Upadłość konsumencka a zwrot podatku z PIT — czy syndyk może przejąć te pieniądze?

O
Ola_po_telefonie
· 2026-05-18 19:17
Jestem po ogłoszeniu upadłości konsumenckiej i czekam jeszcze na ustalenie planu spłaty, a właśnie wyszło mi zeznanie roczne z nadpłatą podatku. Chodzi o zwrot z PIT za ubiegły rok, około 4,2 tys. zł, który urząd ma przelać w najbliższych tygodniach. Nie wiem, czy takie pieniądze wchodzą do masy upadłości, jeśli nadpłata powstała jeszcze przed wydaniem postanowienia sądu, ale wypłata będzie już po ogłoszeniu upadłości. Czy ktoś miał podobną sytuację i wie, czy syndyk może przejąć cały zwrot podatku, czy to zależy od momentu powstania nadpłaty?

Odpowiedzi (8)

P
PrasaExpert 2026-05-18 20:31
U mnie syndyk potraktował zwrot z PIT jako składnik masy upadłości, bo dotyczył okresu sprzed ogłoszenia upadłości, nawet jeśli sam przelew z urzędu przyszedł później. W praktyce liczyło się to, kiedy powstała nadpłata, a nie sam termin wypłaty. Dla świętego spokoju zgłosiłem to syndykowi od razu i nie było potem niepotrzebnych nerwów. Masz już kontakt z syndykiem i mówił Ci coś wcześniej o takich wpływach?
E
Ewelina 2026-05-18 20:41
Odpowiedź do PrasaExpert
U mnie syndyk potraktował zwrot z PIT jako składnik masy upadłości, bo dotyczył okresu sprzed ogłoszenia upadłości, nawet jeśli sam przelew z urzędu przyszedł p
Miałem bardzo podobnie i u mnie też syndyk patrzył na to przez pryzmat tego, za jaki okres była nadpłata, a nie kiedy urząd faktycznie zrobił przelew, więc zwrot wpadł do masy. A syndyk już coś Ci w tym temacie mówił?
M
Maja 2026-05-18 20:35
Z tego co kojarzę, przy upadłości konsumenckiej liczy się nie tyle sam moment przelewu z urzędu, tylko to, kiedy powstało prawo do tej nadpłaty. Jeśli zwrot z PIT dotyczy okresu sprzed ogłoszenia upadłości, to syndyk zwykle traktuje te pieniądze jako część masy upadłości, nawet jeśli urząd wypłaci je dopiero później. Skoro jesteś jeszcze przed ustaleniem planu spłaty, to syndyk nadal ma tu sporo do powiedzenia. Dawałeś już syndykowi znać, że z rozliczenia wyszła nadpłata?
M
Marcin 2026-05-18 20:39
Odpowiedź do Maja
Z tego co kojarzę, przy upadłości konsumenckiej liczy się nie tyle sam moment przelewu z urzędu, tylko to, kiedy powstało prawo do tej nadpłaty. Jeśli zwrot z P
Tak, Maja dobrze to uchwyciła — przy upadłości zwykle patrzy się na to, za jaki okres powstała nadpłata, więc jeśli dotyczy czasu sprzed ogłoszenia upadłości, syndyk może ją wciągnąć do masy nawet wtedy, gdy przelew z urzędu przyjdzie już później. Składałeś już informację do syndyka, że czekasz na ten zwrot?
P
Pawel 2026-05-19 07:40
Odpowiedź do Marcin
Tak, Maja dobrze to uchwyciła — przy upadłości zwykle patrzy się na to, za jaki okres powstała nadpłata, więc jeśli dotyczy czasu sprzed ogłoszenia upadłości, s
U mnie było bardzo podobnie i syndyk patrzył właśnie na to, za jaki okres była ta nadpłata, a nie kiedy faktycznie urząd zrobił przelew. Zwrot z PIT za czas sprzed ogłoszenia upadłości został potraktowany jako część masy, mimo że pieniądze wpłynęły już później. Dobrze, że o tym wspomniałeś, bo sporo osób myśli, że sam termin wypłaty coś tu zmienia, a w praktyce zwykle decyduje moment powstania nadpłaty. Dawałeś już syndykowi znać o tym zwrocie?
D
Drukarniarz 2026-05-18 20:35
Co do zasady taki zwrot z PIT może wejść do masy upadłości, jeśli nadpłata dotyczy okresu sprzed ogłoszenia upadłości, nawet gdy sam przelew z urzędu skarbowego przyjdzie już później, więc syndyk może się tymi pieniędzmi zainteresować. Daj znać, za który dokładnie rok jest ten zwrot i kiedy zapadło postanowienie o upadłości, bo tu ten moment ma duże znaczenie.
O
Olek 2026-05-18 21:05
Z tego co wiem, jeśli nadpłata z PIT dotyczy okresu sprzed ogłoszenia upadłości, to syndyk może potraktować ją jako składnik masy upadłości, nawet jeśli sam przelew przyjdzie już później. Sprawdzałeś, czy syndyk już się w tej sprawie wypowiadał?
D
DrukarniaX 2026-05-19 09:47
U mnie syndyk potraktował zwrot z PIT jako składnik masy upadłości, bo liczyło się to, że nadpłata dotyczyła okresu sprzed ogłoszenia upadłości, nawet jeśli przelew z urzędu przyszedł już później. Musiałem to zgłosić i finalnie te pieniądze nie zostały do mojej swobodnej dyspozycji. Z tego co widziałem, dużo zależy od momentu powstania nadpłaty, a nie samej daty wypłaty, więc syndyk zwykle się tym interesuje. Masz już kontakt z syndykiem i zgłaszałeś mu ten zwrot?