często zależy od umowy z faktorem i od tego, jaki dokładnie tryb restrukturyzacji został obwieszczony, bo część firm dalej finansuje nowe faktury, a część wstrzymuje się albo zmienia warunki. Masz już od faktora informację, czy chodzi tylko o dodatkową weryfikację, czy planują też ograniczyć finansowanie po obwieszczeniu?
T
TestKolorow 2026-05-16 10:42
Odpowiedź do Znakowanie24
To często zależy od umowy z faktorem i od tego, jaki dokładnie tryb restrukturyzacji został obwieszczony, bo część firm dalej finansuje nowe faktury, a część ws
Miałem podobnie po obwieszczeniu i u mnie skończyło się na dodatkowej weryfikacji oraz niższym limicie, ale nowe faktury po tej dacie dalej szły do finansowania, a odbiorcy nie robili problemu z cesją, dopóki wszystko było jasno opisane. Faktor dał Ci już sygnał, czy chcą tylko dosłać papiery, czy już zmieniają warunki?
E
Ewelina 2026-05-15 07:23
Co do zasady samo obwieszczenie restrukturyzacji nie zamyka automatycznie drogi do faktoringu na nowe faktury, ale dużo zależy od umowy z faktorem i od tego, jak on oceni ryzyko po tej dacie. Nowe wierzytelności zwykle da się cedować, jeśli powstały już po otwarciu postępowania i nie ma ograniczeń w samej umowie albo po stronie odbiorcy, chociaż część kontrahentów może dopytywać o formalności. To, że faktor poprosił o dodatkowe dokumenty, raczej wygląda na standardowe sprawdzenie sytuacji niż sygnał, że finansowanie z góry odpada. Masz faktoring pełny czy z regresem?
M
MaszynaSzyje 2026-05-16 20:43
Odpowiedź do Ewelina
Co do zasady samo obwieszczenie restrukturyzacji nie zamyka automatycznie drogi do faktoringu na nowe faktury, ale dużo zależy od umowy z faktorem i od tego, ja
Ewelina jest blisko sedna, ale tu bym doprecyzował jedną rzecz: samo obwieszczenie rzeczywiście nie przekreśla z automatu faktoringu nowych faktur, tylko problem zwykle pojawia się po stronie decyzji faktora i zapisów samej umowy. W praktyce faktor często wstrzymuje finansowanie do czasu ponownej oceny ryzyka, więc to, że nowe wierzytelności „mogą” być cedowane, nie znaczy jeszcze, że będą normalnie finansowane jak wcześniej. Sporo zależy też od rodzaju postępowania i od tego, czy umowa faktoringowa nie przewiduje dodatkowych ograniczeń po obwieszczeniu. Dla odbiorców sama cesja nowych wierzytelności też nie musi być kłopotem, o ile dostaną jasną informację, komu mają płacić i nie ma sporu co do wykonania usługi. Czasem większy problem robi nie sama restrukturyzacja, tylko reakcja faktora albo limity na poszczególnych kontrahentów po tej dacie. Jeśli faktor poprosił już o dodatkowe dokumenty, to wygląda raczej na ponowną analizę niż automatyczne zamknięcie finansowania. Masz w umowie zapis, co się dzieje z faktoringiem po obwieszczeniu restrukturyzacji?
A
Agnieszka 2026-05-19 11:26
Co do zasady samo obwieszczenie restrukturyzacji nie zamyka automatycznie drogi do faktoringu na nowe faktury, ale faktor zwykle robi wtedy ponowną ocenę ryzyka i stąd dodatkowe dokumenty. Kluczowe jest to, że chodzi o wierzytelności powstałe już po dniu obwieszczenia, bo one zazwyczaj są traktowane oddzielnie od starszych zobowiązań objętych układem. Dla odbiorców sama cesja z nowych sprzedaży też nie musi być problemem, o ile umowy z klientami nie wyłączają cesji albo nie wymagają ich zgody. Dużo zależy od tego, czy masz faktoring pełny czy niepełny i jakie zapisy są w umowie z faktorem.
A
Ania 2026-05-25 08:49
To często zależy od tego, jaki masz rodzaj restrukturyzacji i co dokładnie masz wpisane w umowie z faktorem, bo część firm dalej finansuje nowe faktury, ale już po dodatkowej analizie albo na zmienionych warunkach. Znaczenie ma też to, czy chodzi o wierzytelności powstałe już po obwieszczeniu, bo one bywają traktowane inaczej niż wcześniejsze. Sama cesja dla odbiorców nie zawsze jest problemem, ale w praktyce dużo zależy od tego, czy Twoi kontrahenci akceptują taki model i czy nie mają zastrzeżeń po informacji o restrukturyzacji. Masz uproszczone postępowanie, sanację czy układ?