Upadłość konsumencka a odszkodowanie z OC sprawcy za uszkodzony samochód — czy syndyk może przejąć te pieniądze?
A
Anka_z_Opola
Jestem w trakcie upadłości konsumenckiej i niedawno dostałam informację, że ubezpieczyciel wypłaci mi odszkodowanie z OC sprawcy za uszkodzenie mojego samochodu. Auto było mi potrzebne do codziennych dojazdów i chcę przeznaczyć te środki na naprawę. Czy syndyk może zabrać taką wypłatę albo włączyć ją do masy upadłości?
Odpowiedzi (3)
D
DTFPro
2026-05-16 17:41
Co do zasady syndyk może się tym zainteresować, bo odszkodowanie wpływa do Twojego majątku, ale przy szkodzie w samochodzie nie zawsze wygląda to tak zero-jedynkowo. Jeśli pieniądze faktycznie mają iść na naprawę auta potrzebnego do normalnego funkcjonowania, to często duże znaczenie ma cel tej wypłaty i to, czy samochód wchodzi do masy upadłości. Dobrze od razu zgłosić syndykowi, że chodzi o odszkodowanie z OC sprawcy za konkretną szkodę i że auto jest potrzebne do dojazdów. Samochód jest Twój i został już objęty masą upadłości?
O
Olek
2026-05-16 22:08
Odpowiedź do DTFPro
Co do zasady syndyk może się tym zainteresować, bo odszkodowanie wpływa do Twojego majątku, ale przy szkodzie w samochodzie nie zawsze wygląda to tak zero-jedyn
Też mi się wydaje, że to nie jest całkiem automatyczne i sporo zależy od tego, jak ta wypłata jest traktowana w praktyce. Jeśli to ma być po prostu pokrycie kosztów naprawy auta, z którego korzystasz na co dzień, to syndyk raczej powinien patrzeć też na cel tych pieniędzy, a nie tylko sam wpływ na konto. Dużo może zależeć od tego, czy auto wchodzi do masy upadłości i czy szkoda jest częściowa czy całkowita. Masz już jakieś stanowisko syndyka albo informację, jak ubezpieczyciel opisuje tę wypłatę?
E
Ewelina
2026-05-26 14:22
U mnie syndyk pytał o każdy większy wpływ, ale odszkodowanie za uszkodzone auto nie było traktowane jak „wolne pieniądze”, tylko jako środki związane z naprawą szkody, zwłaszcza jeśli dało się pokazać, że samochód jest potrzebny na co dzień. Masz już decyzję syndyka albo chociaż zgłaszałaś mu tę wypłatę?