Upadłość konsumencka a odprawa po zwolnieniu z pracy — czy syndyk może zająć te pieniądze?
B
BasiaPoPracy
Jestem w trakcie upadłości konsumenckiej i właśnie dostałam informację, że po likwidacji stanowiska pracodawca wypłaci mi odprawę. To będzie jednorazowa kwota, z której chciałam opłacić bieżące rachunki i szukać nowej pracy. Czy syndyk może przejąć całą odprawę albo jej część?
Odpowiedzi (4)
M
Maja
2026-05-17 11:34
Co do zasady odprawa po zwolnieniu też wchodzi do masy upadłości, więc syndyk może się nią zainteresować, a niekiedy przejąć całość albo część tej kwoty. Sporo zależy od etapu postępowania i od tego, czy uda się wykazać, że te pieniądze są potrzebne na bieżące utrzymanie po utracie pracy. Dobrze od razu zgłosić syndykowi, że to odprawa i na co ma pójść, bo wtedy łatwiej to wyjaśnić niż po fakcie. Masz już wyznaczony plan spłaty, czy postępowanie jest jeszcze przed tym etapem?
S
Serwisant
2026-05-17 19:56
Odpowiedź do Maja
Co do zasady odprawa po zwolnieniu też wchodzi do masy upadłości, więc syndyk może się nią zainteresować, a niekiedy przejąć całość albo część tej kwoty. Sporo
Maja ma rację co do tego, że syndyk może się tą odprawą zainteresować, ale to nie działa automatycznie tak, że cała kwota zawsze przepada, bo sporo zależy od momentu wypłaty i Twojej sytuacji życiowej. Na jakim etapie jest u Ciebie postępowanie i czy syndyk już wie o tej odprawie?
Z
Znakowanie24
2026-05-17 14:40
To chyba zależy od etapu postępowania i od tego, czy syndyk traktuje tę odprawę jak normalny składnik masy upadłości, czy zostawia Ci część na bieżące utrzymanie. Z tego co kojarzę, jednorazowe świadczenia po utracie pracy nie zawsze są zabierane w całości, ale syndyk zwykle chce wiedzieć o takim wpływie i może oceniać to indywidualnie. Dużo może też zależeć od wysokości odprawy i Twojej obecnej sytuacji finansowej. Masz już informację od syndyka albo sądu, jak u Ciebie podchodzą do takich wpływów?
A
Agnieszka
2026-05-28 09:51
Odpowiedź do Znakowanie24
To chyba zależy od etapu postępowania i od tego, czy syndyk traktuje tę odprawę jak normalny składnik masy upadłości, czy zostawia Ci część na bieżące utrzymani
Tak, dużo zależy od etapu sprawy, ale sama odprawa co do zasady może wejść do masy upadłości, przy czym syndyk nie zawsze zabiera ją w całości, bo bierze się też pod uwagę środki potrzebne na bieżące utrzymanie po utracie pracy. Daj znać, czy masz już ogłoszoną upadłość i kontakt z syndykiem, bo wtedy łatwiej ocenić, jak to może wyglądać u Ciebie.