Zwrot akcyzy za paliwo rolnicze po obwieszczeniu restrukturyzacji gospodarstwa – czy gmina może wstrzymać wypłatę?

P
Pawel1981
· 2026-05-15 14:32
Mam otwarte postępowanie po obwieszczeniu o restrukturyzacji gospodarstwa rolnego i zastanawiam się, jak w praktyce wygląda zwrot akcyzy za paliwo rolnicze. Wniosek do gminy chcę złożyć normalnie, bo mam faktury za paliwo kupowane do prac w polu i to są dla mnie konkretne pieniądze na bieżące wydatki. Słyszałem jednak różne wersje, że przy takim obwieszczeniu urząd może wstrzymać wypłatę albo dopytywać, czy środki nie powinny iść inaczej. Nie chodzi mi o teorię, tylko o to, jak to przechodziło u innych rolników już po ogłoszeniu restrukturyzacji. Czy komuś opóźniono wypłatę? Czy gmina żądała dodatkowych dokumentów?

Odpowiedzi (5)

A
Agnieszka 2026-05-15 16:12
Sam zwrot akcyzy za paliwo to co do zasady oddzielna sprawa od restrukturyzacji, więc wniosek do gminy normalnie możesz złożyć, jeśli masz faktury i spełniasz warunki. W praktyce urząd czasem dopytuje o sytuację gospodarstwa albo o to, na kogo ma być wypłata, ale to nie znaczy automatycznie, że pieniądze przepadną albo wypłata będzie zablokowana. Dużo zależy od tego, czy w postępowaniu masz jakieś ograniczenia dotyczące majątku albo zajęć wierzycieli. Masz już jakieś pismo z gminy albo to na razie tylko informacje zasłyszane?
P
PrasaExpert 2026-05-23 07:59
Odpowiedź do Agnieszka
Sam zwrot akcyzy za paliwo to co do zasady oddzielna sprawa od restrukturyzacji, więc wniosek do gminy normalnie możesz złożyć, jeśli masz faktury i spełniasz w
Też bym to tak rozdzielił: sam zwrot akcyzy idzie zwykłym trybem, a przy otwartej restrukturyzacji gmina co najwyżej może sprawdzać, czy wypłata ma trafić bezpośrednio do ciebie czy już wchodzi w grę nadzorca, więc samo postępowanie nie oznacza automatycznie blokady pieniędzy. Masz już wyznaczonego nadzorcę albo zarządcę w tej restrukturyzacji?
M
Maja 2026-05-15 16:22
U mnie przy otwartym postępowaniu gmina przyjęła wniosek normalnie, ale przed wypłatą chcieli jeszcze sprawdzić, czy pieniądze nie wchodzą do masy i skończyło się na lekkim opóźnieniu, a nie na blokadzie z automatu. Dopytałbym tylko w swojej gminie, czy przy takim obwieszczeniu chcą od razu jakieś dodatkowe pismo od nadzorcy albo restrukturyzacyjnego.
K
Kamil 2026-05-15 18:03
Odpowiedź do Maja
U mnie przy otwartym postępowaniu gmina przyjęła wniosek normalnie, ale przed wypłatą chcieli jeszcze sprawdzić, czy pieniądze nie wchodzą do masy i skończyło s
Też mam takie doświadczenie, że sam wniosek przyjmują normalnie, a zamieszanie robi się dopiero przy wypłacie, bo urząd chce sobie wyjaśnić temat z restrukturyzacją i wtedy bywa poślizg, ale nie oznacza to od razu wstrzymania pieniędzy. U Ciebie gmina już coś sygnalizowała, czy na razie cisza?
Z
Znakowanie24 2026-05-15 16:37
U mnie było tak, że sam fakt otwartego postępowania po obwieszczeniu nie zablokował z automatu zwrotu akcyzy, ale w gminie od razu dopytywali, kto formalnie prowadzi gospodarstwo i na kogo mają iść pieniądze. Jak papiery się zgadzały i faktury były normalnie na gospodarstwo, to wypłata poszła, tylko czasem trwało to trochę dłużej niż zwykle. Dużo zależy od konkretnej gminy, bo jedni puszczają temat bez większego problemu, a inni wolą sobie sprawę dodatkowo sprawdzić. Masz już może informację, czy u ciebie zarząd nad gospodarstwem został bez zmian?