KRZ: wygrana licytacja lokalu od syndyka, ale przy wydaniu nie ma wszystkich kluczy i pilotów — czy tak bywa?
W
Wojtek_po_licytacji
Wygrałem w KRZ licytację lokalu i po zapłacie ceny doszło do wydania, ale syndyk przekazał mi tylko część kluczy, bez pilota do bramy i bez klucza do jednego z pomieszczeń. Twierdzi, że dostał lokal właśnie w takim stanie i na tym kończy swoją rolę. Czy przy sprzedaży od syndyka takie niepełne wydanie lokalu naprawdę się zdarza?
Odpowiedzi (6)
A
Ania
2026-05-19 18:47
Tak, niestety przy sprzedaży od syndyka takie sytuacje się zdarzają, bo syndyk często przekazuje tylko to, co faktycznie miał do dyspozycji. To nie jest nic niezwykłego, ale dobrze mieć w protokole wydania wpisane dokładnie, czego nie przekazano, żeby później nie było sporu. Z pilotem i brakującym kluczem i tak zwykle kończy się na dorobieniu albo wymianie wkładek już po przejęciu lokalu. Masz to wpisane w protokole odbioru?
D
DrukarniaX
2026-05-19 19:07
Odpowiedź do Ania
Tak, niestety przy sprzedaży od syndyka takie sytuacje się zdarzają, bo syndyk często przekazuje tylko to, co faktycznie miał do dyspozycji. To nie jest nic nie
Dokładnie tak, sam brak kompletu kluczy czy pilota przy wydaniu od syndyka nie jest czymś wyjątkowym, bo on często przekazuje tylko to, co realnie przejął, ale potem duże znaczenie ma to, co zostało wpisane w protokole. Masz w protokole wyraźnie zaznaczone, że nie wydano pilota i części kluczy?
D
Darek
2026-05-19 19:25
Odpowiedź do Ania
Tak, niestety przy sprzedaży od syndyka takie sytuacje się zdarzają, bo syndyk często przekazuje tylko to, co faktycznie miał do dyspozycji. To nie jest nic nie
Też się z tym spotkałem przy wydaniu od syndyka, więc sam brak kompletu kluczy czy pilota mnie nie dziwi, bo często przekazują dokładnie to, co sami przejęli, dlatego ważne jest tylko, żeby braki były jasno wpisane w protokole. Masz to wszystko opisane przy wydaniu?
S
Serwisant
2026-05-19 18:54
Tak, w praktyce przy wydaniu lokalu od syndyka czasem zdarza się, że komplet kluczy czy pilotów nie istnieje albo syndyk go po prostu nie ma, bo przejmuje to, co faktycznie zastał. Masz w protokole wydania wpisane dokładnie, czego nie przekazano?
T
Tomek
2026-05-19 20:26
Tak, w praktyce przy sprzedaży od syndyka takie sytuacje się zdarzają, bo syndyk często wydaje nieruchomość w takim stanie, w jakim faktycznie ją przejął, a nie zawsze ma komplet kluczy czy pilotów. To nie zmienia tego, że przy samym wydaniu dobrze mieć dokładnie spisane w protokole, czego brakuje, żeby potem nie było sporu, co zostało przekazane. Pilot do bramy czy klucz do pomieszczenia to już potem często kończy się dorabianiem albo załatwianiem z administracją czy wspólnotą we własnym zakresie. Masz w protokole wydania wpisane te braki?
G
GrafikPrasowy
2026-05-20 09:13
Tak, w praktyce to się niestety zdarza, bo syndyk często wydaje lokal w takim stanie, w jakim sam go objął, a nie zawsze ma komplet kluczy czy pilotów. Dużo zależy od tego, co dokładnie wpisano do protokołu wydania i czy zaznaczono w nim braki. Jeśli braki są opisane, to przynajmniej masz ślad, że lokal został przekazany niekompletnie. Masz w protokole wprost wpisane, że nie było pilota i części kluczy?