Zwrot akcyzy za paliwo rolnicze po obwieszczeniu restrukturyzacji gospodarstwa – czy gmina może wstrzymać wypłatę?

P
Pawel1981
· 2026-05-15 14:32
Mam otwarte postępowanie po obwieszczeniu o restrukturyzacji gospodarstwa rolnego i zastanawiam się, jak w praktyce wygląda zwrot akcyzy za paliwo rolnicze. Wniosek do gminy chcę złożyć normalnie, bo mam faktury za paliwo kupowane do prac w polu i to są dla mnie konkretne pieniądze na bieżące wydatki. Słyszałem jednak różne wersje, że przy takim obwieszczeniu urząd może wstrzymać wypłatę albo dopytywać, czy środki nie powinny iść inaczej. Nie chodzi mi o teorię, tylko o to, jak to przechodziło u innych rolników już po ogłoszeniu restrukturyzacji. Czy komuś opóźniono wypłatę? Czy gmina żądała dodatkowych dokumentów?

Odpowiedzi (2)

A
Agnieszka 2026-05-15 16:12
Sam zwrot akcyzy za paliwo to co do zasady oddzielna sprawa od restrukturyzacji, więc wniosek do gminy normalnie możesz złożyć, jeśli masz faktury i spełniasz warunki. W praktyce urząd czasem dopytuje o sytuację gospodarstwa albo o to, na kogo ma być wypłata, ale to nie znaczy automatycznie, że pieniądze przepadną albo wypłata będzie zablokowana. Dużo zależy od tego, czy w postępowaniu masz jakieś ograniczenia dotyczące majątku albo zajęć wierzycieli. Masz już jakieś pismo z gminy albo to na razie tylko informacje zasłyszane?
M
Maja 2026-05-15 16:22
U mnie przy otwartym postępowaniu gmina przyjęła wniosek normalnie, ale przed wypłatą chcieli jeszcze sprawdzić, czy pieniądze nie wchodzą do masy i skończyło się na lekkim opóźnieniu, a nie na blokadzie z automatu. Dopytałbym tylko w swojej gminie, czy przy takim obwieszczeniu chcą od razu jakieś dodatkowe pismo od nadzorcy albo restrukturyzacyjnego.