Upadłość konsumencka a zwrot kaucji za wynajem mieszkania — czy syndyk może przejąć te pieniądze?

T
TomekNaSwoim
· 2026-05-19 15:22
Jestem w trakcie upadłości konsumenckiej i kończę najem mieszkania, za które kilka lat temu wpłaciłem kaucję. Właściciel rozliczył już media i zapowiedział, że odda mi pozostałą część kaucji na konto w przyszłym miesiącu. Nie wiem, czy taki zwrot jest traktowany jak zwykłe moje pieniądze i czy syndyk może sięgnąć po całą kwotę, jeśli wpłynie już po ogłoszeniu upadłości. Czy ktoś miał taką sytuację przy zwrocie kaucji za wynajem? Czy termin wpłaty na konto ma tu znaczenie?

Odpowiedzi (5)

D
DrukarniaX 2026-05-19 16:54
U mnie syndyk potraktował zwrot kaucji jak pieniądze należne dłużnikowi, więc po wpływie na konto chciał to uwzględnić w masie upadłości, zwłaszcza że zwrot był już po ogłoszeniu upadłości. Masz już ustalone z syndykiem, czy takie wpływy masz od razu zgłaszać?
K
Kamil 2026-05-19 17:10
Co do zasady zwrot kaucji po ogłoszeniu upadłości wchodzi do masy upadłości, bo to jest Twój majątek odzyskany po rozliczeniu najmu, więc syndyk może sięgnąć po tę kwotę, a nie traktuje się jej jak „nietykalnych” pieniędzy tylko dlatego, że to zwrot kaucji. Masz już informację od syndyka, żeby taki wpływ od razu zgłaszać?
P
PraktykDTG 2026-05-19 18:45
Z tego co wiem, zwrot kaucji po ogłoszeniu upadłości zwykle wchodzi do masy upadłości, więc syndyk może się tym zainteresować, nawet jeśli to tylko oddane wcześniej przez Ciebie pieniądze. Masz już wyznaczonego syndyka i zgłaszałeś mu tę kaucję?
S
SublimacjaLab 2026-05-19 19:48
Co do zasady zwrot kaucji po ogłoszeniu upadłości wchodzi do masy upadłości, bo to jest Twój majątek odzyskany po rozliczeniu najmu, więc syndyk może sięgnąć po tę kwotę, a nie traktuje się tego jak „nowych” pieniędzy wyłączonych z postępowania. Kluczowe jest jeszcze, kiedy dokładnie ogłoszono upadłość i czy kaucja była wpłacona przed tym dniem.
S
Serwisant 2026-05-19 22:08
Odpowiedź do SublimacjaLab
Co do zasady zwrot kaucji po ogłoszeniu upadłości wchodzi do masy upadłości, bo to jest Twój majątek odzyskany po rozliczeniu najmu, więc syndyk może sięgnąć po
Też bym to tak widział, że decydujące jest nie tyle samo „oddanie kaucji”, tylko to, czy roszczenie o jej zwrot istniało już w chwili ogłoszenia upadłości. Jeśli tak, to syndyk może potraktować te pieniądze jako składnik masy, nawet jeśli fizycznie wpłyną dopiero później na konto. Znaczenie ma jeszcze to, czy po drodze były jakieś potrącenia za zaległości, zniszczenia albo media, bo do rozliczenia wchodzi już tylko realna kwota zwrotu. A wiesz dokładnie, czy umowa najmu i rozliczenie kaucji zamknęły się już po ogłoszeniu upadłości?